E46 318i kupno za +10 tys?

04 Maj 2013, 21:13

Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy warto szukać betki z początku produkcji w tej cenie? Czy można znaleźć jakiś warty kupna model. Nie chodzi mi o 2.0 i większe. Chce mieć BMW z tym silnikiem. Niedawno sprzedałem TDSa i na razie mam dość dużych silników. Na alledrogo znalazłem kilka fajnych modeli.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Oto moje typy czy któreś jest warte uwagi?
mrozek90
Nowicjusz

Auto: BMW E36
Silnik: 325 TDS
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

04 Maj 2013, 22:47

Pierwszy miał robiony prawy bok.Drugi jest ładny.Niestety,znam wyniki testu na dyst. 100 tyś km,na początku wszystko było ok.ale po jakimś czasie nastąpiła nierówna praca jednostki,której nie szło wyeliminować,poza tym,po rozebraniu silnika okazało się,że gładzie cylindrów są przytarte.Gdyby nie to, auto byłoby godne polecenia.Niestety,ten silnik nie znalazł się w kręgu polecanych.Natomiast silniki 16 zaworowe owszem,ale dopiero od 2001 r.Czyli wiesz już,nie silniki 8 zaworowe,tylko 16-to( 1.8 316i 115KM lub 2.0 318i 143 KM)mocniejsze a mniej palą.Czyli wniosek,tylko autka po 2001 r,są zdecydowanie lepsze,pozbawione wad wieku dziecięcego.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

04 Maj 2013, 23:27

Dzięki bardzo. Nie zwróciłem uwagi na 1 auto. A jak silniki 2.0 ?
mrozek90
Nowicjusz

05 Maj 2013, 08:39

Na dobrą E46 musisz mięc minimum z 16tys.zł.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Maj 2013, 09:20

Za 10 tys nie kupisz dobrej e46... silnik 1.8 nie należy do udanych. Pali niewiele mniej niż 6 cylindrów, osiągi raczej mierne a trwałość też dyskusyjna. Za Kwotę jaką masz do wydania celował bym raczej w jakieś zadbane e36 z m50 pod maska.
Zgadzam się z powyższym komentarzem na zadbane e46 te 15-16 tys trzeba mieć
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

05 Maj 2013, 11:40

Niestety 2.0 z tych lat też nie jest godny uwagi,ale za to 2.5 jest udany,zdecydowanie wyższej jakości a pali tyle samo jak ten 2 litrowy a ile mocniejszy ,o 20 koni.Czyli celuj w jednostkę 2.5 (323i)dostępną od 98 r----do 2000r.No wiesz ,ładny wygląd to nie wszystko,nie trwały układ tłokowo cylindryczny to nic ciekawego,silnik straci równomierną pracę, i nic nie będziesz w stanie zrobić .:!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jak zapinać pasy dziecku w foteliku samochodowym?
    Wszystkie foteliki mają chronić nasze pociechy, jednak żeby tak się stało trzeba zadbać w pierwszej kolejności o prawidłowe zamontowanie fotelika w samochodzie. Jak to zrobić prawidłowo dowiemy się z porady: Jak zamontować ...

05 Maj 2013, 12:04

2.5 TDS nie cieszą się dobrą opinią pod względem awaryjności ale chyba nie miałeś tych problemów bo coś nie bluzgasz w postach na ten samochód :D. Szukaj raczej na tablicy (tablica.pl). Przyszykowane 15 tysięcy musisz mieć, ale to nie koniecznie znaczy że tyle wydasz bo oczywiście możesz zbijać cene lub trafić DOBRĄ-DOBRĄ-DOBRĄ okazję. Aczkolwiek nie mając tej 15 szukanie BMW E46 w swoim rejonie jest mało sensowne. Silniczek M43 bardzo trwały, ja nigdy się nie skarżyłem ani nikt z moich KOMPETENTNYCH znajomych nie mówił o tym silniku nic bardzo złego. Ewentualnie jakieś tanie pierdoły. M50 to też bardzo dobre silniki. E46 jednak to jest jednak inna klasa samochodu w porównaniu z e36... Jeśli chodzi o 2.0... To jest 6 garów, zawsze 6-garowy w BMW będzie palił więcej niż 4.

4 - garówki:

Zalety - niezłe spalanie, E46 z 4-garownym silnikiem raczej nie było katowane bo nikt E46 4-garowych do palenia laka nie kupuje, można kupić je taniej od 6-garowych bo jest na nie dużo mniejszy popyt - właśnie przez to, że przeciętnie 30% nabywców BMW chce chociaż raz na jakiś czas po upalać.

Wady - No to tu wypada chyba dynamika...

Jeśli chodzi o 6 garów.

Zalety - dynamika (aczkolwiek nie wiem czy będziesz zachwycony różnicą między 1.8 a 2.0 jak zobaczysz różnicę w spalaniu). Jeśli chodzi o ceny to tylko 2.0 można jeszcze tanio złapać. Ale generalnie trochę odwrotność zalet 4 - garowych.

Wady - Nie no generalnie odwrotność 4...

Kurcze, generalnie np. E46 2.8 jest prawie dwukrotnie droższe od E46 1.6. A spalanie różni się o niecałe 2 litry benzyny.

http://www.autocentrum.pl/spalanie/bmw/seria-3/e46/

Nie wiem... Według mnie kupowanie 2.0 tylko dlatego, że jest tanie jest trochę bez sensu. Jest tanie właśnie dlatego, że pali sporo a jedzie średnio. Poza tym to też bardzo trwały silnik. Ale z E46 praktycznie wszystkie są udane Jak kupisz dobry-dobry-dobry egzemplarz to nawet jak ma przejechane 250 tysięcy - na liczniku km. To nie powinieneś mieć żadnego problemu z tymi silnikami, spokojnie przez najbliższe 5 lat.

Ale jeszcze jedna rzecz - Nie szukaj samochodów ściąganych z niemiec do Polski, chyba że od kilku lat np. - 5 są w Polsce. A nie tak że przed chwilą. Poza tym no spójrz na te aukcje - zdjęcie tych samochodów są jak modelek drogiej marki odzieżowej. Jakieś pod kątem z d**y. Jakby fotograf aż specjalnie robił. Aukcje handlarzy! Nie kupuj takich aut. Kupuj od prywatnych ludzi- np. że któs sobie ściągnął bmw 5 lat temu. I więcej papierów na bawarke tym lepiej. Szukaj krajowych, ja bym w ogóle olał to i kupował krajowe bez względu czy kiedyś ściągneli je z niemiec czy nie bo to już znaczenia nie ma. Ściąganie z niemiec ma sens tylko w momencie gdy na autko masz minimum z 15 tysięcy, a w niemczech masz np. wujka który świetnie zna się na samochodach i bardzo chcę Ci pomóc.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Rok produkcji: 1993

05 Maj 2013, 13:06

Dzięki panowie za rady. Szkoda bo jednak marzy mi się E46 miałem już E36 x2 z silniczkiem 1.6 i 2.5 TDS. Z 1.6 miałem troszkę problemów. Z TDSem o dziwo nie. Ładny zadbany motor odwdzięczy Ci się tym samym. Ale nie chce brać już dieslów. No chyba że 320d można znaleść w jakieś dobrej cenie i bd to naprawdę zadbane autko. No nic. Dzięki za rady. Postaram się jednak szukać tej jedynej okazji. Pozdrawiam.
mrozek90
Nowicjusz

05 Maj 2013, 13:45

mrozek90 napisał(a):Dzięki panowie za rady. Szkoda bo jednak marzy mi się E46 miałem już E36 x2 z silniczkiem 1.6 i 2.5 TDS. Z 1.6 miałem troszkę problemów. Z TDSem o dziwo nie. Ładny zadbany motor odwdzięczy Ci się tym samym. Ale nie chce brać już dieslów. No chyba że 320d można znaleść w jakieś dobrej cenie i bd to naprawdę zadbane autko. No nic. Dzięki za rady. Postaram się jednak szukać tej jedynej okazji. Pozdrawiam.

I tak trzymaj! Zbieraj powoli pieniążki i szukaj tej jedynej. Lubie takie podejście, a nie na zasadzie - szkoda że brakuje mi 2 tysięcy do BMW to kupie fiata pande :). Powodzenia życzę i pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Rok produkcji: 1993