Dziwne dźwięki z silnika podczas skrętu w lewo - Audi A3 8V 2.0TDI

15 Lis 2021, 10:57

Witam wszystkich. Podczas jazdy ( niezależnie od predkosci) przy skrecaniu w lewo z silnika dochodzą dziwne dźwięki,jakby buczenie. Problemu brak na postoju podczas kręcenia kierownicą. Poduszki silnika i skrzyni ,przeguby I łożyska wykluczone przez mechanika podczas kontroli na podnosniku. Dziwne jest to że problem nie ma związku z prędkością tylko z obrotami silnika. Wystarczy się lekko rozpędzić,wyrzucić na luz i zwiększyć obroty silnika . Im wyższe obroty tym niepokojący dźwięk bardziej słyszalny. Na biegu jałowym problemu nie słychać. Na postoju problemu nie słychać. Każdy mechanik podczas jazdy problem słyszy ale diagnozy brak. Jeden strwierdził ze byc może to koło dwumasowe. Nie wykluczam tego ale innych objawów zużycia dwumasy brak. Ręce mi opadają. Najbardziej się boję że coś w silniku mi się rozleci w końcu. Nie wykluczam również skrzyni biegów. Dziś jadę jeszcze do jednego mechanika. Myślę również czy nie zlecić skontrolowania rozrządu( był zmieniany rok temu)
Może ktoś miał taki problem. Za wszelką pomoc dziękuję. Jak coś będę wiedział więcej to napiszę. Acha......nalotu ma 150K.
Pozdrawiam
Winiu10
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

15 Lis 2021, 12:44

Winiu10 napisał(a):Wystarczy się lekko rozpędzić,wyrzucić na luz i zwiększyć obroty silnika . Im wyższe obroty tym niepokojący dźwięk bardziej słyszalny. Na biegu jałowym problemu nie słychać.
Poczekaj na postoju na luzie nie słychać jak dodajesz gazu ale podczas jazdy jak wrzucisz na luz i dodasz gazu to słychać ten dźwięk? Czy tak samo jest jak jedziesz i wciśniesz sprzęgło, a w skrzyni w tym czasie jest zapięty bieg?
Winiu10 napisał(a):Dziwne jest to że problem nie ma związku z prędkością tylko z obrotami silnika
Tylko w tym przypadku powinien on występować również podczas postoju przy dodaniu gazu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Lis 2021, 13:15

,,Poczekaj na postoju na luzie nie słychać jak dodajesz gazu ale podczas jazdy jak wrzucisz na luz i dodasz gazu to słychać ten dźwięk?"
Dokładnie tak. Podczas jazdy bez względu czy sprzęgło jest wcisniete czy nie,czy jest na biegu czy nie, dźwięk jest słyszalny nawet przy lekkim skręcie tylko w lewo.
Może to śmieszne Ale mam wrażenie jakby siła odsrodkowa działająca na silnik cos w nim przestawiała i zaczyna sie to buczenie.
Winiu10
Nowicjusz

15 Lis 2021, 17:48

Wizyta u kolejnego mechanika zaliczona.
Dalej nic nie wiadomo. Walczę dalej.
Winiu10
Nowicjusz

15 Lis 2021, 18:58

Najlepiej to nagrać, buczenie to dosyć subiektywne stwierdzenie. Powodem może być sama pompa wspomagania(nawet elektryczna), przez łożyska po skrzynie biegów.
Gość114260

15 Lis 2021, 20:12

U mnie nie ma pompy wspomagania kolego. Jutro postaram się nagrać I wrzucę.
Winiu10
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...