Cześć,
W poniższym temacie:
https://www.forumsamochodowe.pl/octavia-iii-golf-vii-leon-iii-wyprzedaz-modelu-warto-vt117748.htm opisałem dokładniej swoją sytuację motoryzacyjną.
Jedną z opcji, które obecnie rozważam, jest kupno używanego 3-4 letniego rodzinnego auta. Z naciskiem na rodzinnego bo 590l w octavii już nie zawsze daje radę, z uwagi na dość nisko poprowadzoną tylną szybę.
Chciałbym prosić o poradę co do konkretnych modeli, krytyczne odniesienie się do kryteriów poszukiwań oraz miejsc poszukiwania auta.
Szacuję roczny przebieg na 12-15 kkm, z czego głównie w trasie, w tym sporo na eSkach, więc zarówno PB jak i diesel powinien być ok.
Zaczynając od końca: Szukam na OtoMoto, ostatnio trafiłem też na strone Carnext (to chyba poleasingowe auta z leaseplanu. Patrząc na moje auto (jest w Leaseplan) zakładam, że mogą tam być bardzo fajne sztuki). Polecacie jeszcze jakieś stronki, gdzie znajdę poleasingowe 3 letnie auta?
Główne kryteria:Kombi
Pochodzenie: salon PL
Pierwszy właściciel
Bezwypadkowy
W miarę dobre wyposażenie (tapicerka nie bieda edition, tempomat, asystent zmiany świateł, światła led/ksenony itp)
Pojemny bagażnik
Umiarkowane koszty serwisowania (BMW 5 czy Audi A6 raczej odpadają)
Przebieg: do 100 kkm (absolutny max 120 kkm)
W miarę dynamiczny silnik (150 KM rozsądne min)
Rocznik: Najwięcej ofert spełniających powyższe jest z 2015-2016, ale dopuszczam też starsze auta.
Auta nad którymi się zastanawiam w pierwszej kolejności:
1) VW Passat B8 - do 70 tys zł
2) BMW 3 - do 70 tys zł (nie wiem tylko jak bagażnik....)
3) VW Golf VII Highline - do 60 tys zł
4) Ford Mondeo mk5 - do 60 tys zł
5 Skoda Octavia III - do 55 tys zł
6) VW Passat B7 - do 50 tys zł
Inne, które analizowałem, ale raczej odrzuciłem:
1) Kia Optima i Hyundai i40 - fajne auta ale bez mocnych silników. Czy ten diesel 1.7 141 KM jakoś daje radę?
2) Ford Mondeo mk4 - coraz trudniej o egzemplarz z niskim przebiegiem, min 5 lat;
3) Mazda 6 - najpiękniejsze z całej listy, ale znajomy zmienił z Mondeo mk4 i narzeka na wiele rzeczy, szczególnie prowadzenie. Jakoś mnie to blokuje w połączeniu z bardzo wysokimi cenami;
4) Citroen C5 - fajne autko, ale zbyt rozbujane jak dla mnie, brak przyjemności z prowadzenia, odpada;
5) Laguna - środek z poprzedniej epoki, praktycznie nie da się kupić z mocnym silnikiem, odpada.
6) Hyundai i30 III 2017r. - fajny, ale 0 ofert z mocniejszymi silnikami
Proszę o wskazówki jakie auta wybralibyście w tym budżecie i z jakimi silnikami (jakich unikać w konkretnych modelach).
Macie może jakieś inne propozycje, szczególnie w segmencie C, które byłyby alternatywą dla Golfa Highline 150 KM (1.4 TSI lub 2.0 TDI)?
Z góry dziękuję za opinie.