Dźwięk turbo (fake)

06 Maj 2009, 09:36

witam all :-)
mam do was pytanie - czy jest możliwe uzyskanie takiego dźwięku podczas naciskania na pedał gazu

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=SaQb2B7AE-8[/youtube]

dźwięk turbiny bez montowania turbiny ? tzn. czy jest coś co można zamontować pod maską co wydobywa podobny dźwięk ??? kiedyś na tvn turbo gość który posiadał mitsubishi eclipse stylizował go na takiego z filmu szybcy i wściekli i pod maską coś tam miał zamontowane co wydawało właśnie taki dźwięk - nie był to dźwięk turbiny tylko "czegoś" co dawało taki dźwięk ....

p.s nawet nie myślę o zamontowaniu takie ci*lstwa w moim samochodzie - po prostu mam młodszego brata, który ze swojego clio chce zrobić toyotę suprę ;-)
Ostatnio edytowany przez adam-and1, 29 Maj 2009, 21:59, edytowano w sumie 1 raz
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

06 Maj 2009, 14:23

Są gwizdki które się wkłada do tłumika dawają właśnie taki efekt ale nic więcej na ten temat niewiem.
Piter69
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: POLSKA

29 Maj 2009, 19:52

Witam :)
słyszałem ze można zrobić taki efekt wentylatorem tylko nie wiem jak ?? może wy wiecie jak to zrobić bardzo bym prosił o pomoc.

Ps. można tez przykręcić jakiś wiatraczek do alternatora co daje taki efekt ale jaki wiatraczek co daje świst ??
DagusiaPrzemus
Nowicjusz

Miejscowość: z Polski

03 Cze 2009, 12:33

WYstarczy wejść na allegro. . .

[link do oferty na Allegro wygasł]

Ale raczej wątpię, że uzyskasz planowany efekt. To co słychać na filmiku to zawór upustowy, który po odjęciu pedału gazu wypuszcza nadmiar powietrza, który pcha rozpędzona turbina, co daje efekt gwizdania.
Jeżeli natomiast chcesz jedynie efekt świstu turbiny, możesz zastosować to, co podane jest wyżej w linku. Jednakoż to będzie Ci gwizdać tak, jak spaliny będą lecieć ;] Czyli tzw. wieś śpiewa i tańczy...
MoDComp
Początkujący

Miejscowość: Kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Nie czekaj na pierwszy śnieg ze zmianą opon na zimowe
    Wielu kierowców odkłada na ostatnią chwilę zmianę opon na zimowe. Oznacza to, że kiedy wystąpią przymrozki albo spadnie pierwszy śnieg, bardzo łatwo o stłuczkę, a dodatkowo w warsztatach tworzą się kolejki. Podpowiadamy ...