E90 czy E60 a może coś innego?

05 Gru 2014, 07:47

Witam,

Chcę zmienić moją E46 na coś nowego. Interesuje mnie co będzie lepszym wyborem.
Głównie skupiam się na E90 i E60. Niestety nie wiem czy diesel a może benzyna. Możliwe, że LPG wpadnie.
Oba auta raczej z początku produkcji. Silniki któe mnie interesują to 330i, 330d, 530i, 530d, 545i.
Ogólnie chyba wolałbym E90, bo jest mniejsza, bardziej ustawiona na sportowe doznania. Jednak ciągnie mnie do E60, bo silnik w 530i to M54 czyli znany mi, albo V. Podobno super silnik, nie ma z nim problemów. Do tego dźwięk V8.

Podobno te modele BMW już nie są takie dobre. Jak jest z awaryjnością? Czy są znacznie większe problemy niż z E46 330i?
Przebieg to 12-20tyś rocznie.

Mam jeszcze pytanie. Za ile można kupić dobre egzemplarze z początku produkcji z podanymi wersjami silnikowymi. Z wyposażenia nawigacja, ksenony, fotele sportzise - grzane i najlepiej pompowane.
zaxi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 02 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: E46
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

05 Gru 2014, 16:52

Po pierwsze zadne z tych aut nie jest nowe. Po drugie m54 nie ma nic wspólnego z V8...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

05 Gru 2014, 18:14

zaxi napisał(a):Podobno te modele BMW już nie są takie dobre.

Auta trzymają poziom ale również wymagają zdecydowanie droższego serwisu stąd takie opinie szczególnie o e60. Bez komputera prostej naprawy nie zrobisz. Handlarze też go nie lubią, bo zapisuje przebieg w ok. 15 miejscach w tym amortyzatorach :D

Ceny? 40tys. w górę.
Jeśli chodzi o benzyniaki to wersje przed liftem są lepsze. Diesle za to są lepsze po lifcie prócz 330d, 525d i 530d, bo te przed liftem, też ok.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

05 Gru 2014, 20:35

jiGsaw napisał(a):Po pierwsze zadne z tych aut nie jest nowe. Po drugie m54 nie ma nic wspólnego z V8...

To chyba oczywiste, że nie będą nowe skoro nie są już produkowane. Dodałem, że interesują mnie auta z początku produkcji. Dlatego wydaje mi się, że nie muszę pisać, że nowe nie oznacza nówkę z salonu. Sądzę, że inne osoby rozumiały.
Oczywiście wiem, że M54 nie ma nic wspólnego V8. Mój błąd. Tak to napisałem, że faktycznie można to tak odebrać. Miałem na myśli, że z początku produkcji E60 530i były montowane silniki M54 znane mi z 330i. Oczywiście o ile się nie mylę. Ale również w był silniki V8 które podobno są bardzo dobre. Jedynie mają jakąś wadę z rurką, przez co trzeba wyciągać silnik.
Tyle w teorii, bo tyle wiem.

Rozumiem. Zastanawiałem się co jest z tymi generacjami BMW, że tyle osób narzeka. Kilka razy słyszałem, że E60 i E90 to już nie są te BMW. Nawet nie wiem o co chodzi. Widzę, że sporo osób jeździ tymi autami. Dlatego też wydawało mi się, że nie mogą być znacznie awaryjne.
Świetnie. Teraz przynajmniej wiem za jakimi modelami się rozglądać. Cenowo spodziewałem się, że będzie to przynajmniej 45tyś. Dlatego nie jest najgorzej.
A wiesz jak spisuje sie napęd X?
zaxi
Nowicjusz

06 Gru 2014, 11:05

Napęd x jest dobry, ale podwyższa koszty utrzymania, obniża osiągi i komfort w jakimś stopniu. Krótko mówiąc zbędny jest dla 75% ludzi w Polsce, bo nie mamy tutaj ciężkich warunków generalnie.

E90 ma generalnie bardzo dobre opinie, E60 ma średnie opinie przed liftem, po lifcie już lepiej.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

08 Gru 2014, 20:42

Mam lekki problem z podjazdem do domu. Czasami muszę pomagać sobie łopatą. Dlatego rozważam napęd X.

Z racji tego 4.4l V8 w E60 jakoś bardziej mnie ciągnie. Choć pewnie jest bardziej komfortowa przez jeśli chodzi o wrażenia sportowe gorzej sobie radzi od E90?

Na pofilta E60 nie będzie mnie stać. Pozostają jedynie przedfilty.
zaxi
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...

18 Paź 2015, 21:57

Witam! Zaxi na jaki model zdecydowales sie? Ja mam podobny dylemat.
coolp
Obserwowany

Auto: BMW e60/e90