EGR do wymiany po uruchomieniu na "pych"

12 Sie 2011, 21:26

Witam,
Przedwczoraj zostawiłem samochód na światłach, przez co rozładował mi się akumulator, uruchomiłem silnik wczoraj przy pomocy sąsiada na "pych". Pojeździłem, ale zdenerwowany nie patrzyłem na kontrolki , nie słuchałem silnika. Następnego razu włączam silnik - kontrolka check engine się świeci, do tego silnik pracuje nierówno (wcześniej równiuteńko, a teraz sekunda głośniej, sekunda ciszej i tak w kółko, to nie jest jednolity dźwięk). Trochę nieudolnie przebiegało to uruchomienie na pych (zbytnio przekręciłem kluczykiem, trochę zazgrzytało, w końcu odpalił).

Moje pytania - co mogło się uszkodzić? Niestety nie mam komputerka, nie zczytam kodu (mam złącze 16, poza tym nie wiem nawet jak zmostkować...)

A może kontrolka się świeci w wyniku rozładowania akumulatora?

Samochód Corsa B, 1.2 benzyna, 16v.
Ostatnio edytowany przez kitek, 13 Sie 2011, 18:42, edytowano w sumie 1 raz
kitek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 03 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Opel Corsa B 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

13 Sie 2011, 08:35

kitek napisał(a):Witam,
Przedwczoraj zostawiłem samochód na światłach, przez co rozładował mi się akumulator, uruchomiłem silnik wczoraj przy pomocy sąsiada na "pych". Pojeździłem, ale zdenerwowany nie patrzyłem na kontrolki, nie słuchałem silnika. Następnego razu włączam silnik - kontrolka check engine się świeci, do tego silnik pracuje nierówno (wcześniej równiuteńko, a teraz sekunda głośniej, sekunda ciszej i tak w kółko, to nie jest jednolity dźwięk). Trochę nieudolnie przebiegało to uruchomienie na pych (zbytnio przekręciłem kluczykiem, trochę zazgrzytało, w końcu odpalił).

Moje pytania - co mogło się uszkodzić? Niestety nie mam komputerka, nie zczytam kodu (mam złącze 16, poza tym nie wiem nawet jak zmostkować...)

A może kontrolka się świeci w wyniku rozładowania akumulatora?

Samochód Corsa B, 1.2 benzyna, 16v.

komp potrzebny :?
+ zeby nie było ze Ci pasek przeskoczył przy tym uruchamianiu na pych :? :?
HARIBO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dublin -kraków
Auto: Ibiza

13 Sie 2011, 11:35

Mam łańcuszek rozrządu, tylko nie wiem czy o to chodzi :)

PS. Nie wiecie może gdzie tanio podłączę do komputera samochód?
kitek
Nowicjusz

13 Sie 2011, 18:33

diagnoza komputerem: uszkodzony zawór recyrkulacji spalin (cytując z potwierdzenia).
Porady?
Koleś z Norauto powiedział, że sama część 1000 zł (i że bardzo rzadka). Tylko na allegro widzę szeroki zakres cen - od kilkunastu złotych do kilkuset (np. 430 zł za nówkę).
Czy to to samo? Nada się?

Samochód Corsa B 1.2 16v benzyna (rocznik 1998).
kitek
Nowicjusz

14 Sie 2011, 11:50

kitek napisał(a):diagnoza komputerem: uszkodzony zawór recyrkulacji spalin (cytując z potwierdzenia).
Porady?
Koleś z Norauto powiedział, że sama część 1000 zł (i że bardzo rzadka). Tylko na allegro widzę szeroki zakres cen - od kilkunastu złotych do kilkuset (np. 430 zł za nówkę).
Czy to to samo? Nada się?

Samochód Corsa B 1.2 16v benzyna (rocznik 1998).

jak masz kogos kto cos sie orientuje na mechanice to spróbujcie wyczyścić ten zawor moze pomoże :wink:
HARIBO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dublin -kraków
Auto: Ibiza