Dzwięk rozgrzanego silnika Opel Insignia 1.6t A16LET

19 Mar 2019, 21:05

Cześć, zwracam się z pytaniem oraz prośbą o radę.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Z rozgrzanego silnika wydobywa się niepokojący metaliczny klekot. Raczej standardowo 1.6t tak nie brzmi. Dzwięk pojawia się dopiero po rozgrzaniu auta i raczej wydobywa się z dołu silnika. Czy może to oznaczać początek końca panewki?

Niestety mam małe doświadczenie z tym silnikiem i nie mam zielonego pojęcia jak poważnie traktować tą sytuację?

Znalazłem podobne tematy lecz w tym przypadku chyba co innego dolega temu silnikowi.
plby
Obserwowany

20 Mar 2019, 09:14

Moim zdaniem panewka to trochę inny dźwięk i u ciebie na filmiku bardziej słychać że na górze coś terkocze jak popychacze? Ciężko to stwierdzić słuchając filmik.
Na jakim oleju jeździsz? W tych silnikach zły olej potrafił powodować dwa razy głośniejszą pracę.

Czy jak wciśniesz sprzęgło dźwięk się zmienia, ustaje?
Jak dodajesz gazu to dźwięk ustaje?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

20 Mar 2019, 09:52

Dzięki, osłuchując auto wydawało mi się, że to z dołu silnika dochodzi dzwięk.
Generalnie to jest auto, które miałem zamiar kupić lecz niestety ryzyko poważnego uszkodzenia silnika trochę mnie odsuwa od tej decyzji. Dlatego też postanowiłem zapytać, gdyż może ktoś się orientuje jaka może być przyczyna.
Tak więc oglądałem auto sam, w kabinie raczej klekot nie jest słyszalny więc przy próbie gaz/sprzęgło nie ma różnicy. Olej więc nie znany ale stan dobry i w miarę świeży.
plby
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nagroda "Design Trophy" dla Audi A3 i A1 Sportback
    W plebiscycie "Auto Trophy 2013", dwa modele marki Audi bezkonkurencyjnie pokonały rywali. Prawie 31 procent, spośród ponad 24 tysięcy biorących w nim udział czytelników niemieckiego magazynu Auto Zeitung, w ...
    Toyota Corolla AE86 "Hachi-Roku" (1983–1987)
    To najsłynniejsza, kultowa odmiana. Uwieczniono ją nawet w japońskiej mandze, a następnie w serialu anime, "Initial D". To historia młodego chłopaka, który przeżywa swoje przygody za kierownicą tylnonapędowego modelu ...