Dziwne rzeczy z wiekiem auta apierwsza rejestracja w poslce?

19 Lut 2010, 16:38

Witajcie.

Kupiłem samochód w ten poniedziałek z zagranicy ale od polskiego handlarza.
Na dzień dzisiejszy mam już opłaty porobione kolega mi pozałatwiał i mam go jeszcze zarejestrować.
Ale wyszły ciekawe rzeczy-
kupując samochód był to 1997 rocznik z pierwszą rejestracją w 1999 roku
ale kiedy ten kolega załatwiał mi te papiery (tłumaczenie,recykling i tam jakieś opłaty) okazało się że ten numer WIN z samochodu pokazuje że samochód jest wyprodukowany w 1998 roku.
Dziwna to sprawa ale nie mam z tego powodu jakiś problemów bo to chyba i tak na moją korzyść bo okazuje się że jest młodszy.
Ale mam pytanie do was. W poniedziałek pojadę go rejestrować i czy da się coś zrobić by go zarejestrowali że jest wyprodukowany 1998 roku?

bo on ogólnie na tym niemieckim dokumencie pojazdu ma TAK:

cod. technicoXXXXXX/BZ/98
(w miejscu X są cyfry ale nie wpisywałem)
Anno IMMATRICOLAZIONE 97
BOI.ZANO 26/02/99

a poza tym ten numer WIN pokazuje że pojazd jest wyprodukowany w 1998

doradźcie proszę
Ostatnio edytowany przez jasko196, 20 Lut 2010, 15:54, edytowano w sumie 1 raz
jasko196
Początkujący

Miejscowość: bielsko

19 Lut 2010, 16:51

Jeśli w niemieckich papierach i numerze VIN rok produkcji masz 1998 to raczej sie go da zarejestrować jako 1998r.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Lut 2010, 01:20

Kolego sprawa jest bardzo prosta. Po prostu pod koniec roku, a nawet chyba już w połowie producent auta wybija numery nadwozia już na następny rok. Przy kupnie samochodu jest to bardzo często spotykane, np. w ogłoszeniu jest napisane Auto rocznik 2002, model 2003. Bo właśnie w Vinie jest już wbity kolejny rocznik. Warto zwracać uwagę na numer w Vinie bo może nam się trafić np. auto po liftingu, a więc odmłodzone. Tylko i tak trochę dziwne, że dopiero w 99 roku był zarejestrowany. Być może długo stał w salonie. Sprawdzałeś historie auta w serwisie?

P.S: Popraw te byki w temacie bo aż w oczy razi :)
Klakier
Początkujący

Miejscowość: Płock

20 Lut 2010, 15:56

historia nie jest sprawdzona.
A da się tak zrobić by go zarejestrowali jako 1998 rocznik ?
Doradźcie co mam mówić w wydziale komunikacii
jasko196
Początkujący

20 Lut 2010, 18:00

Co byś nie powiedział oni i tak zrobią po swojemu. Mają swoje przepisy i procedury i na pewno wszystko sprawdzą 20 razy zanim zarejestrują. Zarejestrują na ten rocznik jaki widnieje w papierach auta jako rok produkcji.
Klakier
Początkujący

Miejscowość: Płock

21 Lut 2010, 11:26

W dowodzie rejestracyjnym jest wpis "Data produkcji samochodu". I tą datę ci muszą wpisac. Nie ma miejsca w DR na datę pierwszej rejestracji. Wpisuje się rok produkcji.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Złota Kierownica 2012 - Opel Zafira Tourer
    Opel Zafira Tourer został uhonorowany nagrodą Golden Steering Wheel ("Złota Kierownica"), o którą w tym roku ubiegało się sześć modeli samochodów typu van. Ten prestiżowy europejski tytuł jest kolejnym sukcesem ...

21 Lut 2010, 14:23

MotoAlbercik napisał(a):Nie ma miejsca w DR na datę pierwszej rejestracji.

To ja mam chyba jakiś podrabiany DR. Na pierwszej stronie rubryka B. Rok produkcji jest natomiast na następnej stronie razem z dopuszczalną ładownością, rodzajem pojazdu, przeznaczeniem.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Lut 2010, 17:32

tak rzeczywiście pisze jak byk w dowodzie data pierwszej rejestracji jest to rubryka B na pierwszej stronie.
Ale na innej stronie jest tez data produkcji niestety pewnie wpiszą tę 1997 zobaczymy napisze wam jak już będziemy mieć zarejestrowany.
jasko196
Początkujący

21 Lut 2010, 19:55

Ano zgadza się :oops:
Ale tak czy inaczej jako rok produkcji wpiszą 1998.
Z tym 1997 rokiem, to chyba jakaś ściema była, albo się ktoś pomylił. Bo raczej małoprawdopodobne, żeby auto po jego kupnie stało rok czasu nie zarejestrowane.
Prędzej ( co jest ostatnio dość często praktykowane) może być sytuacja, o jakiej wspomniał kolega wyżej - samochód był wyprodukowany w 1998 roku, a zarejesrtrowany mógł być w 1999 roku.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

22 Lut 2010, 10:39

tak tylkow niemieckich papierach jest rok produkcji 1997 i mogę też na ten zarejestrować

mąż pojechał do wydziału komunikacji za parę godzin wróci to wam napisze :)
jasko196
Początkujący