E46 320d opony, Pomocy...

23 Lut 2015, 09:57

Witam, mam do znajacych sie na oponach kilka pytan - mowimy o oponach letnich. po 1 mam mozliwosc kupienia opon continental contisportcontsct 5 uzywane oczywiscie z bierznikiem(2x 7,5mm i 2x 8mm) i rokiem prod. 2013, ale znalazlem opinie, ze te opony po przejechaniu 15k km traca polowe swego bierznika-orientuje sie ktos czy to prawda? Kolejne pytanie - czy opony z oznaczeniem 91w i 95w tez mozna naprawiac po tzw "gwozdziu"? Pytam bo jeden facet odpisal mi, ze naprawia sie opony tylko do oznaczenia 91-95v... czy ktos moze polecic ewentualnie jakies opony, ktore beda w miare malo podatne na "gubienie bierznika", dosc komfortowe i nienajgorsze trakcyjnie na wodzie i suchym? Opony zamierzam kupic w.rozmiarze 215/50/17 - nie moge wziasc wezszych bo mam felgi 8cali szerokie... dysponuje budrzetem w granicach max 800 zl i mowie oczywiscie tylko o uzywanych oponach. Czesto idzie znalezc w fajnych cenach opony w bdb stanie, ale jest tego tyle, ze nie wiem na jakie zwracac uwage... Nie stac mnie na nowe ani na wymiany opon 1 na 15k km... moje auto e46 320d touring 2002r, polift 150km. Bede ogromnie wdzieczny za odp.
robercu
Nowicjusz

Miejscowość: WLKP
Auto: Avensis t25
Silnik: 2.0d4d 126km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

06 Mar 2015, 22:55

Wszystkie opony można naprawiać poza Run Flat choć i te naprawiają. Jeżeli tylko oponę można naprawić to czego tego nie robić. Jak masz uszkodzony bok opony to dla bezpieczeństwa należy wymienić oponę na nową. Jak złapałeś gwoździa na czole i nie rozerwało opony to bez obaw naprawiaj :)

Continental z tego słynie że się szybciej zużywa ale to zależy też od wielu czynników ( styl jazdy, gdzie się poruszasz miasto czy autostrady trasy szybkiego ruchu, dbanie o ciśnienie w oponach )

Jeżeli możesz kupić tanio i z taką wysokością to śmiało bierz no że chyba robisz 20 000 rocznie na samych letnich oponach.

Co do używek to nic nie doradzę ale jak będziesz chciał nowe opony to zapraszam do kontaktu.
Tel: 696 848 456
mixoponki
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 06 2001
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ford
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rajd Dakar to nie tylko zawodnicy i kibice
    Największe imprezy motoryzacyjne przykuwają uwagę całego świata wielkimi emocjami i świetną organizacją. Niewielu kibiców zdaje sobie jednak sprawę, jak ogromnym wyzwaniem dla organizatorów jest dopięcie wszystkiego ...