Dziwny problem ze swiatlami

30 Lis 2014, 16:35

Panowie i Panie.

Mam problem z oswietleniem auta. 2 dni temu wyszedlem z domu i okazalo sie ze brakuje mi wszystkich swiatel przednich (oprocz postojowych). Na desce mimo ze wlaczone byly tylko mijania palila sie kontrolka od drogowych. po kilku godzinach lampy zaczely pracowac normalnie, na nst dzien to samo ale sie juz nie zapalily. Sprawidzlem kable przy stacyjce - ok, bezpieczniki pod maska - ok, zarowki - ok. Potrzebuje pilnej pomocy bo za 2 dni mam wyjazd ktory mnie sporo kosztuje i brak mi funduszy na elektryka.

Dodam ze swiatla tylne sa w pelni sprawne...

auto to mazda 323f bg 1992r
westsider
Początkujący

Zdjęcia: 81
Auto: Nie mam

30 Lis 2014, 17:30

Zacznij od sprawdzenia wtyczek przy reflektorach, bezpieczników i przekaźników. Na przekaźniku świateł połącz kawałkiem przewodu piny 30 i 87 - światła powinny się zaświecić od razu. Jeżeli tak jest, to problem lezy między przekaźnikiem a przełącznikiem/włącznikiem. Ewentualnie w samym przekaźniku.
Warto też zainteresować się masą reflektorów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Lis 2014, 17:33

Jeszcze tak na szybko dzieki za podpowiedzi. Powiem wam jeszcze, ze auto strasznie mi wtedy zamarzlo od srodka, mzoe to jest przyczyna, jakis lod na przewodach czy cos
westsider
Początkujący

30 Lis 2014, 17:43

W takim przypadku to może być wilgoć. Można zacząć od suszenia auta np. jakąś dmuchawą, ale trzeba przy niej cały czas być - nie pilnowana dmuchawa czy grzejnik może spowodować, że pozbędziesz się samochodu, a zamiast mechanika zajmie się nim straż pożarna. Trzeba też uważać na temperaturę jaka wydostaje się z tej dmuchawy/grzejnika, żeby nie popalić albo nie stopić wnętrza.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

30 Lis 2014, 18:26

ogolnie zaczalem od osuszania auta poprzez nagrzanie go i zebranie wody z szyb itp. auto odpalone bylo ponad pol h, zebralem co moglem a lampy dalej nic. dodam ze prad dochodzi do silniczkow reflektorow bo sie otwieraja przy wlaczaniu swiatel
westsider
Początkujący

02 Gru 2014, 14:25

Dobra, nic nie pomoglo wiec samochod w warsztacie a urlop zamiast byc wspanialym na razie jest pechowym. Napisze jak juz bede wszystko wiedzial
westsider
Początkujący

09 Gru 2014, 11:15

Po tygodniu prac w warsztacie wyszlo ze to przelacznik zespolony swiatel. udalo mi sie dostac na szrocie za 20 zl taki. jak przyjdzie to sprawdzimy
westsider
Początkujący

10 Gru 2014, 08:33

Oby tylko skończyło się tym przełączniku. Pooglądaj w międzyczasie skrzynkę bezpieczników czy masz tam sucho i wtyczki z gniazdami od reflektorów, żebyś nie miał niespodzianek. Zwróć też uwagę na stan styków czy nie są pordzewiałe albo pośniedziałe.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

10 Gru 2014, 23:11

nie wiadomo tez ile w warsztacie im to zajelo... auto stalo tam tydzien. ile powinien wziac mechanik za diagnoze, rozmontowanie kolumny i podmienienie wlacznika?
westsider
Początkujący

12 Gru 2014, 10:34

Myślę, że z 200 zł. Nie jest to aż tak wielka robota.
Zapytaj co przy tym aucie robili, bo od tego zależy ile czasu im to zajeło.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika