E87 118d vc CICIVC VIII 1.4i vc nowe 208, które na miasto?

15 Mar 2015, 13:50

Witam was serdecznie,

szukałem opinii na temat w/w aut i trafiłem na to forum. Zauważyłem, że jest dużo osób z fachową wiedzą dlatego chciałbym Was prosić o opinię.

Szukam auta głównie do jazdy po mieście 20-40 km dziennie, dojazdy do pracy.

Generalnie autem będzie jeździła żona, bo ja mam firmowego dostawczaka, jednak w weekendy i trasy ja będę je użytkował.

Obecnie mamy swifta III 1,3 ddis. Mimo, że to diesel z Francji, po mieście daje rade. Niskie spalanie, silnik nie muli, dużo miejsca z tyłu i zero awarii. Jednak bardzo słabe wygłuszenie i w trasie jadąc 130kmh nie można rozmawiać, a radio musi grać prawie na maxa.

Mój budżet to 30, max 35 tys.

Wstępnie spodobały mi się 3 modele wymienione w tytule.
Generalnie E87, bo auto klasy premium, a nigdy takiego nie miałem, jednak trochę starsze niż reszta i czytałem o awaryjności kosztownych elementów diesla - dwumasa i turbo, nie wiem tylko czy ma dpfa?

Civic VIII, bo to honda i każdy z kim rozmawiam mi ją poleca, sugerując, że mają mało awarii i cieszą jazdą. Wygląd UFO, jednak w moim goście. Nigdy tego nie miałem okazji sprawdzić :)

Peugeot 208, bo jest praktycznie nowy, nowoczesny design i w miarę wyposażenie, jednak większość ofert to bite francuzy.

Odrzuciłem C4 II, nowe clio i 308 po lifice (bo awaryjna).

Żadnym z tych aut jeszcze nie miałem okazji jeździć, w przyszłym tygodniu planuję umawiać się na pierwsze jazdy.

Dzięki za pomoc!
flexxy
Nowicjusz

Auto: Suzuki Swift III

15 Mar 2015, 17:20

Jak Civic VIII to nie 1,4 bo wcale nie jedzie w tej budzie i mało też nie pali tylko szukaj 1,8 140 KM ten jest ekonomiczny i dynamiczny. :wink:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

15 Mar 2015, 18:22

Sugeruję odpuścić nowoczesne diesle bo przy eksploatacji typowo miejskiej mogą pojawić się problemy. Lepiej benzynka i nawet gaz wrzucić żeby było oszczędniej :ok: . Z tych chyba najlepszy będzie civic z 1.8 ale możesz również spojrzeć na inne autka np Mazdę 3 w benzynie
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Mar 2015, 20:20

flexxy napisał(a):Obecnie mamy swifta III 1,3 ddis. Mimo, że to diesel z Francji, po mieście daje rade

To jest włoski silnik, Fiat ma bardzo dobre silniki Diesla.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

15 Mar 2015, 21:32

Tak wiem, silnik z grande punto po przeróbce inżynierów suzuki. Zlikwidowali turbodziurę, co daje swiftowi praktycznie płaską krzywą momentu, co czuć za kierownicą :)

Możecie coś więcej powiedzieć na temat silników diesla w maździe 3 II, benzyny powyżej 1,6 są zbyt paliwożerne na moje warunki.

Coś więcej na temat 208? Silnik jaki mnie wstępnie interesuje to 1,6d 120km. Po przejrzeniu otomoto, stwierdzam, że dostępne są tylko auta wypadkowe z francji i belgii, to duży minus.
flexxy
Nowicjusz

15 Mar 2015, 21:46

Diesel to tak nie bardzo...

Nie wolałbyś PB + LPG?
Albo I gen z gazem na wypasie i spora część budżetu jeszcze zostanie
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Finał NIGHT POWER 2013 GP w Płocku / relacja
    Ostatnia runda tegorocznego NIGHT POWER Grand Prix zakończona. W Płocku zmierzyło się około 70 zawodników. W całym cyklu na starcie stanęło ponad 200 zawodników. Już wiemy kto jest najlepszy. Zwycięzcą całego ...

15 Mar 2015, 22:00

Nigdy nie jeździłem gazem, oprócz nauki jazdy, ale wtedy nie zwracałem uwagi na "właściwości jezdne" auta :)

Co do gazu, to wiem, że jedne silniki są stworzone pod gaz, a inne go nie lubią, pytanie czy 3-ka lub civic ufo mają takie jednostki?

Druga rzecz, jak zachowuje się auto po podłączeniu gazu? Chodzi mi o to czy jest duży spadek mocy, "radości" z jazdy po włączeniu gazu? Widzę, że masz takie autko, więc możesz doradzić :)
flexxy
Nowicjusz

16 Mar 2015, 14:44

U mnie dziala to tak, ze po chwilowej rozgrzewce na benzynie (ok 26 st C) zasilanie zmienia sie z benzyny na lpg. Poznaje sie to po tym, ze jak stoisz na np luzie bez gazu to slychac leciutko wtryskiwache, smieje sie ze troche jak w dieslu ale o wiele ciszej. poza tym jak sie wsluchasz i wiesz czego sluchac to uslyszysz ciche cykniecie. I to tyle z tego co zauwazysz. Paliwo przelacza sie niezauwazalnie, brak szarpniecia czy spadku obrotow. Mocy tez nie traci a jesli nawet to na tyle nieznacznie ze sie tego nie zauwaza. Poza tym przy przekroczeniu ok 5000 rpm zwykle autko przelacza sie na benzyne... Tu chyba chodzi o nadazanie z wtryskiem. No i najwazniejsza roznica - tankujesz na stacji do pelna za 100zl a nie za 300 ;) . Trzeba tez pamietac ze zawszew baku musi byc chociaz troche benzyny, bo silnik na niej odpala , poza tym brak benzyny odbije sie w brutalny sposob - zatarciem pompy paliwa no ale to juz trzeba nielada wyczynu zeby jezdzic bez benzyny... W przypadku sekwencji nie ma mozliwosci odpalenia auta na gazie wiec jest bezpiecznie ;) . Jesli bedzie to np astra z 8V i lpg II generacji to juz trzeba uwazac zeby benzyna byla bo auto z gazu odpali ale zniszczy pompe, poza tym odpalanie silnika na gazie jest szkkdliwe zarowno dla silnika jak i reduktora.

Dobra, duzo tekstu napisanego z telefonu i nie wiem czy trzyma to jakas skladnie ale mam nadzieje ze pomoglem ;) ogolnie nie ma co sie gazu bac. Sam mam juz 2 auto na lpg a w domu jest to juz 4 z kolei i niedlugo pojawi sie kolejne, rowniez na lpg.
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika