E46, Passat, A4, a może coś innego?

07 Lis 2009, 09:02

Zastanawiam się nad kupnem auta do ok. 28-30tys PLN. Teraz jeżdżę Leonem 1.9tdi z którego jestem bardzo zadowolony, ale niestety potrzebuje coś trochę większego. Bardzo zainteresowały mnie BMW E46 320d kombi (po lifcie), VW Passat b5 1.9tdi (po lifcie) i Audi A4 b6 1.9tdi. Co możecie powiedzieć o tych samochodach? Jak z awaryjnością, wszystkimi kosztami i wytrzymałością silników i podzespołów? No i który mi proponujecie? Może jakieś inne auto mi polecicie? (najstarszy 2002r) Szukam bezawaryjnego samochodu...
zajeec
Nowicjusz

Miejscowość: Chrzanów/Gorzów Wlkp

07 Lis 2009, 10:18

Ciężko będzie o ładne i dobre A4 za tą kase... Ja polecam Vectre C
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

07 Lis 2009, 10:24

Chyba też mi się zdaję, że musisz popatrzeć za vectra. Diesel bodajże fiatowski o mocy 150 KM bardzo fajnie radzi sobie z samochodem.
Audi a4 bardzo dobry samochód, podobno słabe zawieszenie, u mnie jeszcze nic się nie stało a ma ponad 200 tys km. Wymienione tylko opony od nowości.
BMW-super auto ale nie kupisz za tą kasę DOBREGO po liftingu, jedynie przed a to już niby to samo ale nie to samo. Podobno po liftingu poprawione są 2 litrowe diesle, które na początku miały jakieś drobne usterki.
Passat-to samo co audi ale jednak troche gorzej wykonane. Za tą kasę powinieneś już kupić ale nie łudź się, że przebieg będzie mniejszy niż 200-250 tys km tak jak i u pozostałych zresztą.
Podsumowując vectrę chyba będzie ci najłatwiej kupić i to w miarę dobrym stanie.
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

07 Lis 2009, 13:38

Vectra niby z zewnątrz ok ale w środku mi to nie leży. Zauważyłem (bo już oglądałem je) że te plastiki lubią się złuszczać... :???: A nie orientujecie się może ile km wytrzymują silniki passata 1.9tdi, jeżeli są dobrze użytkowane? Bo jak na razie to jestem za jakimś passatem.
zajeec
Nowicjusz

07 Lis 2009, 17:15

Kolego 1.9 TDI to najbardziej żywotne diesle... Jak chcesz twój wybór jeżeli masz kasę na wymianę zawieszenia co rok (droga zabawa) bierz Passata...
Wole Vectre w której łuszczą się drobiazgi niż Passata z którym standardowo co rok będziesz śmigał na wymianę zawieszenia... To samo zawieszenie jest też w AUDI A6 kumpel ma i co rok musi dymać na taką wymianę... Chyba, że nam drogi zrobią to wtedy faktycznie możesz kupić Passata :mrgreen:
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Lis 2009, 19:05

Nie opowiadaj bzdur. Ja po tych dziurawych polskich drogach zrobiłem 40 tys km plus 190 tys km w Niemczech poprzedni właściciel i zawieszenie ALUMINIOWE jest oryginalne!! I jeszcze parę tysięcy km spokojnie objeździ!!
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kia Niro Hybrid - test spalania
    Ten kompaktowy crossover jest jedynym w tym zestawieniu reprezentantem innego kraju niż Japonia. Oferowany od 2016 roku przez koncern Kia model Niro jest pierwszym crossoverem tej marki z napędem hybrydowym. W 2019 roku poddano ...

07 Lis 2009, 21:27

koczas napisał(a):40 tys km plus 190 tys km w Niemczech poprzedni właściciel

Byłeś kiedyś w Niemczech?
Bo ja byłem i to nie raz... Jadąc po tamtejszych drogach można usnąć, ponieważ drogi są gładkie... Dlatego tam można spokojnie śmigać sportowymi autami nie martwiąc się o zawiesznie... I nie opowiadam bzdur tylko pisze to co wiem!
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Lis 2009, 21:32

Daro20VT No tak co rok to chyba bym po lasach musiał jeździć :razz: Aż tak słabe to zawieszenie nie jest (z tego co słyszałem)
A kolego Koczas jak się sprawuje Tobie silnik? Bo z wypowiedzi wynika, że coś wspólnego masz z paskiem :wink: co robiłeś w silniku i poza nim??
zajeec
Nowicjusz

07 Lis 2009, 22:43

koczas napisał(a):Audi a4 bardzo dobry samochód, podobno słabe zawieszenie, u mnie jeszcze nic się nie stało a ma ponad 200 tys km. Wymienione tylko opony od nowości.

Po 200 tys. km wymieniłeś dopiero opony? A klocki hamulcowe jeszcze masz? :shock:

Nie no, nie wierzę.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Lis 2009, 23:56

zgadzam się z Daro20vt. z tym zawieszeniem to prawda mój szwagier ma i co roku do wymiany. wystarczy jeden wyjazd na wakacje do polski. koszt 1550+50 (na piwo) :wink:
pojawiają się problemy z elektryką, reszta bez zastrzeżeń.

ja ze swojej strony polecił bym ci także vectre 2.0 diesel. brat ma taką i naprawdę dobre autko. co do tych plastików to jak kupisz z mniejszym przebiegiem to plastiki będą ok. :wink:
nawet jeśli są trochę połuszczone to i tak nie rzucają się w oczy. unikaj tylko posrebrzanych elementów.

jak chcesz się czegoś jeszcze dowiedzieć to pytaj. :grin:
Polska rzeczywistość:
licznik do tyłu i w ludzi.
Zgroza...
hiszpan1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Madryt

08 Lis 2009, 14:12

Jakoś ta vectra mnie nie przekonuje :???: no to chyba będę musiał jakimś sposobem "ustukać" jeszcze trochę :razz: dzięki za wypowiedzi :cool:
zajeec
Nowicjusz

08 Lis 2009, 15:28

Proste, jak chcesz kupić w tych pieniądzach takie dobre auto to nie szukaj diesla a benzyne, a problem z wyborem egzemplarza sam sie rozwiaze. Uwazam ze dla oszczedności 15zł na 100km nie ma sensu przebierac w wytłuczonych juz dieslach.
szybki708
Początkujący

08 Lis 2009, 16:58

a jaki silnik w benzynie polecacie do passata? Żeby był rozsądny czyli spalanie w miare ale i dynamika dobra.
zajeec
Nowicjusz

08 Lis 2009, 19:27

1.8t- jest przyjemny i elastyczny. spalanie nie przekracza 10l a osiągi naprawdę dobre. z miejsca mógłby się trochę lepiej zbierać ale to chyba wina masy tego auta.
Polska rzeczywistość:
licznik do tyłu i w ludzi.
Zgroza...
hiszpan1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Madryt

09 Lis 2009, 00:08

1.8 w passacie to bdb jednostka. Omijać tylko szerokim łukiem 1.6.

Jeśli chodzi o 1.8 to wiadomo, jak kupisz z Turbo masz 150KM, wciska w fotel, komfort i elastyczność, dodatkowo śilnik bdb pracuje z sekwencyjną instalacją LPG, założysz bez problemu. Ale nie ma róży bez kolców. Chcesz mieć Turbo to najpierw trzeba znaleźć odpowiedni egzemplarz tego passata a to już jest wyzwanie, a po drugie w każdym egzemplarzu turbina padnie predzej czy pozniej, koszt używki ok 1100zł wzwyż. Koledze z pracy padła to sprzedał auto, dlatego trzeba uważać.

Najlepiej według mnie wybrać 1.8 120KM, niezawodna jednostka, starczy spokojnie dla tego auta. W porównaniu do 1.9 TD bedzie sie sprawowac o niebo lepiej, w trasie pali ok 7-8l, po miescie ok 10-11l. mi srednio wychodzilo zawsze 9,5 l na 100km gdy mialem takie auto z wypozyczalni.
szybki708
Początkujący