E46 sedan 99r rozbudowa car audio

17 Lis 2020, 18:41

Na wstępie zaznaczę że jestem ciemny w car audio :D.
Wiem że 13cm z przodu nie będzie dobrze grało więc planuję wymienić głośniki przód tylko nie wiem z czego będzie lepszy dystans 165mm plastik/MDF na oku mam takie [link do oferty na Allegro wygasł].
Nie wiem również jak sprawa z tyłem czy wymieniać również głośniki lub może jakaś skrzynia do bagażnika .
I na końcu jakie głośniczki polecacie oraz jakiś może wzmacniacz do nich.
wiktoras
Nowicjusz

Auto: nie mam

18 Lis 2020, 12:42

wiktoras napisał(a):planuję wymienić głośniki przód tylko nie wiem z czego będzie lepszy dystans 165mm plastik/MDF
Ja bym raczej dał MDF bo tu jakość dźwięku powinna być trochę lepsza szczególnie basu.

Co do wymiany głośników to zacznij od tego jakie masz radio i czy będziesz montował wzmacniacz. Jak opierasz się tylko na mocy samego radia to dużo nie zdziałasz i przy głośniejszym słuchaniu może być już kiepsko nawet z dobrej jakości głośnikami.

wiktoras napisał(a):Nie wiem również jak sprawa z tyłem czy wymieniać również głośniki lub może jakaś skrzynia do bagażnika .
Nie wiemy jakie tam masz głośniki. Jaka tam jest zalecana średnica?

wiktoras napisał(a):I na końcu jakie głośniczki polecacie oraz jakiś może wzmacniacz do nich.
To wszystko zależy od tego jaki masz budżet na zmiany. Oczywiście jak byś założył wzmacniacz np. czterokanałowy to na pewno jakość dźwięku powinna być lepsza.

Najlepiej podaj nam:
- Markę i model radia
- budżet na cały sprzęt
- wymiary głośników na przód
- wymiary głośników na tył
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Lis 2020, 18:02

Radio Sony 5300BT dziś zamówione.
Głośniki hmmm naczytałem się ze nie ma co inwestować w żadne 130 i inne szajsy więc przymierzam się do 165mm.
Tył nie wiem jak to rozwiązać jedni mówią żeby odłączyć je i wstawić skrzynię bassową do bagażnika bo niby ma grać przód a bass wydobywać się z tyłu.
Tak tak wiem przy wymianie przód głośników warto wyciszyć przód ale chciałbym zrobić to sam bo patrząc na ceny w firmie to podziękuje.
Budżet hmm ciężko to określić no w granicach rozsądku wolę czasem dołożyć 100zl a mieć np 2x lepszy sprzęt
wiktoras
Nowicjusz

Auto: nie mam

25 Lis 2020, 15:33

wiktoras napisał(a):Tył nie wiem jak to rozwiązać jedni mówią żeby odłączyć je i wstawić skrzynię bassową do bagażnika bo niby ma grać przód a bass wydobywać się z tyłu.
Nie odłączaj bo to radio ma trzy wyjścia z tego co widzę i możesz oprócz czterech głośników podłączyć osobno subwoofer. Takie rozwiązanie będzie najlepsze. Mocnego basu nie da się długo słuchać jak jedziesz np. w trasie bo po pewnym czasie potrafi być męczący.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Wyższe ubezpieczenie OC, podwyżki dla kierowców
    Drastyczna podwyżka ubezpieczeń OC jaka miała miejsce w ostatnim czasie to bardzo mocny cios wymierzony w kierowców którzy płacą i tak już wysokie składki obowiązkowego ubezpieczenia za swoje samochody. Cena ...