E36 do 5000zł

29 Lip 2013, 22:00

Cześć.
To mój pierwszy post tutaj, od razu z prośbą o radę odnośnie wyboru auta.
Prawko mam od niedawna, bo od XII 2012, 18 lat, i trochę doświadczenia za kierownicą poldków, 126p, 125p i tym podobnych wyrobów. Teraz złapałem pracę, ukisiłem nieco kapuchy i czas wybrać autko. Lubię klasyki, i auta klasy wyższej. Rozważam dwa skrajnie różne modele, bo Audi 80 B2 i BMW E36. O ile jeśli idzie o Audi mam się kogo poradzić, a i sam nieco siedzę w temacie,o tyle z BMW jest już problem.
Pomyślicie: 18 lat i BMW? Zabije się na pierwszym lodzie.
Niekoniecznie. Te Poldki tłukłem jeszcze bez prawka, w naprawdę różnych warunkach, więc jakieś tam podstawy do RWD mam. Poza tym naprawdę nie mam jakichś ciągotów do szaleństw na drodze (choć jeśli warunki pozwalają to bardzo chętnie nieco bokiem polatam :D). Ale żadnych bączków, 100km/h w zabudowanym itp. Po prostu nie ten człowiek.
Chcę was zapytać czy da się kupić do 5000zł jeżdżące, nie szrotowate E36. Wiem że igły nie kupię i igły nie oczekuję. Myślę raczej o małym silniku, max. 1.8, bo autem będę też musiał dojeżdżać do pracy (35km w jedną stronę, tryb mieszany). O LPG raczej nie myślę, zobaczę jak wyjdę ze spalaniem.
Proszę o konkretne porady, biorę jeszcze kilka innych aut pod uwagę, ale pytam konkretnie o E36. I bez stereotypów proszę. Jeśli nie dopisałem czegoś co chcecie wiedzieć, pytajcie. Chętnie dopowiem.
Andorian
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 12 2012
Auto: Nie mam

30 Lip 2013, 06:27

Dobrze trafiłeś bo na tym forum BMW to auto jest w co drugim temacie..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

30 Lip 2013, 12:47

1.8 i latanie bokiem ... Widać jakie Ty masz pojęcie hahah :D
drbn797
Początkujący

Prawo jazdy: 14 11 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Avensis II
Silnik: 2.0 D4D 126KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

30 Lip 2013, 13:19

Andorian napisał(a):(choć jeśli warunki pozwalają to bardzo chętnie nieco bokiem polatam :D). silniku, max. 1.8,

chyba że zimą po śniegu :)
Wtedy nawet piechotą możesz se bokiem polatać :D
Magda93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: WRO
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W140
Silnik: S300 Turbodiesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1998

30 Lip 2013, 13:34

Tak jak napisałeś, igły nie znajdziesz ale samochód w przyzwoitym stanie możesz ustrzelić. Dozbieraj lepiej ze 2 tys. i kup coś od 2.0 wzwyż i pomyśl o lpg. Żałowąć nie będziesz.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

30 Lip 2013, 14:56

Zamiast kupić coś małego, żeby ogarnąć jazdę, to uważasz się za nie wiadomo jakiego kierowcę bo jeździłeś Polonezami po wiochach i chcesz koniecznie BMW. Typowa Polska wieś.
drbn797
Początkujący

Prawo jazdy: 14 11 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Avensis II
Silnik: 2.0 D4D 126KM
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga na dzieci na drodze wracające lub idące do szkoły!
    Skończyły się wakacje, a to oznacza, że z początkiem roku szkolnego (od 2 września w tym roku) na przejściach dla pieszych pojawiło się więcej dzieci. Są one szczególnie narażone na niebezpieczeństwo – rozkojarzone ...
    BMW Z9 Gran Turismo 1999
    Koncept BMW Z9 Gran Turismo ma wyznaczać kierunek rozwoju wzornictwa motoryzacyjnego w XXI wieku. Przejrzystość, dynamika i technologia, która dzięki zastosowaniu BMW iDrive ponownie definiuje pojęcie ergonomiki w ...

30 Lip 2013, 18:25

Dzięki za odpowiedzi. Widzę że narodziło się kilka niejasności, więc już wyjaśniam.
drbn797 napisał(a):1.8 i latanie bokiem ... Widać jakie Ty masz pojęcie hahah :D

Magda93 napisał(a):chyba że zimą po śniegu :)
Wtedy nawet piechotą możesz se bokiem polatać :D

Przecież mówiłem że bokiem jak warunki pozwolą :D. A że 1.8 potrzebuje zimy...

kirin88 napisał(a):Dozbieraj lepiej ze 2 tys. i kup coś od 2.0 wzwyż i pomyśl o lpg. Żałowąć nie będziesz.

Powiem szczerze że rozważam nawet taką opcję żeby teraz kupić jakiegoś Opla albo coś w miarę tanio, a za jakiś czas kupić coś mocniejszego, jak właśnie E36 w 2.0 albo i więcej.

drbn797 napisał(a):Zamiast kupić coś małego, żeby ogarnąć jazdę, to uważasz się za nie wiadomo jakiego kierowcę bo jeździłeś Polonezami po wiochach i chcesz koniecznie BMW. Typowa Polska wieś.

A tu to ja kompleksy jakieś czuję...
Po pierwsze, uświadom sobie że nie każdy lubi małe puszki pokroju Corsy (akurat to z 1.4 pod maską ma dziadek i dość często tym jeżdżę , więc wiem co piszę). Na tę chwilę dość sporo turlam się Audi A4 B5 ojca i taki rozmiar auta mi odpowiada.
Poza tym zapomniałeś chyba że zarówno polonez jak i maluch, to mimo małej mocy pełnoprawne RWD i to bez jakiejkolwiek kontroli trakcji. I nigdzie nie napisałem że jestem świetnym kierowcą, bo tak nie jest. Napisałem że jakieś podstawy RWD mam. PODSTAWY. Znasz to słowo?
I wypraszam sobie typową polską wieś. Fakt, mieszkam na wsi, ale akurat u nas BMW ze świecą szukać. Tu rządzi VAG :D.
Andorian
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 12 2012
Auto: Nie mam

30 Lip 2013, 19:13

Śmieszy mnie jak ktoś jest podjarany tylnym napędem bo chwali się że to ogaryna bo jeździł maluchem czy polonezem ,litości ale te auta są tak słabe że to się prowadzi jak przedni napęd chyba że jest zima i jest śliska jezdnia to co innego.
Ja bym polecił jak już na początek compacta 1.6 a takie silniki jak 1.8 is i 2.0 r6 to bym skreślił z listy bez zastanowienia sięnic nadzwyczjnego wszyscy na tym forum się jarają jakie to cudo jak to idzie co za brednie takie 2.0 nie jest w stanie wyprzedzić z miejsca do 160 km/h hondy civic 5 g 1.5 o mocy 90 km .Kupić e 36 do 5000 zł niema żadnego problemu ale najłatwiej będzie kupić compacta z 1.6 bo jest ich najwięcej i w brew pozorom ten silnik nie jest używany do znęcania się przez tzw fanów marki.
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

30 Lip 2013, 19:41

Dobrą bazą do latania bokiem będzie napewno Sierra.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

01 Sie 2013, 23:29

ak83 - nie pisz bredni prosze, bo 2.0 e36 to juz inna klasa osiagow zupelnie niz honda 1.5 90 ps. Taka to moze sie rownac z 316i, max z 318i, do setki, bo potem to juz odpadnie.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW