Działanie wideorejestratora - nagrywanie

02 Sie 2018, 13:14

Witam wszystkich,
Zakupiłem ostatnio MiVue 785 (https://www.mio.com/pl_pl/mivue-785-touch), bo zależało mi na jakości nagrań i późniejszej możliwości dołożenia kamerki na tył. Jednak kilka rzeczy mnie zastanawia i jestem ciekaw, czy tak działają te urządzenia, czy jednak to ja coś źle ustawiłem.

Kiedy chcę zarejestrować konkretne zdarzenie i wybiorę na nim "nagrywanie awaryjne", to nagrywa się dopiero od momentu wybrania tego przycisku oraz samo nagranie trwa jedynie 20 sekund. Wg mnie, to działa kompletnie bezsensu, bo w takiej postaci musiałbym przewidywać, że w takim czasie może dojść do groźnej sytuacji.
Optymalnie, gdyby urządzenie w momencie uruchomienia "nagrywania awaryjnego" wybierało np. ostatnią minutę i przenosiło do pamięci, której nie można nadpisać.

I tu pytanie do znawców, czyli Was ;) czy to normalne?

Dodam, że przeglądałem internet, ale trudno mi powyższą sytuację zawrzeć w jakimś sensownym haśle, a sama instrukcja i recenzje w necie nie wyjaśniają tej kwestii.

Wojtek
PWojciech
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 24 05 2005
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Kia Rio IV
Silnik: 1.4 100KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

02 Sie 2018, 14:24

PWojciech napisał(a):Kiedy chcę zarejestrować konkretne zdarzenie i wybiorę na nim "nagrywanie awaryjne"
Ngrywanie awaryjne trwa 20 sekund na każdej z kamer czyli jeżeli masz dwie przód i tył to obie rejestrują zdarzenia w ciągu 20 sek. ale od czasu naciśnięcia przycisku jest zapisywany film 10sek w tył czyli to co działo się wcześniej plus 10 sek w przód. Takie nagranie również jest zabezpieczone i nie zostanie skasowane domyślnie ponieważ trafia do innego folderu na karcie.

Trochę krótko te 10 sek w tył ale w tym modelu tak jest.

Generalnie wszystkie nagrania masz na karcie i możesz sobie w dowolnym momencie je zabezpieczyć po skończonej podróży na karcie mieści się wiele godzin materiału więc nawet dłuższy wypad w trasę nie powinien spowodować nadpisania filmków.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

02 Sie 2018, 14:47

W jakim modelu/ marce te nagrania trwają dłużej? Ewentualnie, czy jest szansa na aktualizację oprogramowania ew. zmianę tego w ustawieniach?
Mam kartę 32GB, więc trasy np. Wrocław - Gdańsk całej tam nie zmieszczę. Ale nawet jeśli, to wolałbym takie nagranie przenieść w bezpieczne miejsce na karcie, a nie zawsze mam kompa na którym mogę zrobić to ręcznie.
PWojciech
Nowicjusz
Awatar użytkownika

08 Sie 2018, 12:29

Może komuś się przyda:
> w kamerkach MiVue nagranie awaryjne trwa 20 sekund, z czego 5 przed włączeniem i 15 po - dostałem odpowiedź producenta, że długości nagrania nie można zmienić;
> z kolei w kamerkach Viofo A129 w przypadku nagrania awaryjnego zabezpieczane jest całe bieżące nagranie w pętli, czyli w zależności jak się ustawi może to być 1, 2, 3, 5, 10min - dostałem potwierdzenie od producenta.
http://www.viofo.pl/oferta/kamera-samochodowa-A129-G-DUO

Obie kamerki są bardzo podobne, żeby nie powiedzieć, że są bliźniacze jeśli chodzi i o jakość, jak i funkcje.
PWojciech
Nowicjusz
Awatar użytkownika

10 Wrz 2018, 21:51

MIO ?? jak ja widzę rejestratory na pół szyby to ręce opadają ... poczytaj o viofo zobacz wywiad z Emilem ... to wiele wyjaśnia.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

SeatFan
Nowicjusz

07 Cze 2019, 10:16

SeatFan napisał(a):poczytaj o viofo zobacz wywiad z Emilem
Tak z ciekawości obejrzałem, czysta reklama kamer VIOFO poza tym kamera którą nagrywają ma chyba 2K a na filmie jest 4K :?: Ogólnie kamerki fajnie ale to gadanie że samochód bez kamery jest niesprawny technicznie ;/ to przesada.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Testy wodorowej Toyoty Mirai w Chinach
    Toyota rozpocznie testy wodorowego sedana Mirai w Chinach. Firma sprawdzi możliwości adaptacji tej technologii w Państwie Środka. Jednocześnie japońska firma zadeklarowała, że wybuduje stację tankowania wodoru w swoim chińskim ...