Dziwny odgłos przy skręcaniu

16 Lut 2017, 17:42

Witam. Posiadam Audi A3 8L. Piszę ponieważ mam problem. Jadąc autem prosto bądz przy skręcie w lewo nie ma problemu, natomiast jak odchylę chociaż trochę kierownicę w prawo to zaczyna wydawać dziwny dzwięk. Przy małych prędkościach nie przeszkadza, bo jeżdząc po mieście praktycznie tego nie słychać, ale już jak w trasie jadę to im szybciej tym bardziej to przeszkadza. Jakbym miał opisac dźwięk to coś w rodzaju ocierania i lekko drzy kierownica wtedy też. Ogólnie trochę poczytałem i popytałem i usłyszałem kilka opcji: łożysko, tarcze hamulcowe lub przegub. Dodam też, że jak ruszam z miejsca to podczas mocniejszego skręcenia słychać takie odbicie pojedyncze, bez względu w którą stronę skręcam ( nie wiem czy ma to związek ale postanowiłem dodać taką informację). Będe wdzięczny za pomoc ;)
rybit99
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 01 2010
Auto: Audia A3 8l

16 Lut 2017, 19:42

Sprawdź czy nadkole plastikowe jest dobrze zamocowane
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Lut 2017, 09:49

Wszystkie elementy o których mowa, czyli: łożysko, przegub oraz tarcze hamulcowe musisz po prostu dokładnie sprawdzić aby znaleźć źródło przyczyny. Jeżeli podczas skrętu kołami w miejscu słyszysz także ten dźwięk to drążki kierownicze mogą być do wymiany.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota SA 1949 rok
    Pierwszy powojenny samochód Toyoty to właśnie niewielki SA. Model istotny, ponieważ przez następne 15 lat Toyota była znana właśnie z tego rodzaju aut. Toyota SA to jeden z pierwszych niewielkich samochodów, ...