Dziwne zachowanie klimatyzacji

05 Kwi 2024, 22:15

Mój samochód to Golf Plus V rocznik 2008. Na wiosnę zeszłego roku zauważyłem, że klima często po włączeniu nie chłodzi od razu tylko wieje zwykłym ciepłym powietrzem. Potem po ok. 5-15 min. pojawiał się charakterystyczny trudny do określenia zapach i wtedy już wiedziałem, że za chwilę zacznie wiać zimne powietrze. Na dłuższych trasach (500-600 km) klima chłodziła np. przez godzinę, potem wiało ciepłym, potem ten zapach i chwilę potem chłodziła i tak na zmianę. Jeździłem tak przez lato, ale we wrześniu pojechałem do serwisu. Nabił klimę i ozonował. W zimie jeździłem na klimie. Pierwszy ciepły dzień kwietnia tego roku i znowu to samo. Wieje ciepłym, a po jakimś czasie charakterystyczny zapach i już wiem, że zacznie chłodzić i rzeczywiście zaczyna chłodzić. Jeden z pytanych przeze mnie mechaników zasugerował, że ten dziwny zapach to zapach skroplonej wody, a problem jest raczej nietypowy, więc stąd moje pytanie o co może chodzić.
kayetan
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działa napęd AWD-i w hybrydach Toyoty?
    Elektryczny napędem na cztery koła AWD-i całkowicie różni się od tradycyjnych napędów 4x4 pod względem konstrukcji i zasady działania. Wyjaśniamy, jak AWD-i jest zbudowany, jakie daje korzyści i dlaczego pojawia ...
    [D] Accord VI 2,0 / 406 2,0 / 75 2,0 / Passat B5 1,8T
    Podstawowe kryteria zestawienia: - sedan segmentu D - silnik benzynowy do 2l - manualna skrzynia biegów - modele z ok. 2000r. Wytypowane modele do zestawienia: - Honda Accord VI 2,0 - 147KM - Peugeot 406 2,0 - 136KM ...