Dziwny pisk w Skodzie:)

05 Sie 2016, 16:16

Dzień dobry, witam wszystkich na forum. Mam problem z moją skodą felicią rocznik 1999 (silnik volkswagena). Otóż na niektórych odcinkach drogi (wydaje mi się że zawsze tych samych) rozlega się w aucie przenikliwy, dokuczliwy pisk, który postaram się załączyć w filmiku youtube. Pisk ten na moment ustaje przy poruszeniu kierownicą lub popuszczeniu pedału gazu. Odnoszę wrażenie że ma to związek z pedałem gazu, bo czuję wtedy jakieś wibracje, drgania przez pedał.

Nie wiem, może to ma coś wspólnego z kolami, ale problem ten trwa już jakiś czas, i miałem już zmieniane opony. Problem występuje najczęściej na autostradzie, ale zdarza się tak przy 120 jak i przy 40 na godzinę.

Pisk jest naprawdę przenikliwy, dużo głośniejszy niż to słychać na filmiku. Byłem dwa razy u różnych mechaników, jeden nie wiedział co i jak, drugi wymienił mi jakiś mieszek (?), ale nic to nie dało. Proszę o radę. Dzięki i pozdrawiam.

Poniżej link youtube:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Wicuś
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 03 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Wołga
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
  • 08 Sie 2016, 12:33

Dla mnie to jak huczenie łożyska w którymś kole. Jeżeli dźwięk tak jak piszesz występuje zazwyczaj w tym samym miejscu (chodzi o odcinki na drodze) to może akurat są tam jakieś lekkie zakręty na których łożysko bardziej pracuje i wydaje takie dźwięki. Napisałeś że po ruszeniu kierownicą problem znika, wtedy odciążasz lub mocniej dociążasz dane koło w którym łożysko może huczeć i problem znika. Na początku może huczeć tylko przy określonym obciążeniu i skręcie co czasem bardzo trudno powtórzyć.

Ja bym sprawdził łożyska z przodu prawej i lewej strony.
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Rok produkcji: 1999

09 Sie 2016, 08:01

A same opony w jakim są stanie? Pytam bo to również istotna kwestia,podobnie jak tarcze,bo taki pisk i drgania mogą być również ich przyczyną,zacznij od sprawdzenia łożyska.
    Salko
    Aktywny

Auto: Seat Leon
    Silnik: 1.8
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Rok produkcji: 2001

09 Sie 2016, 13:49

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Sprawdzę łożyska, może to jest to.

Jeśli chodzi o opony to są w dobrym stanie, regularnie wymieniane, pompowane kompresorem. Generalnie problem pojawia się przy wjeździe na autostradę i potem tak już piszczy nawet jak z niej zjadę - jak ktoś jest z Krakowa albo zna okolicę to problem najczęściej ma miejsce na wybranych odcinkach A4 i na ciągu Pasternik -Conrada-Opolska-Andersa. Przy krótszych odcinkach nie pamiętam żeby miało to miejsce.

Jak coś się wyjaśni dam znać.
    Wicuś
    Obserwowany

Prawo jazdy: 01 03 2010
    Przebieg/rok: 10tys. km
    Auto: Wołga
    Paliwo: Benzyna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyższy poziom bezpieczeństwa od Volvo
      Wraz z debiutem w Genewie nowego Volvo V40, po raz pierwszy zaprezentowano innowacyjne rozwiązanie z zakresu bezpieczeństwa biernego – poduszkę powietrzną chroniącą pieszego. Jednak to nie wszystko. Właśnie przedstawiono ...
      Maserati GranTurismo - opinia i wrażenia z jazdy
      Miałem okazję trochę pojeździć i jako że nie ma opini na temat tego auta więc się podziele wrażeniami. Maserati GranTurismo Silnik 4.2 V8 405 KM Skrzynia aut. 6 Biegowy Rok prod. 2010 Całokształt Uważam że to bardzo fajne ...