Dziwny stukot / strzał Volvo S60

12 Kwi 2021, 15:37

Witam. posiadam s60 2.4D 130 km i gdy auto stoi, wsiadam, wrzucam wsteczny i chcę cofnąć to następuję taki jakby pojedynczy stukot/ strzał. To samo jest jak ruszam. Jak redukuje z 4. na 3 bieg czy z 3. na 2. i puszczę szybciej sprzęgło jest to samo. Jadę na 2 biegu i gdy osiągnę 2 tys obr, puszczam nagle gaz i ten sam stukot/ strzał.... podczas jazdy, na dołach czy przy wrzucaniu wyższych biegów nic nie słychać... Wydaje mi się, że to gdzieś w okolicach lewego przedniego koła...Obstawiam przegub lub którąś z poduszek. A może ktoś miał taki przypadek?
sebastiian8
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

12 Kwi 2021, 15:58

Czy ten strzał jak występuje przy ruszeniu to nie ma znaczenia czy koła są ustawione do jazdy na wprost czy też są skręcone?

Ja bym sprawdził czy przeguby nie mają luzów. Najlepiej na jakimś kanale gdzie samochód będzie normalnie stał na kołach.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Kwi 2021, 16:01

Powiem Ci, że jak są koła do jazdy na wprost i skręcone to występuje ten dzwięk. I nie ma znaczenia czy cofam czy jadę do przodu. Ale też nie zawsze jest ten dzwięk. Jak auto dłuzej postoi, np. z 8h. Ale przegub wydawałby dziwk nawet podczas redukcji biegów? A może to coś z tyłu w zawieszeniu?
sebastiian8
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Smart Fortwo w nowej edycji limitowanej "cityflame"
    Pełen kontrastu, pełen życia - smart fortwo w nowej edycji limitowanej cityflame skutecznie przyciąga spojrzenia i rozświetla serca miast. Połączenie słonecznego koloru z czarnymi dodatkami ma swój ciąg dalszy w kabinie, ...