Dynamiczne autko do 15 tys.

21 Sty 2011, 20:19

Witam serdecznie :razz:

Zamierzam zakupić sobie jakieś świeższe autko i proszę o porady. Ma to być raczej średniej wielkości auto raczej kompakt/ hatchback.

Główne kryteria jakie sobie postawiłem:

- BUDŻET 15 tysięcy zł.
- Silnik do 2.0 max. z tym żeby nie palił więcej jak 10-11L przy dynamicznej jeździe
- Kierunek jaki wybieram to Japonia lub Niemcy
- Musi być to auto z silnikiem benzynowym
- Najlepiej jak najmniej awaryjne i przysp. w okolicach 10s bądź mniej
- Rocznikowo tak od '98 wzwyż

Mam 3 kandydatów:

1.Mazda 323F BJ 2.0 16V Sportive ok. 130KM
2. Honda Civic VI 3d 1.5 VTEC iLS ok. 114KM
3. Toyota Corolla E11 1.6 16V G6 ok. 110KM

Który z tych modeli wg. Was wygrywa i będzie dla mnie najlepszym rozwiązaniem chyba, że są jakieś inne opcje?
jelonek
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

21 Sty 2011, 20:24

Najszybsza będzie chyba Mazda, chociaż ja raczej skłaniałbym się ku Hondzie. Ciekawą alternatywą może być E36 318ti (E36 kompakt 1.8 140km).
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

21 Sty 2011, 20:31

Z całym szacunkiem ale jednak ucięta 3-ójka traci charakter i raczej nie wygląda jakoś znośnie
jelonek
Nowicjusz

21 Sty 2011, 20:35

Może taka Primera by cię zainteresowała ?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Gabriel520i
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

21 Sty 2011, 20:43

Jak najbardziej piękne auto z sylwetki no i japończyk jestem ciekaw tylko jak ze spalaniem i czy można na rynku wtórym znaleźć jakiś zadbany egzemplarz w miarę bo ta kolejna primera (jego następca) już nie jest taka piękna.

np. z tymi 3 modelami znaleźć igiełkę idzie a z nissanem mało tego jest i nie wiadomo no i dostęp do częśći też się liczy
jelonek
Nowicjusz

21 Sty 2011, 20:59

To kup wersję coupe albo sedan z końca produkcji. :smile:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Brytyjczycy wybrali najlepszą hybrydę
    Brytyjski portal Auto Trader przyznał Lexusowi NX 300h tytuł najlepszego samochodu hybrydowego na brytyjskim rynku. Nagroda została przyznana w ramach plebiscytu 2020 New Car Awards. Najlepszy w ogólnym rankingu W ...

21 Sty 2011, 21:00

A 15 tysiecy nie wystarczy na jakiegos mocniejszego Civica?
[link do oferty na Allegro wygasł]
albo jajeczko
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

21 Sty 2011, 21:26

jelonek napisał(a):Silnik do 2.0 max. z tym żeby nie palił więcej jak 10-11L przy dynamicznej jeździe

Silnik 2,0 10 l pali przy ekonomicznej jeździe. Przy dynamicznej raczej coś koło 15 l :mrgreen:
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

21 Sty 2011, 21:35

Jak dla mnie z tych wszystkich najfajniejsza jest Honda. Jak znajdziesz zadbaną powinna być bezawaryjna.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

21 Sty 2011, 21:45

BMW e36 320 z końca produkcji.
Piszę zupełnie poważnie, wg. mnie znacznie lepszy samochód niż wymienione przez autora, co prawda trochę "wstyd" nim jeździć z uwagi na typowy wizerunek właściciela i zapewnia niski poziom bezpieczeństwa ale nie ma co się oszukiwać Mazda i Honda to też dresowozy o papierowej konstrukcji.
A jeżdżą gorzej.
Jeśli nie BMW to rozejrzał bym się za Corollą.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Sty 2011, 00:46

No niestety, Polska to taki kraj 3. świata gdzie trzeba się tłumaczyć z BMW.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

22 Sty 2011, 15:15

bierz corrole, najmniej awaryjna.
tedzikooo
Nowicjusz

Miejscowość: Wyszków

22 Sty 2011, 15:31

Dzięki za odpowiedzi wszystkim i małe sprostowanie do postów.

1.Odpuściłem sobie Civica w VTI, gdyż na logikę myślę, że auta o takim potencjale zapewne są już zajeżdżone gdyż nie używa się ich raczej do spokojnej jazdy tylko zapewne odcina i tak dalej. 1.5 VTEC wydaje mi się być kompromisem w tej sytuacji.
Poza tym nie chcę kupować auta po tuningu, gdyż nie chcę kupować finalnego produktu a raczej samemu coś zmienić w aucie i mieć mega satysfakcje że zrobiłem to w swojej koncepcji.

2. Naczytałem się sporo dobrego o Mazdach ludzie podawali też swoje raporty spalania zarówno na MazdaSpeed jak i na innych stronach i takie właśnie spalanie ma ten silniczek i nie jest aż tak paliwożerny może przez brak Turbo

3. Rozumiem, że BMW to klasa Premium inna liga aut ja właśnie szukam takiego, który da troszkę funu z jazdy że tak się wypowiem. Boję się tylko o koszta związane z zakupem BMW chodzi o częśći itp. itd.

4. Toyota wiadomo to toyota w swojej klasie wiedzie prym dobre autko na które mam chrapkę no ale jak mówię chcę mieć alternatywę gdy trafie jakieś niezłe ogłoszenie bądź znajdę jakiś auto w dobrym stanie.
jelonek
Nowicjusz

22 Sty 2011, 19:47

Akurat E36 jest teraz sprzedawane na wagę, o ile tak można powiedzieć o marce premium... w każdym razie na pewno koszty utrzymania nie będą wyższe niż w Japończyku, zwłaszcza jak uwzględnisz pozbywanie się korozji, czy stłuczki.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika