Dziwna sytuacja

23 Sty 2011, 14:22

W Mondeo miałem stworzony taki układ, ze trzeba było go przed próbą odpalenia "pomacać"
jednocześnie w dwa miejsca bo inaczej nie było szansy na odpalenie. A co do tych sprzętów to koszta są niewielkie a mogą ocalić auto, z resztą choćby nawet kosztowały 500 zł wolałbym zamontować i mieć spokój. Z resztą nie ważne jak wartościowym samochodem jeździsz, czy za 5 czy za 50 tyś, tak czy inaczej było by Ci go chociaż odrobinę szkoda jakby Ci go zwinęli. Zwłaszcza jak sam na niego musiałeś zarobić i dbałeś o niego.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

23 Sty 2011, 19:21

stasiowski121 napisał(a): Z resztą nie ważne jak wartościowym samochodem jeździsz, czy za 5 czy za 50 tyś, tak czy inaczej było by Ci go chociaż odrobinę szkoda jakby Ci go zwinęli. Zwłaszcza jak sam na niego musiałeś zarobić i dbałeś o niego.

Jasne, że szkoda. Moim zdaniem jak ktoś chce ukraść samochód to i tak ukradnie.
Ile to historii się słyszało o podprowadzaniu drogich samochodów z parkingów strzeżonych? Postraszenie ciecia co siedzi w budce, laweta i auto Twoje.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Sty 2011, 19:42

Też dużo słyszałem o rozbrajaniu alarmów w różnych drogich furach tylko, że za takie gabloty biorą się zwykle wyspecjalizowani fachowcy którzy nie niszczą przy okazji samochodu bo to za dużo kosztuje. Na samochody za parę tysięcy to pewnie taki fachowiec nawet nie spojrzy a na domorosłych amatorów cudzych pojazdów taki alarm "hand made" powinien wystarczyć.
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 1995

23 Sty 2011, 23:27

No jasna sprawa, jak samochód upatrzą sobie profesjonaliści to zwiną go tak czy inaczej, no chyba, że w środku będzie siedzieć grupa antyterrorystyczna :lol:
Tak czy inaczej - takie małe urządzonka domowej konstrukcji można naprawdę nieźle wykorzystać, jeśli są z głową zbudowane to można je dość dobrze ukryć. Przy odrobinie chęci można stworzyć przeróżne cuda. Mój kolega, który również z zamiłowania zajmuje się elektroniką zrobił sobie w Polonezie mikroukład podpięty pod układ zapłonowy, oparty na układzie SMD ale jaki model dokładnie nie pamiętam obecnie, w każdym razie działa tak:
W chwili gdy czujnik ruchu zarejestruje ruch na fotelu kierowcy załącza się odliczanie czasu (ok 15s) na wpisanie z klawiaturki (otwieranej z lewej strony koło kierownicy) 8 - cyfrowego kodu, jeśli kod nie zostanie wpisany, lub zostanie wpisany 3 razy pod rząd źle włącza się syrena alarmowa. Dopóki kod nie zostanie wpisany poprawnie nie włącza się nawet zapłon.
Cały układ zasilany jest z trzech akumulatorów po lampkach połączonych ze sobą celem dłuższej żywotności. On to robił bardziej dla idei, raczej jako hobby niż jako zabezpieczenie przed kradzieżą. Ale wyszło mu bardzo przyzwoicie.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

24 Sty 2011, 14:36

co do mojej sytuacji to w samochodzie niby wszystko okej, tylko że akumulator jest rozładowany a kupiłem go 20 grudnia
ziomek456

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczni rowerzyści
    Rower staje się coraz bardziej popularnym środkiem transportu, a rowerowe wycieczki ulubioną formą spędzania wolnego czasu. Nie brakuje również ludzi, którzy na rowerze realizują swoją sportową pasję. Tymczasem ...