E46, CLK?

01 Sie 2018, 19:41

Cześć! Od czasu mojego ostatniego posta się trochę pozmieniało. Mianowicie dalej poszukuje auta które będzie żwawe, będzie dobrze znosiło lpg i o ile to możliwe w miarę ekonomiczne.
Na kupno samego samochodu mam około 10tys złotych, zastanawiam się nad e46 w 2.0 r6 albo 2.5/2.8, albo mercedesem clk tutaj silnik musielibyście mi polecić, który będzie dobrze znosił gaz, jeśli takowy istnieje.
Chciałbym się tez dowiedzieć, od Was mimo, ze przeczytałem masę postów w internecie, jednak sprzed wielu lat.
Czy duże są różnice w kosztach utrzymania tych aut, oc, części itp.?
Czy możecie polecić mi może coś innego z podobnymi osiągami?
Jeśli nie to które z tych dwóch aut wypada lepiej.
Trocje informacji, przebiegi miesięczne to około 700/1000km, jak zdarzy się jakaś dłuższa trasa to może być odrobine więcej
Auto będzie musiało mieć lpg
Bmw w sedanie, ewentualnie w qp jeśli trafiłoby się coś ciekawego
Samochód będzie służył jako auto do dojazdów do pracy, mało jazdy po mieście.
Dziękuję za pomoc!
dackowski98
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 03 2016
Auto: Nie mam

04 Sie 2018, 08:03

Cześć! Z racji, ze ostatni post może nie był zbyt dobrze skonstruowany to zapytam Was wprost, które z tych aut będzie najlepszy wyborem do zakupu za około 10tys, max 12 na samo auto. Jezdzone będzie około 15tys na rok. Ważne, żeby miało trochę mocy jak się przyciśnie, dobrze znosiło gaz i koszty utrzymania nie były mega duże.
Rozglądam sie za takimi autami:
-mercedes klasa c coupe w203
-mercedes klasa e sedan w210
- bmw e46 sedan silnik 2.0 lub 2.5
- mercedes clk w208
- ewentualnie audi a3/a4 ale tylko w 1.8t
Jak sądzicie? I jaki silnik najbardziej polecacie do danego modelu, możecie proponować tez inne auta. Ale tylko benzyna +lpg. Dzięki za pomoc!
Ostatnio edytowany przez mike, 04 Sie 2018, 16:05, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Masz już jeden wątek, nie zakładaj kolejnych
dackowski98
Nowicjusz

04 Sie 2018, 08:33

Najlepsze będzie te w najlepszym stanie. I żadne z nich nie jest "tanie" w utrzymaniu. Może A3, ale ten silnik jak będzie zaniedbany to też potrafi pociągnąć po kieszeni.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

04 Sie 2018, 09:22

dackowski98 napisał(a):które z tych aut będzie najlepszy wyborem do zakupu za około 10tys

dackowski98 napisał(a):-mercedes klasa c coupe w203
-mercedes klasa e sedan w210
- bmw e46 sedan silnik 2.0 lub 2.5
- mercedes clk w208
- ewentualnie audi a3/a4 ale tylko w 1.8t

ŻADNE
W tym budżecie to ciesz się jak będzie jako tako wyglądać i jeździć
te samochody i tak będą w takiej kasie porządnie wyeksploatowane.
Mercedesy na zachodzie za 2000 euro jak najbardziej SĄ...ale mają 600 000 km i uwierz mi w krótkim czasie dołożysz do takiego samochodu więcej jak zakup.
Tyle ode mnie
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

04 Sie 2018, 09:56

andrewb25 napisał(a):Mercedesy na zachodzie za 2000 euro jak najbardziej SĄ...ale mają 600 000 km
Ale tu mowa jest o benzynie nie o dieslu A druga sprawa powiedz mi który niemiec trzema auto do takiego przebiegu? Pojedyńcze sztuki. Merca warto szukać z ciepłych krajów takich jak Francja,Włochy,Hiszpania gdzie nie sypie się soli i praktycznie nie ma zimy, wtedy masz pewność że blacha będzie bez korozji

Ogólnie typy masz dobre tylko musisz się zastanowić czego chcesz w mercu bo lecisz od coupe przez fajne coupe po sporego Sedana czyli od ciasnoty po duży komfort.

Ja bym wybrał w208. Kompromis między wygodnym sedanem a ładnym coupe. Kolejna sprawa że tego ludzie nie kupowali aby tłuc kilometry więc masz w tym przypadku największe szanse na najmniejszy przebieg Ale za to mały wybór bo wiele ich nie ma.

Co do BMW możesz rozważać każde r6 bo wszystkie są warte polecenia z tym że za 10 tyś dostaniesz jedynie zadbane 2.0 e46 jest bardzo poszukiwanym modelem wśród młodzieży za to też kupa kibli na rynku. Zastanów się nad e39 bo warto rozważyć ten model.
A3 trochę bardzo popularne jak dla mnie to samo co a4 ale jak już bym rozważał a4 to 2.4 V6
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Sie 2018, 11:44

Właśnie nie mam wymagań co do rozmiarów samochodu, z racji tego, że będę się przemieszał nim sam lub ewentualnie z jednym pasażerem, nie mam parcia na dużego sedana, jednak nie skreślam go, bo jeździłem w210 i jak dla mnie była to super sprawa.

Co do tego taniego utrzymania, to może źle to ująłem, bo chodziło mi bardziej, które z tych aut teoretycznie będzie najtańsze w utrzymaniu, z racji na części, ubezpieczenia itp.

Jakie silniki w mercu polecacie do gazu? Gdzieś wyczytałem kiedyś, ze podobno 2.0 kompresor i 2.3 kompresor dobrze z nim pracują, ale nie wiem czy to prawda.

Co do e39, myślałem o tym modelu, jednak podobno koszty utrzymania e46 a e39 są znaczne, jednak jeśli utrzymanie takiego w210 i e39 byłoby podobne to może warto by pomyśleć, jednak wtedy skusiłbym się jednak na jakieś zadbane e46 lub w208.

Mam nadzieje, że zrozumiale to opisałem. Czekam na jeszcze jakieś porady. Dzięki za zainteresowanie.
dackowski98
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak producenci zarabiają na częściach
    Bezawaryjność? To dla producenta bankructwo. Dlatego producenci robią wszystko, żeby części, które psują się często lub są konieczne do wymiany po danym przebiegu, połączyć z częsciami drogimi, któe psują się rzadko albo ...

04 Sie 2018, 12:04

Nie zgrzeszyłbym mówiąc że r6 w BMW wyjdzie taniej w utrzymaniu niż coś w Mercu. Co do silnika w mercach to się nie wypowiem bo najnormalniej miałem z nimi mało do czynienia. Weź sobie otwórz 2 strony allegro i wrzucaj w koszyk te same graty eksploatacyjne (najlepiej z tej samej popularnej firmy) typu tacze klocki, amory, filtry, zawieszenie i co Ci tam przyjdzie na myśl i będziesz miał mniej więcej porównanie części eksploatacyjnych bo jeżeli chodzi o naprawy to juz indywidywalna sprawa w każdym modelu, najlepiej wygoogluj sobie typowe usterki dla każdego z modeli.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Sie 2018, 15:11

Kao napisał(a): A druga sprawa powiedz mi który niemiec trzema auto do takiego przebiegu? Pojedyńcze sztuki. Merca warto szukać z ciepłych krajów takich jak Francja,Włochy,Hiszpania gdzie nie sypie się soli i praktycznie nie ma zimy, wtedy masz pewność że blacha będzie bez korozji

tak sa takie samochody, mowa o takim samochodzie w budżecie do 2000 euro, takie jak chce autor tematu, to co wystawione na zachodzie, północy europy bardzo dużo mercedesów które "stoją w całości" w większości mają przelot 500+ diesel, benzyna ..nie ma znaczenia...nie mówimy tutaj o autach uszkodzonych,powypadkowych.
W niemczech oczywiście z 80% ma skręcony przebieg przez turka, zobacz na skandynawię...tam każdy taki mercedes ma taki przebieg.
BTW w ogłoszeniach stoi to 2-3 dni i ktoś to kupuje :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

04 Sie 2018, 16:30

W takim razie jest jakiś samochód, który za kwotę do 12tys, będzie w miarę niezajechany i miał trochę mocy pod maską? Oczywiście cały czas mowa o benzyna +lpg. Skoro każdy merol jest zajechany, a bmw wymęczone na parkingach, to nie wiem, czego szukać
dackowski98
Nowicjusz

04 Sie 2018, 19:29

dackowski98 napisał(a):to nie wiem, czego szukać

$$$ poszukaj więcej na takie coś jak ty chcesz
andrewb25
Stały forumowicz

04 Sie 2018, 20:24

andrewb25 napisał(a):$$$ poszukaj więcej na takie coś jak ty chcesz

:ok:

A z tańszych s40 t4
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

05 Sie 2018, 10:28

Myślicie, że warto patrzeć na takie coś?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Olx wygasł]

[link do oferty na Olx wygasł]
Coś jest z tym samochodem nie tak, ze taka cena? Bo jak delikatnie poprawki mechaniczne maja tak obniżyć cenę to chyba coś poważniejszego? Czy jak?

Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś ocenił te auta, czy są w ogóle warte uwagi. Dzięki!
dackowski98
Nowicjusz

05 Sie 2018, 10:37

dackowski98 napisał(a):https://m.olx.pl/oferta/bmw-3-e46-2-06c ... v7KpR.html
Coś jest z tym samochodem nie tak, ze taka cena? Bo jak delikatnie poprawki mechaniczne maja tak obniżyć cenę to chyba coś poważniejszego? Czy jak?

https://www.google.pl/search?ei=FsVmW66 ... szu7EkZYIM

To chyba wszystko powinno ci tłumaczyć , a co do auta...ulep nad ulepami

pozatym wiesz, ja mam furki co mają te 230-290 tys oryg. przebiegu i uwierz mi środek w moich to mogę powiedzieć że jest nowy w porównaniu do tych rzekomych 180 000km w mercedesie :lol: zwłaszcza tym srebrnym w kielcach to już na bezczelnego ..wiem że po mercu nie widać tak zużycia, ale widywałem merce które mają 500 tys i nie są w takim stopniu zużyte jak w tym,
Pozatym ile razy mają ci pisać że za 7-8 tys nawet nie podchodź do tego typu samochodów, bo to przy monitorze czuć szpachlą i przepalonym olejem :lol:

Ewentualnie z tych co podałeś zainteresowałbym się tą przelakierowaną BMW
andrewb25
Stały forumowicz

05 Sie 2018, 11:33

Ten pierwszy CLK ma wybierak skrzyni biegów od angola (opis PRND4321 powinien być po stronie kierowcy), więc coś tam było kombinowane...

Drugi za 7900zł z Włoch... Ile wynoszą opłaty za auto powyżej 2l? To musiało stać we Włoszech za 500€.

Ten trzeci wygląda lepiej, ale dziwne, że miał zmienianą butlę w 2017 roku. Może miał wtedy wypadek No i bajki o spalaniu 8,5l/100km...

Ten z Garwolina szkoda słów: " lakier troche poobijany do lekkich poprawek , po wykupieniu ubezpieczenia można nim wracać do domu", niezarejestrowany - nie można jeździć po polskich drogach, lekko poobijany to delikatnie powiedziane...
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

05 Sie 2018, 12:36

dackowski98 napisał(a):https://m.olx.pl/oferta/bmw-3-e46-2-06c ... v7KpR.html

"do delikatnych poprawek lakierniczych i mechanicznych"

To auto ma połowę elementów w innym kolorze, do tego do zrobienia błotnik i zderzak. Jeśli to są drobne poprawki lakiernicze to boję się o te mechaniczne. IMO walnięte w tę prawą stronę, wymieniony błotnik i drzwi na elementy, które teoretycznie powinny być "w kolorze" a uszkodzony zderzak i tylny błotnik zostały bo wychodziło za drogo.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km