Ekonomiczne autko do 9-10 tyś

03 Gru 2017, 16:36

Witam,
Poszukuje niedużego, ekonomicznego auta (Obecne koszty utrzymania e46 mnie załamują, i moim zdaniem szkoda pakować w to auto tyle pieniędzy).
Chciałbym:
- tanie OC (proszę brać pod uwagę maksymalne zniżki)
- części
- "paliwo".
Interesuje mnie benzyna + lpg, ewentualnie benzyna i założenie lpg we własnym zakresie. Moim faworytem jest renault clio (wersja 3) z silnikiem 1.2 16v 75KM, raporty spalania z autocentrum wskazują na około 7l lpg/100km. Bardzo proszę o propozycję innych aut, bo przy moim budżecie nie ma sensu ograniczać się tylko do clio. Samochód może być 3 i 5 drzwiowy, dla mnie nie ma to różnicy. Jeżeli to ma jakieś znaczenie mam 192cm wzrostu, wejdę do clio, czy szukać wersji z szyberdachem? :lol:

Reszta informacji:
Budżet: 9-10 k (chciałbym się w tej kwocie zmieścić już z instalacją LPG)
Miasto: Warszawa, ale jeżeli warto to auto może być nawet ok. 250 km od Warszawy
Rodzaj paliwa: benzyna, benzyna + LPG
Roczny przebieg: ok 15-20k km, 90% to miasto (dojazd na uczelnie, do pracy itp)
wirus100
Nowicjusz

Auto: Nie mam

03 Gru 2017, 16:53

wirus100 napisał(a):Jeżeli to ma jakieś znaczenie mam 192cm wzrostu, wejdę do clio, czy szukać wersji z szyberdachem?
nie no Clio dla Ciebie trochę za małe, ja bym szukał
Hyundai Getz
Honda Jazz
Opel Astra G
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Gru 2017, 17:04

Weź pod uwage ze jak bedziesz sie spieszyl i zaczniesz cisnac takiego brzęczka to ani nie nie pojedzie, ani nie zaoszczedzi a conajwyżej padnie :twisted:
Na mysprzychodzi mi Honda Jazz 1.4
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

03 Gru 2017, 18:25

Zerknij na te:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - rzadko polecany model ale 7lat w rodzinie więc musiał służyć raczej bezawaryjnie.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

03 Gru 2017, 23:13

Dzięki Panowie, właśnie dzisiaj byłem oglądać Seata Ibize, podoba mi się jako model, niestety egzemplarz który oglądałem miał zbyt dużo poprawek lakierniczych, golas, gościu za dużo za niego chciał. Na szczęście był 5 km od mojego domu, więc chociaż sobie w nim usiadłem i zobaczyłem jak to wygląda :yes: Jutro albo pojutrze jadę oglądać kolejne. Na co zwrócić uwagę/o co pytać (typowe usterki) w Seacie ibiza?
wirus100
Nowicjusz

04 Gru 2017, 11:17

Niestety ale seat ibiza odpada. Te co oglądałem nie mieszczą się w moim budżecie. Instalacja gazowa kosztuję około 2500 zł, do tego opłaty itp to wyjdzie z 3 tyś powyżej mojego budżetu. Jest jedno fajne clio (3 wersja), od 1 właściciela, salon Polska, 1.2 16v + lpg, stosunkowo młody, tylko ma 270 tyś przejechane.. Wiem że niby przebiegiem się nie jeździ, ale biorąc pod uwagę ewentualna sprzedaż to 3/4 Januszy nawet nie zajrzy do ogłoszenia jak zobaczy np. 350 tyś na liczniku.. A wy co myślicie, warto kupić "raczej pewne" autko z tak dużym przebiegiem, czy czekać i szukać dalej?
wirus100
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Alpine A110
    Przez kilka ostatnich lat słyszało się tylko o znikaniu kolejnych marek. W końcu mamy jakąś reaktywację. Francuski Alpine (nie, nie producent car audio) przedstawił model A110 nawiązujący do protoplasty. Technicznie - 1,8 ...

04 Gru 2017, 11:37

Napiszesz w ogłoszeniu "stan jak na foto" i kupią, ewentualnie oddasz do handlarza i on już się licznikiem zajmie.

Jak jest pewne to brać, a nie patrzeć na cyferki.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

04 Gru 2017, 11:55

Tzn, czy pewne to będę wiedział jak pojadę. A mam około 250 km w jedną stronę. Wydaje mi się że raczej pewne bo gościu mówi jak jest i nie wali ściemy, jest osobą prywatną, od razu powiedział co było robione, co wymieniane itp. Jak wygląda żywotność takich silników w clio? 300 tyś to dużo? Wiecie może w jakich województwach clio 3 gen jeździło jako nauka jazdy? Może dlatego on ma tyle przebiegu?
wirus100
Nowicjusz

04 Gru 2017, 11:58

Podziwiam że Ci się chce jechać taki kawał po niepewne auto i to jeszcze typowego mieszczucha :)
galakty
Forumowicz VIP

04 Gru 2017, 12:05

wirus100 napisał(a):A wy co myślicie, warto kupić "raczej pewne" autko z tak dużym przebiegiem, czy czekać i szukać dalej?

Ja bym szukał dalej. Ileż to razy słyszałem przez telefon zapewnienia sprzedających, które brzmiały bardzo wiarygodnie, a podczas oględzin był dramat :) Rozglądaj się raczej za czymś blisko miejsca zamieszkania, nie ma sensu jechać aż tyle po tanie wozidełko.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

04 Gru 2017, 12:08

Akurat z tym to nie ma większego problemu, bo bym pojechał samochodem którym przejechanie 100 km, kosztuje z 16 zł :D . W Warszawie i okolicy, nie ma nic ciekawego, a jak jest to cena zaporowa..
wirus100
Nowicjusz

04 Gru 2017, 12:11

Chodzi o to, że wierzysz na ślepo jakiemuś obcemu człowiekowi. Powiedział że osoba prywatna, że auto pewne, pojedziesz a tam gruz totalny. ;)
galakty
Forumowicz VIP

04 Gru 2017, 21:10

wirus100 napisał(a):Akurat z tym to nie ma większego problemu, bo bym pojechał samochodem którym przejechanie 100 km, kosztuje z 16 zł
rozumiem, że Twój czas i nerwy też są bezcenne? :roll:
Chłopaki wyżej mają rację - nie ma sensu tak daleko jechać po miejskiego populusa. Niestety żyjemy w takim kraju, gdzie przez telefon wszystko jest piękne i cacy, a po dojechaniu na miejsce jest dramat. Gdyby budżet był 3-4x większy, albo szukałbyś jakiegoś egzotyka czy youngtimera - można jechać. Ale po zwykłe Clio nie ma sensu, uwierz bardziej doświadczonym w tej kwestii.

Od biedy można jeszcze wytyczyć sobie "jedwabny szlak" z kilkoma wozami do obejrzenia, ale to już wedle Twojej zachcianki i możliwości. Generalnie dalej jak 50-100km raczej bym nie jechał za takim autem
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

04 Gru 2017, 22:00

galakty napisał(a):ewentualnie oddasz do handlarza i on już się licznikiem zajmie.

czasy sie zmieniły

ale nie ma co jechac jak ma na blacie 270 to mogl byc skrecony z 500
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km

05 Gru 2017, 10:09

Macie racje Panowie, jakbym tyle czasu poświęcił a w rzeczywistości stan auta by się mega różnił niż to o czym zapewniał sprzedający przez telefon, to chyba by była morda obita i samochód zarysowany :x

Zainteresowałem się Peugeotem 206 1.4 75 km, wczoraj oglądałem jednego, tylko pod klapą bardzo dużo rdzy, a gościu nie chciał zejść z ceny.. Finał - nawet nie było jazdy próbnej. Dobrze że miałem blisko, bo mówił Panieee nic nie trzeba robić żadnej rdzy, igła. Przyjechaliśmy go oglądać (5km), i wyszło że musiał być lekko puknięty (źle spasowana maska), do tego wewnątrz maski (tam gdzie jest silnik) sporo rdzy, trzeba by wszystko wyjąć i to zrobić.. Nie wiem po co ludzie tak mówią, skoro mówi się wcześniej że bedziemy sprawdzać miernikiem lakieru itp.. Jak macie jakieś ciekawe ogłoszenia z 206 1.4 75 km to poproszę o wysłanie ;)
wirus100
Nowicjusz