Dziwna sytuacja

22 Sty 2011, 16:16

Witam

Przed chwilką poszedłem do samochodu bo mnie zaciekawiła jedna rzecz.
Mianowicie z balkonu zauważyłem, że podniesiona jest w stronę szyby zakładka (aby słońce nie oślepiało nas), myślę sobie ok może przez przypadek albo coś tak zrobiłem.
Podchodzę do samochodu i chce przekręcić kluczyk a tu patrze drzwi są otwarte, zastrzegam sobie tutaj, że nie zamknąłem drzwi, oczywiście zamknąłem bo zawsze sprawdzam po 2 razy, zauważyłem, że manetka od wycieraczek jest podciągnięta do góry i że fotel jest przesunięty do tyłu oraz dywanik kierowcy troszkę pokrzywiony, zatem teoria jasna, że ktoś tam siedział.
Jakieś porady, sugestie itp ? Bo nie mam pojęcia co o tym sądzić i w ogóle.
ziomek456

22 Sty 2011, 18:07

A znikneło Ci coś z auta??
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

22 Sty 2011, 19:23

no właśnie nic

wszystko jest na miejscu
ziomek456

22 Sty 2011, 20:19

No chyba że ktoś Ci gpsa założył :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

22 Sty 2011, 21:51

albo chcieli go podprowadzic ale ktoś ich spłoszył
Sikora95
Początkujący

Auto: Nie mam

22 Sty 2011, 23:10

no właśnie nie wiem czy komuś by się chciało samochód z 93 roku ,,brać"
ziomek456

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 1UR-FSE
    Turbodoładowaniem nie dysponuje natomiast 4,6-litrowy silnik 1UR-FSE. Tę jednostkę Lexus również montował pod maską swoich największych i najbardziej komfortowych limuzyn. W latach 2006-2017 motor był dostępny w modelu ...

22 Sty 2011, 23:14

No ciekawa sytuacja, nie masz jakiegoś garażu czy coś? Dostępne są już takie mikro - nadajniki GPS za ok 1000 zł - można wrzucić gdzieś na wszelki wypadek oczywiście jeśli miałbyś kasę żeby poświęcić dla świętego spokoju. Jeśli chcieli go podprowadzić to myślę, że wcześniej czy później wrócą po niego. Istnieje też wiele innych ciekawych rozwiązań które z pewnością pomogą w razie ewentualnej powtórki z rozrywki. Wystarczy odrobinę chęci, lutownica i kawałek kabelków, taśma izolacyjna i cyna.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

22 Sty 2011, 23:34

No nie wiem, ogólnie to samochód jest wart z 2 tys jak nie mniej.

Garażu niestety nie posiadam.
ziomek456

22 Sty 2011, 23:49

To na czas postoju pod domem może zabieraj akumulator lub przynajmniej ściągaj klemy.
Ja bym sobie stworzył coś takiego:
Czujnik ruchu przytwierdzony do dachu skierowany pionowo na fotel kierowcy podłączony bezpośrednio do zasilania i stacyjki, z malutkim układem scalonym schowanym gdzieś w kokpicie który po przykładowo 10s od zarejestrowania przez czujnik jakiegoś ruchu w tym wypadku na fotelu kierowcy, włącza jakąś piszczałkę jeśli w tym czasie (do 10s) nie zostanie włączony zapłon. Wiem, że nieco chaotycznie napisałem i może nie wszystko wziąłem od uwagę ale schemat wymyśliłem na poczekaniu. :mrgreen: Minimum kosztów, efekt może okazać się skuteczny.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

23 Sty 2011, 11:45

stasiowski121 napisał(a):włącza jakąś piszczałkę jeśli w tym czasie (do 10s) nie zostanie włączony zapłon

... ja mam takie zabezpieczenie - ale odcięcie zapłonu następuje - gaśnie wszystko ... dopiero skasowanie ukrytym mikrowłącznikiem pozwala uruchomić silnik ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011

23 Sty 2011, 11:59

Ja mam podobne,mam taki przycisk który jak sie odpowiednio naciśnie to małego wogóle sie nie odpali,będzie kręcił ale nie odpali.
Barol
Awatar użytkownika

23 Sty 2011, 12:27

To Wy chłopaki jeździcie jakimiś samochodami za 200 tys. zł, że bawicie się w takie rzeczy? :mrgreen:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Sty 2011, 12:40

Ja z tym już kupiłem :wink:
Barol
Awatar użytkownika

23 Sty 2011, 13:27

Dishman napisał(a):że bawicie się w takie rzeczy?

... hmmm, czy to zabawa ??? koszt niewielki - ok. 50 pln a sumienie spokojniejsze ... czy auto jest warte 200 czy 2 tysiące jest to dla wielu dorobek i kilka lat odkładania kasy na zakup ... :roll:
... wyjscie z domu i zobaczenie pustego miejsca,gdzie wczoraj zostawiliśmy autko - bezcenne ... :lol: :lol:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011

23 Sty 2011, 13:48

Ja u siebie w Golfie też mam odcięcie zapłonu,zamontowałem zaraz po kupnie żeby własnie być spokojniejszym o niego.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003