Dziwny wyciek spryskiwaczy

11 Kwi 2019, 21:36

Witam serdecznie !
Otóż posiadam Opla Astre H Hatchback z 2008r 1.9 tdi i posiadam taki problem, że od tej zimy spryskiwacze oprócz opryskiwać szyby czasami dodatkowo "strzelają" w okolicy lampy. Ktoś miał taki przypadek lub wie czego jest to przyczyna ?

Zdjąłem zderzak, podociskałem wszystkie rurki ale brak jakichkolwiek śladów luzów. Dodatkowo znalazłem jakąś wtyczkę, poniżej dołączam zdjęcie ( dla mnie wygląda jak jakiś czujnik), niestety w okolicach nie ma gdzie wpiąć go :D

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

elgie
Obserwowany

Zdjęcia: 0

11 Kwi 2019, 22:00

napewno jest na nim jakiś numer, podaj go.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Kwi 2019, 12:25

elgie napisał(a):Dodatkowo znalazłem jakąś wtyczkę, poniżej dołączam zdjęcie ( dla mnie wygląda jak jakiś czujnik), niestety w okolicach nie ma gdzie wpiąć go :D
To jest czujnik temperatury zewnętrznej. Prawdopodobnie zdejmując zderzak nieopatrznie wyrwałeś go z gniazda. W kracie wlotu powietrza zderzaka po lewej stronie ( strony określamy siedząc za kierownicą ) jest na niego miejsce. Okrągła dziurka.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

14 Maj 2019, 11:11

elgie napisał(a):czasami dodatkowo "strzelają" w okolicy lampy
Chodzi o to ze tam jest jakiś przeciek strzelają płynem w okolicy lampy? Jeżeli tak to musisz najlepiej sprawdzić wtedy kiedy występuje ten problem wężyki czy nie będą gdzieś na łączeniach mokre w tamtej okolicy. To pomoże na pewno zidentyfikować taki przeciek.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Kalkulator porównania rozmiarów opon
    Jak sprawdzić czy rozmiar zamiennika opony względem oryginalnego rozmiaru będzie prawidłowo dobrany? W tym przypadku należy porównać średnicę zewnętrzną opony wzorcowej z oponą sugerowaną jako zamiennik. Jest zasada ...