Dziwna sprawa bez wyjścia

20 Gru 2009, 20:30

Witam mam na prawdę dziwny problem mianowicie, dostałem samochód od brata, mieliśmy spisać umowę kupna sprzedaży, z nim i normalnie opłacić wszystko i cieszyć się jazdą. Samochód jest u mnie, dokumenty też, problem w tym że brat wyjechał i nie ma możliwość na spisanie z nim umowy, mało tego, w dowodzie rejestracyjnym nie ma nawet jego danych, tylko innego człowieka, co mam robić, jakie mam opcje?
wladekreno
Nowicjusz

Miejscowość: Poland

20 Gru 2009, 22:49

Poczekać aż brat przyjedzie i spisać umowę normalnie. Do tej pory możesz autem jeździć, jeżeli ma ważne OC i przegląd. Nie szkodzi, że auto jest na jakiegoś Kowalskiego, albo Schmita. O ile nie jest kradziony i nie szuka go policja, to będzie dobrze :mrgreen:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Gru 2009, 15:38

Jak masz kontakt z bratem to poproś go żeby:
1. wysłał Ci umowę kupna samochodu od tej osoby co jest w dowodzie rejestracyjnym
2. wydrukował, wpisał swoje dane i podpisał się na umowie kupnie sprzedaży. Ty wpiszesz swoje dane i podpiszesz umowę jako kupujący.

tu możesz pobrać umowę kupna samochodu.
[link wygasł]

Jak kupisz to musisz zapłacić 2% podatku (jeśli wartość rynkowa samochodu jest większa niż 1000 zł)
Tu możesz sobie wypełnić i wydrukować deklarację PCC-3
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

21 Gru 2009, 22:25

ale co mi to da skoro brat go nie rejestrował na siebie? Co mam w takim razie robić? w dowodzie rejestracyjnym jest ktoś inny niż mój brat
wladekreno
Nowicjusz

Miejscowość: Poland

21 Gru 2009, 23:58

masz zarejestrować na siebie.

Ale żeby to zrobić potrzebujesz umowę: osoba z dowodu rejestracyjnego-brat, brat-Ty

bez tego nie zarejestrujesz na siebie.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

26 Gru 2009, 11:26

a ta osoba co jest w dowodzie jest na miejscu??
"Są dwie naprawdę bezgraniczne rzeczy - Wszechświat i ludzka głupota" A. Einstein
godfather78
Aktywny

Miejscowość: swarzędz
Prawo jazdy: 0- 0-1996
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: octavia II
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus Landau - kompaktowy hatchback z silnikiem V8
    W połowie lat 90. Lexus zaprezentował koncepcyjny model Landau, którego konstrukcja została osadzona na płycie podłogowej pierwszej generacji modelu GS 300. Cechą charakterystyczną prototypu było nie tylko pięciodrzwiowe ...