Mam taki problem we czwartek odebrałem auto od mechanika po małym remoncie silnika (splanowanie głowicy zawory szczelność i sprawdzenie czy nie ma pęknięć i wymiana pierścieni) reszta była w porządku
chodzi o to że auto jest mułowate nie kręcę wyżej auta niż 3 tys ze względu na pierścienie
wyłączyłem całkowicie gaz na 1500 km
druga sprawa która mnie martwi to szarpanie na benzynie na różnych obrotach... i biegach coś podobnego do tego jak by się gaz kończył ... to wygląda tak wciskam gaz auto przez chwile nie reaguje wciskam mocniej nieco szarpnie i zaczyna powoli przyspieszać
co do filtru paliwa był wymieniany w październiku... tzn spadek on miał kompresje dobrą na 3 cylindrach na jednym dochodziło do 9 barów więc podejrzewałem że to jest przyczyną braku mocy
ale po naprawie nic się nie zmieniło jutro jadę do tego mechanika na ponowne mierzenie kompresji
A czy może być to wina sprzęgła ? ten brak mocy chodzi ciężko i podczas odpalania na zimnym silniku przy wciśniętym sprzęgle coś piszczy wymieniłem pasek klinowy przy okazji naprawy silnika i rolkę napinacza paska klinowego
Albo wina wydechu ja nie pamiętam oznaczeń silnika ale podam jego charakterystyczną cechę świece są w takich rurkach
pytałem mechanika że może te zamulenie jest to wina źle zrobionej głowicy
odpowiedział mi że głowica jest bardzo dobrze zrobiona bo oglądał ja z resztą dałem głowice do najlepszego warsztatu w mieście
może w tym silniku jest jakiś czujnik dawki paliwa albo coś w tym stylu prócz sondy lambda?
mam pytanie ile km jeździć na benzynie?
co do zamulenia było przed remontem i po remoncie jest to nadal ja już nie wiem co jest niby prosty samochód silnik też jest bardzo prosty a nie wiadomo co jest
Przyczyn może być dużo w osprzęcie, podciśnienia ,przepustnice, czujniki wszystko zależy od modelu i jaki silnik tam jest .
A pod komputer go podpinałeś może by błąd pokazał ( w oplu zawsze pokazywało jak było coś nie tak)
Robert122 napisał(a):Albo wina wydechu ja nie pamiętam oznaczeń silnika ale podam jego charakterystyczną cechę świece są w takich rurkach
Czyli silnik 8 zaworowy.Który rok tego ASTRAlota?W dowodzie rej będziesz miał jaką ma moc w Kw.
Rozrząd zakładam że mechanik złożył dobrze,
Sprawdź czujnik podciśnienia tzw mapsensor i wężyk do niego idący. Więcej jak będzie wiadomo jaki silnik i rok.
Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować? Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
Patrz na drogę podczas jazdy Polskie prawo zabrania kierowcom korzystania z telefonów komórkowych w czasie jazdy, jeśli urządzenie jest trzymane w ręce. Wiele osób ignoruje jednak ten przepis. Obecnie już nie tylko dzwonią i piszą ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.