[10 tys. zł] Dynamiczny i nierdzewiejący

28 Lut 2014, 13:03

Witam wszystkich :wink:

Jakiś czas jeżdżę już Oplem Astrą II 1.4 16v, ale dla mnie robi się ciut za słaba, przy 90 km/h ma ponad 2,5 tys. obrotów, a zwykle przemieszczam się z taką prędkością + katorgą jest wyprzedzanie.
Postanowiłem porozglądać się za nowym autem, myślałem nad kolejną Astrą z większym silnikiem, np. 1.8, ale martwi mnie tendencja Astry do łapania rdzy, a mieszkam w miejscowości, gdzie asfaltu często brak, a błoto jest chlebem powszednim.
Potrzebuję auta dynamicznego, niezawodnego, nierdzewiejącego i jak najtańszego w eksploatacji, szczególnie przy wymianach/naprawie. Wiem, że niezawodność zależy od stanu w jakim się kupi auto, ale na tym akurat nieco pojęcia mam.
Co do nadwozia: hatchback, sedan, kombi. Szczególnie HB i kombi, bo są w miarę praktyczne. Skłaniam się ku HB z racji niewielkich rozmiarów. Chciałbym, aby auto było w miarę przestronne (mam 178 cm wzrostu, ale wsiadanie do Astry do męczarnia). Nie podejrzewam, abym często woził pasażerów z tyłu, więc nawet 2/3 wchodzi w grę.
Zapewne założę sekwencję, dlatego dobrze by było, gdyby silnik dawał się zagazować w miarę przystępnej cenie.

Sam myślałem nad kupnem Vectry, ale blacha ta sama, więc marnie. Może coś japońskiego? Zanim kupiłem Astry oglądałem się za Mazdami 626, przyjemne auta. Myślałem też nad Golfem IV (nie znam się na vagowskich silnikach benzynowych, poza tym obawiam się, że wiele jest na rynku szrotów). Co moglibyście polecić?
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

28 Lut 2014, 13:21

Zadbane E36. Silniki 2.5 lub 2.8. :)
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

28 Lut 2014, 13:38

Volvo S80 2.9 R6 ? Od kilku dni jestem właścicielem takiego :yes: za mniej niż 10k zł.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

28 Lut 2014, 13:41

Hoho, ta dynamika będzie drogo mnie kosztowała w waszym wydaniu :mrgreen:

Volvo S80 to piękne auto, ale doskonale zdaję sobie sprawę, że nie będzie mnie stać na jego utrzymanie. Z E36 podobnie. Myślę, że 120-150 KM w zupełności mi wystarczy, jestem raczej spokojnym kierowcą, rzadko przekraczam 110 km/h, nie lubię tylko wlec się za kimś.

Zawsze intrygował mnie silnik 1.8T, byłby zapewne strzałem w dziesiątkę, ale po nieszczęsnej Vectrze w dieselu mam wstręt gdy słyszę słowo "turbina".
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Lut 2014, 13:44

Vectra- gnije bardziej niż Astra, bo nie ma ocynku
Mazda- tu to już całkiem tragedia, bo podłużnice nawet gniją
Vw- dużo zlomów, do tego taki 1.6 w Golfie jedzie gorzej niż Astra
Ode mnie
Peugeot 406 kombi- duży, wygodny, praktyczny, dobrze wyposażony. Ma ocynk i dobrze znosi gaz. Do tego fajnie jedzie
Laguna I po lifcie j.w tylko ze kupisz ją taniej.
Wszystkie Fordy i Hondy odpuść bo korodują i źle znoszą gaz.
Jest jeszcze jedna propozycja.. Rover 45. Co Ty na to?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

28 Lut 2014, 14:08

Nad Roverem myślałem już przed kupną Astry, ale czy to nie to samo, co Honda Civic?
PS. Peugeot 406 to świetny pomysł, zawsze mi się te auta podobały, ale prędzej skusiłbym się na poliftingowego sedana, piękne auto, klasyczne.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bugatti Chiron
    Ponad 350 km/h w samochodzie ze zdjętym dachem? To brzmi jak koszmar laryngologów. Ale Bugatti Veyron z dachem targa pozwalało na osiągnie takich prędkości. Jednak w przypadku jego następcy nie ma co mówić o ...

28 Lut 2014, 14:23

Mechanicznie tak, ale blacha lepsza :) Co do 406 to za 10k spokojnie kupisz ładny poliftowy egzemplarz w sedanie :)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

28 Lut 2014, 14:43

Wiesz może, jak z blachą w 406? Niestety, często auto może być oblepione błotem, albo co gorsza w nim stać, dlatego to musi być naprawdę kawał porządnej, ocynkowanej blachy.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Lut 2014, 14:46

W 406 jest ocynk więc jak znajdziesz bezwypadkowy egzemplarz to nie będzie problemu z korozją.
Koniu
Forumowicz VIP

28 Lut 2014, 15:06

Dobrze więc, przyjrzę się w pierwszej kolejności 406, gdy tylko zacznę poszukiwania i jazdy po całym mazowieckim w pogoni za igłą, dzięki. :wink:

Jeśli mielibyście jeszcze jakieś pomysły, śmiało piszcie.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika