E34 dp oceny

14 Lut 2015, 17:58

Barol napisał(a):Masz 10k i szukasz E34 za 3k? To mija sie z celem.

Zasadniczo barol ma rację. Mając taki budżet szukaj możliwie najlepszego egzemplarza, takiego ,,do dopieszczenia" a nie najtańszego z najtańszych. No chyba, że masz czas, chęci i możliwości by wszystko samemu porobić.
Skoczek135 napisał(a):kirin88, widzę że się ogarniasz w BMW. Powiedz mi, na co uważać jak będę oglądał te E34?

Jak to w starych bumach, najważniejsza jest blacha. PRzede wszystkim kielichy przód, tył, pogłoga, wnętrze bagażnika, podłużnice, progi. Bądź przygotowany na to, że wiekszość, szacunkowo 90% e34 będzie miała w jakimś tam stopniu rdze na dołach drzwi ( taka wada konstrukcyjna, w listwie zbiera się woda).
No a poza blacha to jak w każdym samochodzie, silnik, skrzynia, przeniesienie napędu. Sprawdź czy przy zmianie biegów, dodawaniu gazu wał nie wali. Podpory czy tłumik drgań drogie nie są ale to zawsze dodatkowe koszty. Zwróć uwage czy z magla nie leci, to słaby punkt bmw, czy pompa wspomagania nie wyje- szczególnie przy skręconych na maxa kołach. Dobrze przyjrzeć się zawieszeniu choć przy wielowachaczu ciężko wyczuć gdy coś jest nie tak no chyba, że jest już bardzo źle. Sprawdź hamulce, e34 powinno hamować rewelacyjnie. Jako ciekawostka, e34 chyba w 1990r zostało wybrane najlepiej hamującym sedanem :mrgreen:
Sprawdź czy silnik sie nie grzeje, wskazówka temperatury powinna stać równo w pionie.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

14 Lut 2015, 18:39

Okej wszystko wezmę pod uwagę :)

A co możecie powiedzieć o tym Saabie? Jak wyglądają koszta utrzymania?
Skoczek135
Początkujący

Auto: brak

14 Lut 2015, 19:13

Saaba nie ma co się bać :wink: Płyta podłogowa GM, więc części tanie i łatwo dostępne. Poza tym, na boga, mamy XXI w i Internet, więc nie ma się o co bać
Podobnie jest z turbo. Jeśli jeździsz z głową to jest bardzo trwałe. Pytanie tylko, czy w taki sam sposób jeździł poprzedni właściciel. Jeśli jednak nie, za kilkaset zł możesz kupić regenerowane turbo lub też zregenerować obecne. Ot normalna część eksploatacyjna, a tyle o nią strachu jakbyśmy żyli w głębokim PRL... :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

14 Lut 2015, 20:33

Saab 9-5 to super cacko, chociaż nie bez powodu trzyma relatywnie niskie ceny, w sensie tylko marka go ratuje. Definitywnie dostał po d... od E39 czy nawet zapchlonego A6. A, i sugeruję poczytać trochę o silnikach bo wiem, że część miała jakieś wady fabryczne. Bez przesady, nie były to wybuchające silniki albo odpadające koła, a i tak jakościowo jest z pewnością lepszy niż A6 C5, ale warto wiedzieć czego szukać przed zakupem.
Sam rozważam Saaba, bo to moim zdaniem ostatni, który faktycznie coś z Saabem miał wspólnego. Nowsze 9-3 i 9-5 to Ople czy tam Fordy z pakietem stylizacyjnym niby-Saab.

No i nie wyglądasz w nim jak stereotypowy "wsiurek", chociaż niewiele osób potrafi docenić Saaba.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

14 Lut 2015, 20:51

a czy to prawda, że on w mieście potrafi spalić 20 litrów gazu? Na takie spalanie, na forum saaba reagują z akceptacją i mówią że to norma :/

20 l LPG to zdecydowanie moim zdaniem za dużo, chciałbym się zmieścić w 15 L, żeby móc odkładać kasę na ewentualne naprawy
Skoczek135
Początkujący

14 Lut 2015, 20:58

Nie wiem, nie jeździłem, ale 20l gazu to spalają trzylitrowe V6, a tutaj to chyba rzędowa czwórka (poprawcie mnie, jeśli się mylę).
Może mają niewyregulowaną instalacje albo sprawdzają działanie turbo na każdych światłach?
Poza tym, to nie jest auto do miasta. Jak jeździsz więcej po mieście niż w trasie to zdecydowanie szukaj czegoś innego, bo możesz się wpędzić w spore koszty i nie mówię tu tylko o paliwie.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi A3 numerem jeden w klasie samochodów kompaktowych
    W tegorocznej edycji plebiscytu AUTO BILD-Design-Award, czytelnicy tego popularnego magazynu motoryzacyjnego uznali nowe Audi A3 za najatrakcyjniejsze auto w klasie małych i kompaktowych samochodów. W plebiscycie o ...

14 Lut 2015, 21:05

No ogólnie to 10 miesięcy jestem w mieście, ale autem po mieście to bym jeździł może z 300 km miesięcznie, a z 500 to w trasach. Przez 2 miesiące to ciągłe wyjazdy w trasy, od 240 km w jedną stronę po trasę parę tysięcy kilometrów - gdzieś za granicę.
Skoczek135
Początkujący

14 Lut 2015, 22:14

kolego saab to porażka,pewnie mało kto wie,że jako producent wprowadzał swoje jakies tam urozmaicenia w silnikach i to każdych,miałem takiego w ropce i porażka,2.2 czy 3.0 diesel odradzam,z benzyniakami popytaj na forum saab polska,wiem,ze nie które osoby serwisowały auta w de,bo nasze serwisy były mizerne
scania80
Początkujący

Auto: Nie mam

14 Lut 2015, 22:26

Co do diesli 2.2 i 3.0 trudno jest się nie zgodzić, jednak reszta silników jest ok. Najlepszy do 9-5 jest 2.3t
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

15 Lut 2015, 11:55

Powiem szczerze że pierwszy raz słysze o takim wysokim spalaniu :shock:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

15 Lut 2015, 12:25

ludzie na forum saaba mówią, że im w mieście łyka po 17 - 22 l gazu :( Gaz tani, ale nie aż tak żeby tyle lać go co 100 kilometrów. Na trasie przy jeździe 130 km/h schodzi do około 13l. Cały czas 100 to 10 l gazu
Skoczek135
Początkujący

15 Lut 2015, 12:30

Saab może i fajny... ale FWD no i przy bmw kiepsko wypada.
E34 2.5 zadowoli się 14l. lpg w mieście ;)
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Lut 2015, 12:45

Rozszerze chyba poszukiwania do E36, bo niestety tych E34 mało jest. Jak by wpadło Wam w oko coś ciekawego w okolicach warszawy z E36 i E34 to podrzućcie linkami. Ja przewertowałem allegro i olx i nic ciekawego w okolicach nie ma :/
Skoczek135
Początkujący

15 Lut 2015, 13:42

Szukając dobrego e34 warto rozszerzyć poszukiwania na większy obszar. Tych samochodów jest już coraz mniej.
Zerknij na tego:
[link do Otomoto wygasł]
Wydaje się rewelacyjny :mrgreen: Tylko silnik mały.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Lut 2015, 13:47

[link do Gumtree wygasł] - za reszte kasy wrzucisz dobrą sekwencje.
[link do Gumtree wygasł]
[link do Gumtree wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012