Dziwne sprzęgło i problem ze zmianą biegów

15 Lip 2017, 14:44

Mam Toyotę Corollę E12 1.4 benz 2005 rok. Od paru dni czułem, że ze sprzęgłem jest coś nie tak. Gdy ruszałem i puszczałem pomału sprzęgło to nie było takiego momentu, że mimo podniesionego sprzęgła samochód jeszcze stoi i delikatnie ruszał a ruszał bardzo szybko. Ogólnie pedał wciskał się mniej niż wcześniej. Dzisiaj podczas jazdy nie dało się zmieniać biegów. Wciskałem sprzęgło i próbowałem zmienić i skrzynia skrzeczała. Za którymś z kolei wciśnięciem sprzęgła zmieniało ale odpuściłem i zostawiłem samochód. Teraz pytanie co mogło się stać? Sprzęgło czy skrzynia? Jak wygląda i ile może kosztować naprawa? Słyszałem, że sprzęgło to droga sprawa.
krucker
Nowicjusz

Auto: Toyota Corolla E12

15 Lip 2017, 18:42

Z tego co kojarze, to jest tam sprzęgło hydrauliczne. Więc są dwie opcje - albo wysprzęglik albo sprzegło. Jak sprzegło ( ta droższa wersja ) to razem z robocizną około 600 zł.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Lip 2017, 19:39

Ja obstawiam na wysprzeglik, sprawdź poziom płynu hamulcowego
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Lip 2017, 22:10

ze skrzynia bylaby dopiero droga impreza, albo gdybys do wymiany mial koło zamachowe, ja tez obstawiam wysprzeglik, koszt bedzie podobny
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Skrzynia biegów: Automatyczna

26 Lip 2017, 15:36

I jak sprawdziłeś ten wysprzęglik? Nie był zapowietrzony?
krucker napisał(a):Ogólnie pedał wciskał się mniej niż wcześniej.
Co to znaczy? Sprzęgło zawsze wciskamy do końca. Chodzi o "branie sprzęgła" moment w którym samochód zaczyna ruszać jak puszczasz pedał?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

21 Sie 2018, 12:55

W przypadku, gdy nagle praca pedału sprzęgła zmienia swoją charakterystykę i występuje trudność ze zmianą biegów, podejrzewać należy awarię hydraulicznego systemu sterowania sprzęgłem. Na blogu swojej strony posiadamy artykuł poświęcony temu zagadnieniu:
[link wygasł]
Sprzegla24
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Doświadczenie za kierownicą to nie wszystko!
    Od lat największe zagrożenie na drogach stanowią młodzi, świeżo upieczeni kierowcy z grupy wiekowej 18-24 l, dla których wskaźnik liczby wypadków na 10 000 populacji jest najwyższy(1). Zdecydowana większość ...