Dzień Bez Samochodu - 22 września 2009

Czy popierasz Europejski Dzień Bez Samochodu?

TAK
13
72%
NIE
5
28%
Razem głosów : 18

16 Wrz 2009, 19:57

Koledzy dyskusja schodzi na zły tor.

A to trzeba wiedzieć jak wygląda tramwaj od środka?
Jeżeli komuś nie przeszkadza, że stoi w korkach to w czym problem?

To już zależy od człowieka wszystkiego trzeba spróbować i zobaczyć jak to jest naprawdę, już pewno nie jeden się przekonał, że komunikacją miejską nie raz (nie mówię, że zawsze) można szybciej podróżować i mniej za to płacić.

A swoją drogą kolego Dishman, nie chciał byś mieszkać w zacisznym domku nad jeziorem czy w górach gdzie jest cisza i spokój?
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

18 Wrz 2009, 19:42

norpaw napisał(a):Po pierwsze nie mieszkam w puszczy! (a chciałbym)
Po drugie od urodzenia nie mieszkam w mieście!
Po trzecie nie jestem cwaniakiem a już nie dla kogoś kto zna mnie tylko z forum!
Także wypraszam sobie takie uwagi!

Widzę, że ktoś się nie zna na żartach.

Bo osobiście gdy przeczytałem to:
norpaw napisał(a):Ale ludzie mieszkający w miastach powinni mieć zakaz poruszania się samochodami w określonych godzinach.Zamiast tego powinni jeździć rowerami lub autobusami i mam tu na myśli cały rok ,a nie tylko jeden dzień !

To stwierdziłem, że nie może być to pisane na poważnie.
Dlaczego chcesz ludziom zakazać poruszania się czymkolwiek po ich własnym mieście?

PrezesArtek napisał(a):To już zależy od człowieka wszystkiego trzeba spróbować i zobaczyć jak to jest naprawdę, już pewno nie jeden się przekonał, że komunikacją miejską nie raz (nie mówię, że zawsze) można szybciej podróżować i mniej za to płacić.

Nie no bez przesady. Każdy chyba jechał autobusem bądź tramwajem. Nikt nie rodzi się z prawem jazdy i samochodem.
Później liczy się komfort. Lepiej podjechać autem, niż autobusem.

PrezesArtek napisał(a):A swoją drogą kolego Dishman, nie chciał byś mieszkać w zacisznym domku nad jeziorem czy w górach gdzie jest cisza i spokój?

Nad jeziorem? Nie bardzo. Komary by mnie zjadły.
W górach? Nie bardzo, żebym zimą nie mógł wjechać/wyjechać z garażu?

Tak się składa, że mam rodzinę na wsi, mieszkającą nie w samej wsi, ale na kolonii. Sąsiada nie widać i niby jest wszystko fajnie. Tylko, że jak zimą zasypie to nie dojedziesz do nich. Jak wiosną i jesienią zrobi się bajoro na drodze to tym bardziej nie dojedziesz. Jedyną bezproblemową porą roku jest lato.

Poza tym jeżeli mieszkasz w zacisznym domku, to masz wszędzie daleko. Do sklepu, do kina. TV, internet zawsze szybciej i taniej będziesz mieć w mieście. Niech Ci samochód się popsuje to już nie masz czym jechać.
Ja np. dojeżdżam raz na 2 tygodnie do Warszawy i wybieram pociąg. Mam bardzo dobre połączenia co godzinę z moim miastem. Gdybym mieszkał daleko od swojego miasta, to do Warszawy nie byłoby tak łatwo dojechać.

Także dziękuję za zaciszny domek, ale wolę cywilizację.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Wrz 2009, 21:38

Dishman napisał(a):Nie no bez przesady. Każdy chyba jechał autobusem bądź tramwajem.

Ja osobiście znam takie osoby, kasy w bród i tylko taxi do wyrobienia prawka a później tylko samochód.
Dishman napisał(a):W górach? Nie bardzo, żebym zimą nie mógł wjechać/wyjechać z garażu?

No to wtedy zaprzęg, sanie, koniki i cheja do miasta :mrgreen:
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Wrz 2009, 17:08

I jak Panowie i Panie zobaczyliście dzisiaj jakiś spadek aut jeżdżących w mieście??? Bo ja nic takiego nie zauważyłem...
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

22 Wrz 2009, 17:49

Wręcz przeciwnie zauważyłem wzmożony ruch w godzinach popołudniowych :)
Pozdro. Kacper
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1999

22 Wrz 2009, 18:52

Luke16 napisał(a):I jak Panowie i Panie zobaczyliście dzisiaj jakiś spadek aut jeżdżących w mieście??? Bo ja nic takiego nie zauważyłem...

To po prostu wskazuje, że ta akcja to jakaś głupota. Nikt nie traktuje jej poważnie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Paź 2009, 11:45

Popieram, jednak musimy popatrzeć na to trzeźwo...ludzie muszą dojeżdżać czymś do pracy, firmy/kurierzy też muszą mieć jakiś środek transportu itd.
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi

19 Paź 2009, 17:47

Ciekaw jestem ile z tych 11 osób popierających Dzień bez samochodu faktycznie 22 września pojechało do pracy autobusem.
Czy nie mamy do czynienia z hipokryzją? Wszyscy niby chętni, ale tylko w gadce.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Paź 2009, 15:44

Ja popieram i będę popierał i nie tylko w teorii bo w praktyce akurat wypadł mi dzień wolny to wsiadłem w autobus i pojechałem na rybki i cały dzień zleciał.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Paź 2009, 21:28

PrezesArtek napisał(a):Ja popieram i będę popierał i nie tylko w teorii bo w praktyce akurat wypadł mi dzień wolny to wsiadłem w autobus i pojechałem na rybki i cały dzień zleciał.

Przecież to nie na tym polega. Chodzi o to, aby zrezygnować z samochodu, ale działać jak na co dzień, a nie, że dzisiaj auto niepotrzebne, to akurat pasuje, że europejski Dzień bez Auta.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Paź 2009, 13:59

Nie wiem czy wędkujesz ale jeśli jedzie się na cały dzień na ryby to tobołków się ma sporo i nie jest to tak łatwo zabrać dla jednej osoby trzeba się trochę na dźwigać no i trzeba się przesiadać jeszcze bo nie ma bezpośredniego połączenia w moim przypadku.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika