Ekonomiczne, 5 drzwiowe auto? Do 11 tys. Pb, nie ON

10 Sie 2011, 14:21

Witam,
aktualnie jeżdżę starą Omegą (A), niestety spalanie w tym aucie jest tak zabójcze, że muszę przesiąść się do innego auta.
Przeglądałem rankingi spalania samochodów, jednak w rzeczywistości niewiele z nich wynika - wiadomo że są samochody znane z bezawaryjności i są te które psują się częściej.
Tak więc samo spalanie to nie wszystko, niestety ...

Dlatego prosiłbym Was o podpowiedź za jakimi modelami się rozglądać, a jakich unikać.

Na auto chciałbym przeznaczyć 10-11 tyś, zależy mi na samochodzie 5 drzwiowym, jeżdżę trochę na dalsze trasy więc auta typowo miejskie raczej odpadają...
z wszelkich wyliczeń wynika że przy moich rocznych przebiegach dużo lepiej będzie kupić Pb i dopłacić za LPG niż kupować diesla.

z góry dziękuję.
victango
Nowicjusz

Auto: niestety brak

10 Sie 2011, 14:35

corolla VIII VVti 1.4 - tego silnika chyba nie da sie zabic... no i oszczedny, komputer pokazuje 6.2l w mieszanym :)

samochod naprawde wygodny ze wzgledu na swoje mieciutkie zawieszenie. ojciec ma sedana i jezeli chodzi o przyjemnosc podrozowania to naprawde daje rade. spalanie tez jest malutkie a psuc sie nie popsula od 2 lat posiadania... tylko do wymiany sonda byla.
objechani na 1/4 by ja+felka
Scorpio2.9i24V 207KM
A3 1.8 125KM
Vectra a/b1.8 90/125KM
Felka1.3+90KM
diabl0001
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: mrozy i okolice
Auto: Celica VI 1.8

11 Sie 2011, 00:31

a co sądzicie o Audi A4?
Patrzę po modelach z benzyną i LPG, widzę kilka egzemplarzy z 1.8 turbo, pytanie czy eksploatacja takiego staruszka (200-250 tys) z turbina to nie za duze ryzyko kosztownych napraw?
victango
Nowicjusz

11 Sie 2011, 10:05

a4 wydaje mi sie ze beda juz mocno wyjeżdżone. Za ta kase kupisz juz ladnego xedosa, corolle
Marcin910
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk

11 Sie 2011, 10:52

Marcin910 napisał(a):a4 wydaje mi sie ze beda juz mocno wyjeżdżone. Za ta kase kupisz juz ladnego xedosa, corolle

popatrzyłem za xedosami, ofert niewiele ale wszystkie mają podejrzanie niską cenę ...
jak w tych autach wygląda z dostępnością części itp? w końcu to też później mocno wpływa na eksploatację
victango
Nowicjusz

11 Sie 2011, 11:34

kup audi a4, nie będziesz załować, dobra blacha - ocynke, niska utrata wartości w porównaniu z większością marek. Na forum Audia4 klub polska są dobre opinie na temat silnika 1.8 t + lpg 150km ;) a o turbine jak będziesz dbać (chłodzić na postoju po jeździe ok 1 min.) to tak szybko nie padnie ;)

spalanie ok 10-11 l lpg czyli podobne jak w zwykłym silniku 1.8 audi 125 km
mazi417
Nowicjusz

Auto: brak auta narazie

11 Sie 2011, 17:59

duzo pisza o zawieszeniu, ze wahacze czesto nie wytrzymuja polskich drog.
a odnosnie turbiny - coz, ja jak ja, ale nikt mi nie da gwarancji jak poprzedni wlasciciele auta dbali (lub nie)...
victango
Nowicjusz