Dźwięk zacierającego się wałka/rolki Mazda 2.0 DITD

18 Lip 2018, 22:22

Siema. Słyszę dźwięk docierający z silnika. Można porównać go do dźwięku łopaty wbijanej w twardy śnieg, takie szuranie. Zamieszczam filmik z youtuba.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Mam 2 podejrzenia. Przytarty wałek rozrządu lub o ile to możliwe to przytartą pompę wtryskową.

Wymieniłem rozrząd kompletny z pompą wody, wymieniłem podkładki pod wtryskami. Zdjąłem koło pasowe z tłumikiem drgań (alternator i klima nie pracowała wtedy) i dalej ten sam dźwięk.
Po wymianie oleju jakby minimalnie mniej. Wcześniej było jeżdżone na 10w40 z interwałami wymiany co 30 tyś km około, bo właścicielka nie pamiętała. Teraz 5w30. Lany był także jakiś czas "opał" do baku bez dodatków typu "miksol".
Co to może być?
Tomaszabc
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 01 2010
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Fiat 126 elx
Silnik: 23km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Najważniejsze informacje dotyczące wymiany turbosprężarki
    Czy naprawa turbosprężarek zawsze jest opłacalna? Tańsze rozwiązania nie zawsze przynoszą zadowalający efekt, a koszty naprawy często zamiast się zmniejszać, rosną. W silnikach Diesla większość turbosprężarek ma obecnie konstrukcję ...