Dziwny problem z napędem

21 Lut 2018, 21:56

Witam, jestem posiadaczem Nissana 350z z 2003 roku i mam w nim dziwny problem. Samochód podczas zwykłej jazdy tak jakby gubi trakcje? Nie wiem jak to nazwać generalnie jadę prosto normalna prędkość i nagle czuje jakby napęd przeskakiwał jakby nie wiem nagle po jakichś ogromnych dziurach zaczął jechać całym tyłem drga bardzo mocno, trwa to parę sekund jak odpuszczę gaz to od razu ustaje. Samochód ma automatyczną skrzynie biegów, w tamtym roku wymieniany olej i sprawdzana skrzynia, więc to raczej nie jest tego wina. Dzieje się tak podczas jazdy w różnych sytuacjach, gdy auto jedzie prosto, czasami jak wychodzi z zakrętu. Nie wiem jak pozbyć się tego problemu, ani co go powoduje. Proszę o pomoc. Dodam, że nie dzieje się to przy dużych prędkościach. Często jeżdżę autostradami i problem ten tam nie występuje generalnie przy prędkościach rzędu 40-80 samochód wpada w te drgania.
Ostatnio edytowany przez nin22, 22 Lut 2018, 14:51, edytowano w sumie 1 raz
nin22
Nowicjusz

Auto: Nissan 350z
Silnik: 3.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2003

21 Lut 2018, 22:53

a nie miga wtedy kontrolka trakcji? opony są równomiernie zużyte?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Lut 2018, 23:35

Opony mam wszystkie równomiernie zużyte, zresztą kupione 4 miesiące temu na zime Michelin, nie miga wtedy żadna ikonka ani kontrola trakcji ani nic innego.
nin22
Nowicjusz

Auto: Nissan 350z
Silnik: 3.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2003

20 Kwi 2018, 11:51

miałem kiedyś podobny problem, tylko w innej marce auta. Na końcu okazało się, że to przez wał. Na szczęście znalazłem mechanika Maciej Krawczyk, który zajmuje się naprawą wałów napędowych w krakowie. Po naprawie na szczęście problem już nie powrócił.
kozielwoj86
Obserwowany

Auto: Audi a4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Elektryfikacja według Toyoty
    Toyota pracuje nad zelektryfikowanymi samochodami od 25 lat. Pierwszym efektem tych prac była hybrydowa Toyota Prius, która trafiła do seryjnej produkcji 22 lata temu. Japończycy zajmowali się samochodami elektrycznymi, ...