Dziwny problem z odpalaniem samochodu SEAT

05 Lis 2012, 11:15

Witam,

Seat Cordoba Vario 2000r 1.6 Benzyna+Gaz

Kilka miesięcy temu zauważyłem, że aby odpalić samochód trzeba podczas przekręcania kluczyka trzeba jednocześnie przekręcać kierownicę w lewo lub prawo aby odpalił. Nie przeszkadzało mi to więc jeździłem dalej.

Sytuacja pogorszyła się kilka dni temu. Zawsze przy pierwszym odpaleniu w ciągu dnia nie ma problemów (odpala nawet bez dotykania kierownicy). Jednak po przejechaniu kilku dobrych kilometrów samochód nie chce odpalić z pomocą kluczyka (trzeba pchać). Nie słychać nawet rozrusznika. Co prawda są wyjątki, ale zdarzają się coraz rzadziej i np. przy tankowaniu gdzie muszę wyłączyć na chwile silnik mam problem.

Na początku podejrzewałem, że stacyjka do wymiany, ale gdy samochód odpocznie kilka godzin znowu zapala bez problemu, tak jakby coś się przegrzewało.

Akumulator wymieniany kilka tygodni temu. Podczas jazdy nigdy nie zgasł.

Spotkał się ktoś z podobnym problemem?
pavelw
Nowicjusz

Miejscowość: Polska
  • 10 Lis 2012, 03:23

Miałem w odległych czasach identyczny problem w CC 0,9. Przyczyną była kostka pod stacyjką. Po jej wymianie problem ustąpił. Koszt tamtej kostki 90 zł. Rano odpalałem bez problemu,a póżniej tylko na zapych. Jak pojechałem do dobrego elektronika i opowiedziałem o objawach,to bez oglądania powiedział mi co jest zepsute i wymienił kostkę. :)
    artur73
    Moderator - Jakie auto kupić?
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
    Miejscowość: POZNAŃ
    Prawo jazdy: 02 10 1991
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Renault
    Silnik: 1,6 110KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna

10 Lis 2012, 20:31

Przedwczoraj też byłem u elektromechanika i masz rację. Problemem była kostka od stacyjki. Całkowity koszt 70 zł.
    pavelw
    Nowicjusz

Miejscowość: Polska

11 Lis 2012, 20:15

:)
    Najważniejsze,że kłopotliwy problem zniknie! :yes:
    pozdrawiam
    artur73
    Moderator - Jakie auto kupić?
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
    Miejscowość: POZNAŃ
    Prawo jazdy: 02 10 1991
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Renault
    Silnik: 1,6 110KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna

28 Lis 2012, 14:45

Pieniądze niewielkie,a tym sposobem będziesz miał spokój. Teraz każdy forumowicz będzie juz wiedział gdzie leży przyczyna jeżeli sam doświadczy tego problemu.
    WiecejOpon
    Początkujący

Auto: Seat Leon I