Ekologiczny styl jazdy staje się coraz bardziej popularny

13 Sty 2015, 15:03

Najważniejszą umiejętnością,dla jazdy ekonomicznej,jest zdolność przewidywania sytuacji drogowej.Umiejętność ta jest szczególnie przydatna w mieście,no i trzeba myśleć za kółkiem :ok:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

14 Sty 2015, 09:16

yeti65 napisał(a):Akurat w mieście jazda dynamiczna nie wyklucza ekonomicznej :wink:

Możesz rozwinąc tą wypowiedź? Bo mnie jakoś dynamika nie może się skojarzyć z ekonomiką.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Sty 2015, 12:39

MotoAlbercik napisał(a):Możesz rozwinąc tą wypowiedź? Bo mnie jakoś dynamika nie może się skojarzyć z ekonomiką.

Dzięki obserwacji dziennego spalania zauważyłem że bardziej opłaca się dynamicznie przyspieszać do docelowej prędkości niż powolne rozpędzanie.Do tej pory jakoś w to nie wierzyłem.Podejrzewam że zależy to od rodzaju silnika i dotyczy to silników mających wysoko max moment obrotowy.staram się też nie przyspieszać na 5-ce bo chwilowe spalanie jest większe niż na 4-ce,a efekt dużo gorszy.Oczywiście dynamika wskazana jest tylko przy przyspieszaniu,dynamiczne hamowanie nie sprzyja ekonomii jazdy :mrgreen: :ok:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Sty 2015, 13:32

yeti65 napisał(a):Dzięki obserwacji dziennego spalania zauważyłem że bardziej opłaca się dynamicznie przyspieszać do docelowej prędkości niż powolne rozpędzanie

Ja w swojej Yarisce zaobserwowałem również taką zależność. Jeżeli przyspieszam dynamicznie nie przekraczając 3,2tyś. Obrotów to w mieście osiągam dosyć szybko prędkość docelową z którą następnie jadę. Oczywiście przewidywanie zmiany świateł jest wskazane i hamowanie na biegach dojeżdżając do skrzyżowania. Wynik spalania jest na podobnym i nawet nieco niższym pułapie niż przy powolnym rozpędzaniu auta. Generalnie myślę że tu największą rolę odgrywa technika jazdy i operowanie pedałem gazu.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

14 Sty 2015, 16:11

Przy małym aucie i silniku zyski te będą niewielkie,ale im większy silnik to i oszczędności większe :ok:
Ja jeżdżąc w okolicach Marek,Targówek,Bródno,czasami Nieporęt i Nowy Dwór uzyskałem spalanie poniżej 6,5l/100km na dystansie 1000km sprawdzane przy tankowaniu,a komputer wskazuje faktyczne spalanie,czym mnie bardzo zaskoczył,bo w większości aut zaniża spalanie :ok:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Sty 2015, 20:11

Rzeczywiście dobre wyniki spalania, szczególnie biorąc pod uwagę teren na którym jeździsz.
Ryder667
Nowicjusz

Auto: Skoda Octavia Combi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpiecznie za kierownicą po dłuższej przerwie
    Czasem okoliczności życiowe sprawiają, że mimo posiadanego prawa jazdy żegnamy się na jakiś czas z możliwością prowadzenia samochodu. Niezależnie od tego, jak długo nie siedzieliśmy za kierownicą – kilka miesięcy czy ...
    Idealny samochód na wyprawy w nieznane
    Projektując na nowo samochód rodzinny, Dacia pragnęła wyjść naprzeciw pragnieniom współczesnych rodzin związanym z wędrówkami, spotkaniami z przyrodą czy aktywnością na świeżym powietrzu, jak również ...

18 Sty 2015, 21:52

To, co piszecie to prawda :ok: Ale jeżeli co skrzyżowanie są światła, a od skrzyżowania do skrzyżowania jest 500 metrów, to już nie jest to takie ekonimiczne. Dobrze się robi, bo w wielu miatach wiele skrzyżowań jest przebudowywanych na ronda. A tu już można jechać i dynamicznie i ekonimicznie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM

18 Sty 2015, 23:09

Ryder667 napisał(a):Rzeczywiście dobre wyniki spalania, szczególnie biorąc pod uwagę teren na którym jeździsz.

Dużo daje trasa Toruńska :ok: Ale za to przejazd przez Marki daje w kość :/
A na trasie do Nowego Dworu i z powrotem do Marek wychodzi 5,5l/100km :mrgreen:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Sty 2015, 18:58

Teraz jest taki bum i nagonka na tą ekonomiczną jazdę ponieważ podczas zdawania prawka potrzeba się wykazać.Mnie osobiście instruktor uczył tego 8 lat temu...ale przyznam że hamowanie silnikiem to dobra sprawa! a szczególnie teraz gdy warunki na drodze bywają zmienne..
choragiewka
Nowicjusz

Auto: Dodge Caravan V
Silnik: 2.8 CRD 163 KM

28 Sty 2015, 17:10

Hej,
no ja mam już taki zwyczaj hamowania silnikiem. Ale czasem przyznam dochodzi do paranoi - mój ojciec kierowca zawodowy ma uznawana premie d tego roku od... ilosci hamowan, ilosci km, spalania. O ile rozumiem ostatnie to jak do cholery ma od niego zalezec ilsco hamowan jak np. jezdzi po miastach czasem, itd. Na drodze tez czasem jakis idiota CI wyskaczy i wez tu ogranicz ilosc hamowan ciezarowka z zaladunkiem... idiotyzm! :evil:
Tommashino
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 07 1983
Przebieg/rok: 47tys. km
Auto: Honda Civic

17 Lut 2015, 20:14

No i bardzo dobrze robi poolecam tego fiata .
Macieko
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Auto: Nie mam
Typ: Hatchback

03 Mar 2015, 18:57

Bywają takie sytuacje na drodze, w których ten styl jazdy może powodować niebezpieczeństwo i wręcz zagrożenie - nie popadajmy w paranoję!
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

06 Mar 2015, 10:18

To jest chore, ale coraz popularniejsze, zwyczajnie nie da się przewidzieć sytuacji na drodze, a zarząd zamiast odrobinę zaufać pracownikowi, to rzuca kłody pod nogi.
Kubahugo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 04 1972
Przebieg/rok: 44tys. km
Auto: BMW
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

10 Mar 2015, 14:42

Oczywiście, że się da przewidzieć sytuację na drodze. Wystarczy tylko częściej spuszczać nogę z gazu. Np na trasie kiedy jedziemy ekspresówką czy autostradą, nie trzeba wtedy nagle hamować no i chyba poprawia się nasze bezpieczeństwo. Przed wprowadzeniem eco drivingu spalałem 7,2l / 100 km około. Jak zastosowałem się do popularnych wskazówek to na trasie palę już 6,2l / 100km Fiatem Grande Punto. Więc oszczędność 1l na 100km daje oszczędności w skali 50zł na 1000km. Sporo.
joponek
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 04 05 2007
Auto: Fiat Grande Punto
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

10 Mar 2015, 20:52

A ja mam pytanie co do ekologicznej jazdy:
Moim autem VW Jetta 2005 1.9 TDI wychodzi 5,1l/100km(z obliczeń tankowanie do pełna i ilości przejechanych km) wynik zimowy - trasa i miasto po 50% (właściwa zmiana biegów, do 2000 obrotów, hamowanie silnikiem) znajomy 4,8l w tych samych warunkach po 50% silnikiem 2.0 TDI Jetta 2007. Czy można jeszcze jakoś ekologiczniej jeździć i na 2.0 TDI tyle wykręcić?
dreamer
Początkujący

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 22 01 2013
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Volkswagen Jetta
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005