Ecotec 1.6 16v - proszę o opinie

08 Mar 2009, 12:57

będę niezmiernie wdzięczny Waszej społeczności za wszelakie opinie dotyczące oplowskiego ecoteca 1.6 16V (wady, zalety, najczęstsze usterki, koszty utrzymania oraz ewentualnych remontów)
mich91
Nowicjusz

15 Mar 2009, 22:28

Kilka razy zarówno w 1.6 jak i 1.8 robiłem uszczelki pod głowicą, ale może to wynikać ze złej eksploatacji nie koniecznie z awaryjności tych silników. Po za tym nic złego nie mogę powiedzieć.
adamires
Początkujący

Miejscowość: World

17 Mar 2009, 08:10

Po 2000r. Silniki 1,6 16v lubią sobie zerwac pasek rozrządu oraz pojawia się problem z awariami osprzętu silnika. Wcześniejsze silniki sprzed 2000 są tych wad pozbawione i spisują się bez zarzutu. :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

20 Cze 2009, 17:06

Witam serdecznie, aby nie tworzyc niepotrzebnie nowego tematu, pisze tutaj. Mam pytanie co sadzicie na temat silnika 1,4 16v w oplu corsie B, auto w ktorym silnik jest zamontowany jest z 1994 roku. Prosze o opinie na temat wad, usterek zalet, spalania.
Pozdrawiam Piotr
maniek26
Nowicjusz

Miejscowość: Jasło

20 Cze 2009, 17:10

Nie wiem jak to jest w innych Oplach z tym silnikiem ale mój znajomy często sondę lambda wymieniał poza tym to silniczek super.
stasiowski121

20 Cze 2009, 18:33

To ja w takim razie też nie będę tworzył nowego tematu. Mam tylko pytanie, co to jest ta sonda lambda? Znajoma ma Suzuki Vitara i już drugi raz w tym roku jej to strzeliło a za naprawę troszkę zapłaciła. Jeśli ktoś się orientuje to piszcie.
............-----Shake Your Blood-----..............
sphinx1969
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsko- Biała
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Renault 5 L i TL
    Renault 5 weszło do sprzedaży w 1972 roku. Wprowadzono na rynek jednocześnie dwie wersje: "L" z silnikiem o pojemności 782 cm3, a następnie 845 cm3 oraz wersję "TL" napędzaną silnikiem 956 cm3, zapewniającym większą uniwersalność ...

21 Cze 2009, 09:58

sphinx1969 napisał(a):To ja w takim razie też nie będę tworzył nowego tematu. Mam tylko pytanie, co to jest ta sonda lambda? Znajoma ma Suzuki Vitara i już drugi raz w tym roku jej to strzeliło a za naprawę troszkę zapłaciła. Jeśli ktoś się orientuje to piszcie.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Sonda_lambda

5 sekund googlowania :)
hedd
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

21 Cze 2009, 21:21

Miałem w astrze kombi z gazem - trzeba dbać o olej - słabe pdpory wałków rozrządu. Często leci przewaźnie na gazie sonda lambda. U mnie ze dwa razy wymianiełem łącznik gumowy pomiędzy kolektorem a przepustnicą. Często się uszkadza zawór EGR.
Opel Monterey 3,1TDI z 1996 r.
SLY
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: świętokrzyskie

23 Cze 2009, 16:56

Nie oszukujmy się, Opel jest najgorszym niemcem, co do silników...myśle, że wszystko zależy na co się trafi. Ja osobiście nie miałem zarzutów do żadnego z trzech opli, które miałem.
max-ell
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

29 Cze 2009, 19:30

Jezdzilem 3 lata astra z takim silnikiem,wzielem go z salonu i...porazka,strasznie mulowaty,zero przyjemnosci z jazdy i nawet niezbyt ekonomiczny,na trasie przy wiekszych predkosciach palil jak smok :mad: teraz jezdzi nim moja matka i ciagle jakies problemy ma :???:
markus77
Nowicjusz

Miejscowość: wlochy

01 Lip 2009, 15:26

Aaa tam nie sprowadzajmy odrazu jednego ze cos tam sie uszkodzilo do tego ze wszystkie takie sa, ogolnie te silniki sa dobre i wszystko zalezy od egzemplarza na jaki sie trafi, jak trafisz na kogos co systematycznie wymienial olej, filtry, nie katowal to dlugo pojezdzisz.
W Krwi benzyna, zamiast Serca turbina
dawidbn
Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

02 Lip 2009, 20:07

Ten silnik b.dobrze sprawuje sie podczas eksploatacji,ważna zaleta to taka,że podobnie jak silnik 8 zaworowy nadaje się do LPG :grin: ze względu na dość prostą konstrukcję.Częste usterki to :złe działanie zaworu EGR,niestabilne wolne obroty,awarie cewek zapłonowych,czujnika połozenia wału,wrażliwe na przekroczenie terminu wymiany paski rozrządu,to tyle.

[ Dodano: Czw Lip 02, 2009 21:15 ]
maniek26 napisał(a):Witam serdecznie, aby nie tworzyc niepotrzebnie nowego tematu, pisze tutaj. Mam pytanie co sadzicie na temat silnika 1,4 16v w oplu corsie B, auto w ktorym silnik jest zamontowany jest z 1994 roku. Prosze o opinie na temat wad, usterek zalet, spalania.
Pozdrawiam Piotr
Ma 90 koni,spalanie:5.2/7.2/8.5.Lepszy bo mniej problemowy jest silnik 8V,pali prawie tyle samo jak 16V ale jest słabszy o 30 koni.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)