Ekonomia i tanie naprawy

21 Maj 2009, 11:33

Witam
Jestem nowy na tym forum, więc pragnę wszystkich gorąco przywitać, a teraz konkrety. Niedługo planuje zakup mojego pierwszego autka. Nie będę ukrywał, że podstawą są aspekty z tematu. Ekonomia czyli zdecydowanie autko z gazem i tanie części, ponieważ w grę wchodzą autka powyżej 10 lat, które niestety ale potrafią się zepsuć. Od około 2-3 tyg rozglądam się za jakąś propozycją pod uwagę biorę hatchback lub sedan, ilość drzwi nie ważna. Zastanawiałem się nad Nissanem Almerą z rocznika 97-99, albo Fiatem Brava 1,6 z podobnego rocznika. Ostatnio zacząłem się interesować również mazda 323 ale raczej dobre modele poza zasięgiem cenowym. A może sami macie jakieś propozycję? Kierowcą jestem od paru ładnych lat, ale to pierwszy zakup samochodu więc chciałbym trochę samochodem pojeździć. Rajdowcem nie jestem, ale samochód musi mieć chociażby trochę przyspieszenia, ponieważ często wyjeżdżam w trasy, a wiadomo że zdarzają się "zawalidrogi" :roll:
Kilka przykładów które znalazłem:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
A może cytrynka?
Pozdro
"Dwa razy pomyśl, zanim depniesz gaz do podłogi"
dekoy
Nowicjusz

Miejscowość: Elbląg/Gdynia

21 Maj 2009, 12:03

mam piękną mazdę 323 1.5 16V, '97 przywiozłem tydzień temu z Niemiec,
auto jest zadbane i nie wymaga wkładu finansowego
już jest opłacony została tylko rejestracja
jak coś to mogę Ci przesłać zdjęcia ale widzę że miałbyś sporo km do mnie
w razie pytań tel. 785 715 478
andrewb25

21 Maj 2009, 13:20

Widzę ,ze interesowałeś się Fiatem z silnikiem 1,6.Jeśli masz na uwadze faktycznie ekonomię,to o tym silniku musisz zapomniec. Jak najbardziej poj.1,2 ale 1,4 -kiepski silnik i awaryjny oraz 1,6-pożeracz benzyny...
Z ekonomicznego punktu widzenia,to Almera jest niezłym wyborem tylko trochę trzeba przyjrzec się karoserii,bo lubi na niej wyskoczyc rdza.Niezłym wyborem byłby "nieprestiżowy" Lanos 1,6 106KM-trwały i tani w częściach.Niezadrogo wypada też Astra I i jest tych aut sporo i to z gazem. :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

21 Maj 2009, 13:44

andrewb25 napisał(a):mam piękną mazdę 323 1.5 16V, '97 przywiozłem tydzień temu z Niemiec,
auto jest zadbane i nie wymaga wkładu finansowego
już jest opłacony została tylko rejestracja
jak coś to mogę Ci przesłać zdjęcia ale widzę że miałbyś sporo km do mnie
w razie pytań tel. 785 715 478

Możesz podesłać fotki? [email widoczny po zalogowaniu] Jestem zainteresowany takim autkiem. Prześlij proszę foty, opis no i propozycję ceny:) Pozdr.
Dissnej
Nowicjusz

Miejscowość: KrakOFF

21 Maj 2009, 13:48

A jak jest z blachami w Lanosie? Bo na niego też zwróciłem uwagę w szczególności po tym jak poczytałem na forum to i owo i że sporo osób poleca. A przyznam się szczerze, że lanos jak na swoje latka ma całkiem ciekawą bryłę nadwozia. Astry się obawiam ze względu na blachy, a w rodzinie nie mam żadnego blacharza/lakiernika :wink:

EDIT:
A co sądzicie o Lanosie, w wersji 1,5 16v w LPG bo tych modeli jest więcej na sprzedaż i w przystępniejszych cenach? JAk z dynamiką w tym silniku jest ? Bo jeździłem kiedyś lanosem ale to taki z "L" na dachu ;) i miał coś koło 450tys zrobione i jeszcze jechał, ale już ciężko mu szło.
dekoy
Nowicjusz

22 Maj 2009, 11:41

Wszystkie silniki w Lanosach są trwałe i dobre.Oczywiście najefektywniej do gazu pasują silniki ze zwykłą ośmiozaworową głowicą ale niestety nie mają one takiej dynamiki jak 16v.Na instalacji do tych ostatnich nie należy oszczędzac,jeśli auto ma się dobrze sprawowac.
Sumując Lanos to auto niskobudżetowe i tanie w utrzymaniu.Czy ładne,to kwestia gustu.Na pewno nie straszy na ulicach i ma więcej zalet niż wad.
Pytasz o silnik 1,5 16v... tak jak powiedziałem wcześniej.Te silniki są do siebie wszystkie podobne. Smiało można brac ten również pod uwagę przy kupnie. :smile:
artur73
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie pal za kierownicą!
    Do nałogowego palenia papierosów wciąż przyznaje się blisko co czwarta osoba dorosła w Polsce (24%)(1). Wielu kierowcom zdarza się robić to również podczas prowadzenia samochodu. Szkodzi to nie tylko zdrowiu ...

22 Maj 2009, 11:59

ja mam Nissana Alemra 1.4 rocznik '96 i powiem ze samochod nie do zajezdzenia :) Moja eksploatacja wyglada tak ze jade i wlewam paliwo bez zadnego dodatkowego wkladu finansowego - poza wymiana oleju i plynem do spryskiwaczy :)
Kupilem to auto bo uchodzilo za malo awaryjne i rzeczywiscie takie jest...

Pozdrawiam i zecze udanego zakupu :)
grnfish
Nowicjusz

Miejscowość: Switzerland

22 Maj 2009, 12:51

Może będę zadawał trochę banalne pytania, ale w mojej karierze narazie jeździłem tylko Polonezem i Omegą A, i wiem jak wyglądała awaryjność i koszt części w tych autach. A jeżeli chodzi o nissana jak wygląda sprawa części chodzi o koszt? Bo tak jak pisał artur73 ceny części do Lanosa nie są wcale drogie. Znalazłem taki egzemplarz i wygląda na zadbany co myślicie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - myślicie, że kręcony licznik?
no a tutaj almerka
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - fajnie się prezentuje... :razz:
dekoy
Nowicjusz

27 Maj 2009, 06:27

No ta czarna nie najgorsza ale trzeba się przejechac i potargowac efektywnie.Największym mankamentem tego modelu jest rdza ale jak jej nie ma i auto nie było malowane na sprzedaż,to mechanicznie powinno byc ok. Poza obszernością w kabinie,którego z zewnątrz nie widac,Almera jest dosyć dynamiczna! Ceny części nie są takie niskie jak w przypadku Lanosa ale też nie są wysokie.W zamiennikach wypada to nawet niezle w porównaniu do innych japońskich aut.Fajne auto... :smile:
artur73
Awatar użytkownika

27 Maj 2009, 20:01

dekoy napisał(a):Witam
Jestem nowy na tym forum, więc pragnę wszystkich gorąco przywitać, a teraz konkrety. Niedługo planuje zakup mojego pierwszego autka. Nie będę ukrywał, że podstawą są aspekty z tematu. Ekonomia czyli zdecydowanie autko z gazem i tanie części, ponieważ w grę wchodzą autka powyżej 10 lat, które niestety ale potrafią się zepsuć. Od około 2-3 tyg rozglądam się za jakąś propozycją pod uwagę biorę hatchback lub sedan, ilość drzwi nie ważna. Zastanawiałem się nad Nissanem Almerą z rocznika 97-99, albo Fiatem Brava 1,6 z podobnego rocznika. Ostatnio zacząłem się interesować również mazda 323 ale raczej dobre modele poza zasięgiem cenowym. A może sami macie jakieś propozycję? Kierowcą jestem od paru ładnych lat, ale to pierwszy zakup samochodu więc chciałbym trochę samochodem pojeździć. Rajdowcem nie jestem, ale samochód musi mieć chociażby trochę przyspieszenia, ponieważ często wyjeżdżam w trasy, a wiadomo że zdarzają się "zawalidrogi" :roll:
Kilka przykładów które znalazłem:
A może cytrynka?
Pozdro
witaj a ja mam pod elblągiem golf tdi variant 110KM ,Z 97 r.,reklamy nie wymaga ,bo każdy dobry znawca wie co to jest tdi 110KM/ZDROWE/więc jak chcesz obejrzeć nr ogł OTOMOTO C8375758 ,TEL 694 444 524 ,BIERZ MECHANIKA
, JAK NIE GOLF TO MOŻNA POGADAĆ O CZYMŚ INNYM /PZDRAWIAM
max23
Początkujący

Miejscowość: elbląg

28 Maj 2009, 19:43

Byłem dziś oglądać lanosa 99` w sedanie cena 7k opis ubogi ale 105 tys, owszem tyle ma pewnie przejechane, ale blacharka w kiepskim stanie, nadkola nadjedzone rdzawym i progi rowniez, to normalne w lanosach? No ale silniczek 1,5 16v z lpg i naprawde naprawde przyzwoicie sie jechało. No i czas dalej szukac moze ktos wiec cos o jakims ladnym lanosiku, moze byc rowniez HB. No i z okolicy mojej.
dekoy
Nowicjusz

28 Maj 2009, 21:41

dekoy napisał(a):Byłem dziś oglądać lanosa 99` w sedanie cena 7k opis ubogi ale 105 tys, owszem tyle ma pewnie przejechane, ale blacharka w kiepskim stanie, nadkola nadjedzone rdzawym i progi rowniez, to normalne w lanosach? No ale silniczek 1,5 16v z lpg i naprawde naprawde przyzwoicie sie jechało. No i czas dalej szukac moze ktos wiec cos o jakims ladnym lanosiku, moze byc rowniez HB. No i z okolicy mojej.

DEKOY DZIĘKI ZA WIADOMOŚĆ ,WYSŁAŁEM CI WIADOMOŚĆ PRYWATNĄ
DZWOŃ CZY DOSTAŁEŚ/BO NIE MAM PEWNOŚCI
max23
Początkujący

Miejscowość: elbląg

29 Maj 2009, 07:56

Zardzwewiały Lanos 99...? Raczej nie jest to zjawisko typowe i sądzę,że auto było powypadkowe więc było zardzewiałe.
artur73
Awatar użytkownika

29 Maj 2009, 10:13

Przyznam sie szczerze ze nie wygladal na bity,poprostu byl bardzo zaniedbany, koles jedynie wlewal paliwko i wymienial filtry i oleje. A dzis wpadlo mi cos takiego w oko i sie zastanawiam czy to jakas podpucha...
dekoy
Nowicjusz

29 Maj 2009, 14:30

Na zdjęciach nic tu podejrzanego nie widzę oprócz.. sportowych nakładek na pedały ale niczego to nie oznacza,bo sam kiedyś takie założyłem w Golfie i super się je obsługiwało,bo miały większą powierzchnię... a jezdziłem w sposób zwykły a nie sportowy. Nubira niezła ale spalanko większe,tylko jak jest sprawna sekwencja,to nie ma się czego bac! :smile:

[ Dodano: Pią Maj 29, 2009 15:32 ]
[link do Gumtree wygasł]
artur73
Awatar użytkownika