Dziwne zachowanie auta

24 Sie 2018, 08:18

Hej,

myślałem, że to może być wina zapłonu, ale trochę tym autem pojeździłem i doszedłem do trochę innych związków. Auto, które mam to Opel Astra II 1.6 16V, a sam problem? Zauważyłem kilka rzeczy:

- obroty są zauważalnie niższe niż normalnie, w tym aucie jak pamiętam zazwyczaj przez pierwsze minuty było 1,2 tys obr a potem około 0.7-0.8, w tej chwili od startu jest poniżej tysiąca a potem potrafi spadać w okolicę 0.5.

- auto po prostu gaśnie przy hamowaniu, nie jest to reguła ponieważ czasem zrobi 50 km bez słowa, a czasem po prostu zgaśnie, a samo zgaśniecie wygląda tak, że przy hamowaniu obroty spadają, problem jest taki, że mimo sprzęgła te obroty spadają niezmiennie aż osiągną wartość poniżej 0.4-0.5 i auto gaśnie. Potem żeby ruszyć i nie zgasło np na światłach, trzeba zaciągnąć ręczny - odpalić i trzymać obroty powyżej 2 tys, bo inaczej gaśnie

- dużo trudniej ruszyć autem, mam wrażenie, że dopiero łapie w okolicy 2 tys, bo wcześniej jest na granicy zgaśnięcia i generalnie jeśli chodzi o ruszanie jest niestabilne

- pojawia się ikonka check engine

- zaczęło się to dziać od czyszczenia zaworu EGR u "zastępczego" mechanika

Czy może to być powiązane z EGR? Byłbym wdzięczny gdyby ktoś chociaż spróbował coś podpowiedzieć, nawet bez pewności, przynajmniej mógłbym powiedzieć mechanikowi co warto sprawdzić i może by się udało rozwiązać ten problem :).
Frekz
Początkujący

Zdjęcia: 8
Auto: Opel Astra

24 Sie 2018, 09:52

Frekz napisał(a):Czy może to być powiązane z EGR?
Tak takie objawy mogą być przyczyną nie domykającego się zaworu EGR, ale jeżeli został on wyczyszczony i jest sprawny to ja bym sprawdził jeszcze i wyczyścił silnik krokowy i przepustnicę oraz przepływomierz następnie zrobił adaptację przepustnicy i po tym wszystkim sprawdził czy obroty wrócą do normy.

Masz tam instalację LPG?

Jaki błąd ci się pokazuje po zapaleniu check engine?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

24 Sie 2018, 10:14

Nie mam pojęcia jaki błąd bo nie mam komputerka, którym mógłbym to sprawdzić. Check engine mam od dawna, podobno pokazywało błąd słabej mieszanki.

Generalnie były problemy z EGR, ale nie aż taki. Po czyszczeniu powiedzieli, że do wymiany jest, ale musiałem zrobić wtedy podwozie w aucie więc odsunąłem ten temat na bok.

Lpg nie mam.

Jednak sam fakt tego, że przed czyszczeniem faktycznie auto się dusiło i jak jechałem ze stałymi obrotami lub chciałem zmniejszać to nim rzucało, ale dopiero po wyczyszczeniu zaczął w taki sposób się zachowywać.
Frekz
Początkujący

24 Sie 2018, 12:54

Mozesz sprawdzic kody bledow metoda gaz-hamulec :)
wojtk
Początkujący

Auto: Opel Corsa C
Silnik: 1.0 58KM
Rok produkcji: 2001

24 Sie 2018, 13:14

Hmm poczytałem trochę. Sprawdzę to i dam znać.
Frekz
Początkujący

27 Sie 2018, 10:42

Niestety ten patent z gazem i stopem u mnie nie działa. To chyba jednak wg mnie będzie ten EGR, to nie dzieje się zawsze tylko czasami, a z nim były już problemy.

A zaczęło gasnąć po jego "czyszczeniu" kiedy też dostałem informację, że chyba trzeba go już wymienić bo nie działa (zepsuli do końca). Teraz pojadę do stałego mechanika, który co prawda bierze więcej dużo za robociznę niż za części, ale wachura z tego gościa, więc może będzie żyć.

A podałby mi ktoś jeszcze widełki cenowe z robocizną ile może wyjść za wymianę EGR?
Frekz
Początkujący

27 Sie 2018, 11:08

Frekz napisał(a):A podałby mi ktoś jeszcze widełki cenowe z robocizną ile może wyjść za wymianę EGR?
Kup sam, widzę cze ceny masz od 120zł za nowy. Wymienisz też sam to prosta czynność.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

27 Sie 2018, 11:16

Zobaczę jaką mi poda cenę bo już tak głupio jak jestem na dziś umówiony i potwierdzałem specjalnie czy dziś mogę przyjechać - teraz olać gościa.

Tam gdzie mi czyścili mam wrażenie jakby nawet specjalnie mi "czyszcząc" uszkodzili, ponieważ od razu zaproponowali wymianę za prawie 700 zł - 500 zł EGR a 160 zł wymiana.
Frekz
Początkujący