Dziwne odpalanie na ciepłym Forfour CDI

22 Sie 2018, 09:31

Witam,
Może ktoś wie co to może być. Na zimnym odpala od strzała i wskakuje od razu na właściwe oborty. Na ciepłym silnikujak widać ma takie zatrzymanie po odpaleniu i dopiero po ułamku sekundy wskakuje na właściwe obroty. Przy okazji trzepocząc całą budą.
Daje filmik na YT.:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Na zimnym jest idealnie:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

kowalo23
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 09 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Smart Forfour
Silnik: 1.5 CDI 50kw
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

22 Sie 2018, 11:07

kowalo23 napisał(a):Na ciepłym silnikujak widać ma takie zatrzymanie po odpaleniu i dopiero po ułamku sekundy wskakuje na właściwe obroty
To może być normalna reakcja jest to tak krótki czas że praktycznie ciężko by to było uznać za usterkę. Podczas odpalania na ciepłym być może sterownik reguluje odpowiednią dawkę paliwa i stąd wynika ten moment zawahania na obrotomierzu ale wskazówka nie zatrzymuje się tylko od pewnego momenty wolniej idzie w górę.

Możesz zajrzeć do przepustnicy, przepływomierza i zobaczyć w jakim są stanie tak samo filtr paliwa czy powietrza mogą mieć wpływa na takie zachowanie.

Generalnie te silniki to takie większe kosiarki :) więc kultury pracy nie ma co tu wymagać. Napisz jeszcze czy z tym odpalaniem na ciepłym tak masz od początku czy problem pojawił się w trakcie użytkowania auta w jakimś tam momencie?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

22 Sie 2018, 11:41

Witaj,
Własnie zaczeło się to dziać od jakiegoś miesiąca. W zeszłm roku również były upały ale takiego problemu nie było. Osobiście w zeszłym roku przy wymienianie egr, czyściłem wszystkie rury od dolotu, przepustnicy. Rozebrałem pół silnika :D Więc mam pewność że jest tam czysto. Były wymieniane dwa elektrozawory, vacum, odma. Rozrusznik również można wykluczyć po założony jest nowy. Myślałem jeszcze nad tym że może węże paliwowe się rozszerzają pod wpływem ciepła. Samochód nie kopci, ma moc.
kowalo23
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 09 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Smart Forfour
Silnik: 1.5 CDI 50kw
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

22 Sie 2018, 12:51

kowalo23 napisał(a):Więc mam pewność że jest tam czysto
Było czysto jak wyczyściłeś rok temu :) ile od tego czasu zrobiłeś km?

Możesz zerknąć do EGRa i zobaczyć jak przez rok się zabrudził.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

22 Sie 2018, 16:41

A filterek paliwa kiedy wymieniany?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)