Dziwne działanie hamulców

11 Cze 2022, 15:27

Witam wszystkich. Jestem nowym użytkownikiem. Zwracam się do Was z pytaniem odnośnie układu ABS i ESP w moim Peugeocie 307 sw 2.0 16v z 2003 roku. Ostatnio cały czas wyskakuje mi błąd abs i esp. Po zatrzymaniu auta i zgaszeniu i ponownym odpaleniu i przejechaniu paru metrów błąd znika, ale po jakimś czasie wraca. Ostatnio jadąc ulicą (50 km/h) zacząłem hamować (było sucho) i pedał zaczął szarpać jak przy hamowaniu absem i brak hamulców. Po zatrzymaniu i ponownym uruchomieniu auta jest ok ale błąd na desce znowu wyskoczył. Mechanik sprawdzał kompem czujniki i jest ok. Powiedział że może to być sterownik abs. Proszę o pomoc i podpowiedzi co jest grane. Dziękuje za pomoc. Pozdrawiam Grzegorz.
GrzegorzKuch
Nowicjusz

12 Cze 2022, 08:55

Wiesz jaki to jest dokładnie kod błędu? Jest jeden czy kilka dotyczących układu ABS i ESP?

Czy ostatnio było coś robione przy układzie hamuowym?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Cze 2022, 09:55

Nie wiem jaki jest kod błędu. Przy układzie hamulcowym nic nie było robione
GrzegorzKuch
Nowicjusz

12 Cze 2022, 10:22

Najpierw musimy wiedzieć co to za błąd. Potem dopiero można dyskutować. Najlpeiej poszukaj kogoś, kto ma Lexię i DiagBoxa. Uniwersalny często nie pokazuje wszystkich. DiagBox-em można zrobić dokładny test wszystkich sterowników w aucie i odczytać wszystkie błędy.
Tak więc najpierw diagnostyka i numer błędu potrzebny.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Cze 2022, 12:22

GrzegorzKuch napisał(a):Ostatnio jadąc ulicą (50 km/h) zacząłem hamować (było sucho) i pedał zaczął szarpać jak przy hamowaniu absem i brak hamulców.
Zobacz jeszcze jak będziesz miał taką możliwość czy jak wystąpi takie "szarpanie" to czy jak odpuścisz na moment hamulec i wciśniesz ponownie dalej będzie ono występowało. Zwróć też uwagę czy jest jakaś zależność w występowaniu tego problemu.

Winna może być elektronika ale bez konkretnego błędu to takie trochę szukanie po omacku.
Rokiko
Forumowicz VIP

13 Cze 2022, 09:26

A więc pokazuje takie błędy 21380 i 21303 jak powiedział mechanik koło tylnie przy jeździe 5 km/h pokazuje prędkość 600 km/h.
GrzegorzKuch
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Urwana świeca zapłonowa NGK przy próbie odkręcenia
    Witajcie, dopadł mnie problem urwanej świecy NGK chciałem wymienić wczoraj świece w moim Voyagerze z silnikiem 3.3 i w tylnej głowicy środkowa świeca została ukręcona. Pozostałe dwie odkręciły się bez większych problemów ...

13 Cze 2022, 10:39

GrzegorzKuch napisał(a):błędy 21380
To zapis dziesiętny kodu który wskazuje na C1384 czyli na włącznik świateł stopu przy pedale hamulca. W przypadku jak są z nim jakieś problemy to wyświetla komunikaty na desce z usterką ABS/ESP. Zerknij tu kody/obdii/10013-c1384/
GrzegorzKuch napisał(a):błędy ... 21303
Tego nie mogę jakoś sprawdzić.

Niemniej jednak zajmij się pierwszym kodem bo ten drugi może być jego następstwem. Warto tu dokładnie sprawdzić czujnik ABSu lewego tylnego koła i wiązkę.
Rokiko
Forumowicz VIP

13 Cze 2022, 12:57

A pisałem, żeby poszukać kogoś z Lexią....
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

13 Cze 2022, 14:22

Tylko trzeba kogoś mieć takiego co ma Lexie.
A pomoże ktoś pomoże rozszyfrować kod 21303 (zapis dziesiętny)
GrzegorzKuch
Nowicjusz

14 Cze 2022, 13:46

Z jakiej miejscowości jesteś? Sprawdzę, czy jest ktoś w pobliżu z lexią.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

14 Cze 2022, 21:38

Jestem z Łowicza
GrzegorzKuch
Nowicjusz

15 Cze 2022, 14:57

Niestety na chwilę obecną ci nie pomogę, ponieważ strona z mapą jest zablokowana z powodów technicznych :oops:
Sorki.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

15 Cze 2022, 17:11

Dzięki za chęć pomocy. W poniedziałek ogarniam mechanika i wymienimy włącznik świateł stopu przy pedale hamulca i sprawdzimy czujnik abs prawy i tylny. Zobaczymy co będzie.
GrzegorzKuch
Nowicjusz

20 Cze 2022, 20:32

Witam. Dziś wymieniłem czujnik stop pod pedałem hamulca i czujnik abs prawy tył. Czujnik był rozwalony (pęknięty). Jutro zobaczymy jeszcze bieżnie magnetyczną .
GrzegorzKuch
Nowicjusz

13 Lip 2022, 21:27

Temat ogarnięty. Do wymiany była bieżnia i czujnik abs. I jeszcze przetarty był kabelek od abs do czujnika koła i siało błedami, :happy:
GrzegorzKuch
Nowicjusz