Dziwny dźwięk z silnika

16 Sty 2015, 01:11

Witam!

Odpaliłem dzisiaj samochód i zasmucił mnie dziwny dźwięk dochodzący z okolicy silnika. Określiłbym to jako tarcie?

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Ktoś z forumowiczów może wie co to może być? Może ktoś ma jakąś wskazuwkę czego mógłbym szukać? Mam nadzieję, że nie nowego silnika :mrgreen: Silnik benzynowy 1.4 w Hondzie Jazz z sekwencyjną skrzynią biegów.
TheSimon
Obserwowany

Auto: Honda Jazz
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

16 Sty 2015, 11:55

Ja bym raczej obstawał za skrzynią biegów,ten odgłos jest niepokojący musisz szybko udać się do serwisu,ja podejrzewam łożysko w skrzyni,pamiętaj o tym,że jeżeli to to,to wymień wszystkie łożyska.Naturalnie jeszcze można podejrzewać łożysko napinacza paska,pompę wody oraz łożysko alternatora,to jednak ,,haracze,, porządnie,zacznij od skrzyni biegów,bo wiem,że Hondy w tym względzie się nie popisują trwałością,do silników raczej przyczepić się nie można,ale skrzynie biegów zwłaszcza łożyska w nich rewelacyjne nie są.Pamiętaj o tym,że Japończycy w swych skrzyniach stosują takie patenty cwane,że kupisz wszystkie łożyska,które będą pasować,a nie dokupisz jednego,które posiada taki wymiar,że nikt takiego nie produkuje,a to jedno łożysko potrafi kosztować w ASO nawet 800-1000 zł.Musisz o tym wiedzieć wybierając się do konkretnego zwykłego mechanika,bo być może on o tym nie będzie wiedział,chyba,że robił już coś takiego.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

16 Sty 2015, 17:45

Dzięki wielkie, zwrócę na to uwagę. Znajomy mechanik z zamiłowania twierdzi na pierwszy rzut oka, że to nie silnik. Dam znać co wyszło ostatecznie.

Edit:
Zastanawia mnie jeszcze to łożysko alternatora. Nie wiem czy ma to związek, ale jakieś 2 tygodnie wstecz rozładował się akumulator.
TheSimon
Obserwowany

Auto: Honda Jazz
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

16 Sty 2015, 18:09

Gdyby następstwem uszkodzenia łożyska alternatora było rozładowanie akumulatora,to wcześniej coś by się musiało stać takiego ,że jazda autem stałaby się niemożliwa,czyli to drugie wyklucza to pierwsze,łożysko musiałoby się(zatrzeć) rozlecieć ,albo pasek . Ale?! Jeśli masz sprzęgiełko alternatora, to warto jemu także byłoby się przyglądnąć,to wielce prawdopodobne,że nie zapina tak jak trzeba skoro rozładowało alternator,lepiej dla Ciebie gdyby to było raczej to.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Kalkulator czasu podróży
    Kalkulator czasu podróży może być przydatny dla osób planujących dłuższe trasy, w tym wakacje, wyjazdy służbowe czy też przeprowadzki. Dzięki kalkulatorowi, można oszacować, ile czasu zajmie dana trasa i zaplanować ...