Ekonomiczne 4x4

04 Mar 2010, 14:52

Witam Wszystkich.
Poszukuję ekonomicznego (w spalaniu i utrzymaniu) samochodu 4x4. Samochód miałby służyć do wyjazdu na ryby, działkę gdzie nie ma utwardzonej drogi a po opadach deszczu robi się błoto (wielokrotnie się zakopałem i gubiłem osłonę pod silnikiem). Samochód jako "trzeci w rodzinie" więc byłby użytkowany głównie weekendowo na odcinkach do 40km. Rocznik jest nieistotny. Dla przewożenia 2 osób (sporadycznie 4). Cena jaka moge przeznaczyć to około 6000 zł. Tak jak wcześniej wspomniałem głównie zależy mi na stosunkowo (jak na 4x4) Ekonomicznym i Niezawodnym samochodziku. Reszta kryteriów bez znaczenia.
major_
Nowicjusz

Miejscowość: CB

04 Mar 2010, 14:59

Suzuki samurai
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

04 Mar 2010, 15:51

w podanej przez ciebie specyfikacji żadna terenówka nie istnieje
za 6000 kupisz coś do remontu generalnego a nie do jazdy, oszczędność samuraja jest fikcją, i oscyluje w granicach mitsu, nivy, frontiery :mrgreen: a bezawaryjność auta za 6000 też będzie dość dyskusyjna :???:

auto terenowe w powiedzmy zadowalającym stanie będzie cię kosztować min 10kpln, można szukać taniej, ale to musisz trafić na okazje,
ogólnie do zakupu autka musisz sobie dodac troche na pakiet startowy, (opony, drobne naprawy, rozrząd oleje) wbrew pozorom to dość pokaźna suma,

rocznik w terenowce służy tylko do zbicia ceny, nie jest żadnym wyznacznikiem czegokolwiek i paradoksalnie starsze terenówki są o niebo lepiej wykonane niż to nowsze.
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

04 Mar 2010, 17:03

Jeśli rok jest dla Ciebie nieistotny...: :twisted:
[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Diablos
Początkujący

Miejscowość: Jaroszowa

04 Mar 2010, 17:26

Z mojej strony:
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Mar 2010, 21:30

UAZ :mrgreen: kolega chce jeździć a nie leżeć pod syfem :wink: poza tym za 6 dobrego UAZa nie kupisz
Vitarka jak najbardziej fajne autko, spalanie w granicach 10-12 po asfalcie ale z ceną jak wyżej dobry egzemplarz za 6 mało prawdopodobny
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

04 Mar 2010, 23:05

A mam jeszcze takie bestie:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

12 Mar 2010, 21:27

Ja mam Nive 1.7i z 2004 roku. Zakupiłem ją w Grudniu 2009 czyli 3 miechy temu...
U mnie pakiet startowy był hmmmm.... nieprzewidywalnie duży, ale mam nadzieję, że to koniec (poprzedni właściciel jak się okazało nie był uczciwy i musiałem robic skrzynię biegów ok 1700zł, doszedł jeszcze rozrusznik 700zł no i te drobne wymiany).
Dałem za nią 13500zł. Jak się uda kupic to autko od bardziej uczciwego, albo po prostu za trochę mniej (powiedzmy gdyby moja kosztowała chociaz te 12500zł to już było by mniej obciązające naprawiac skrzynię) to jak najbardziej polecam.
Co do ekonomiczności to moja ma lpg. Ostatnie spalnanie oscyluje w granicach 11l lpg, a w mieście 13 lpg, tak że dobry wynik.
Moja niva jest orurowana, trochę upiększona:)
Silnik jest dla mnie nawet pozytywnym zaskoczeniem... Ma fajny dźwięk, na światłach ma szybki zryw (do 60km/h przyśpiesza naprawdę szybko, potem to już po prostu nie jej teren).
Wygodna nawet jest, kieruje się nią przyzwoicie.
Nie chciałbym innego samochodu - serio!
wloczykij
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

12 Mar 2010, 21:35

barol91 napisał(a):[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
:mrgreen: Nie no to ale się uśmiał ty chcesz Vitarę: kupić za 5 tyś za to nie będzie vitara tylko szmelc zrobiony na handel :wink:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

19 Sie 2010, 10:47

Drodzy Forumowicze
Macie jeszcze jakieś ciekawe propozycje odnośnie ekonomicznego 4x4 na lekki teren?
major_
Nowicjusz

Miejscowość: CB

19 Sie 2010, 11:03

Moim zdaniem najlepszą opcją będzie Samurai.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika