[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 225: Undefined array key 1
Ekonomiczne autko na gaz do 5 tys. Śląsk : Jakie auto kupić?

Ekonomiczne autko na gaz do 5 tys. Śląsk

15 Lip 2019, 21:06

Cześć wszystkim.
Zdaje sobie sprawę, że kupić sensowne auto do 5 tys. to rzecz bardzo trudna i nie szukam „igły", lecz zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze najlepszego auta w tej kategorii. Auto ma służyć jako transport do pracy (40 km w jedną stronę) mojej partnerce, ma być małe oraz jak najtańsze w utrzymaniu (eksploatacja, serwis), dlatego szukam koniecznie w gazie.

Stąd też najpierw zwróciłem się w stronę fiata seicento, punto i panda. Niestety jeżeli chodzi o motoryzację to laik ze mnie okropny i trudno mi poruszać się w gąszczu ofert, w których każdy samochód jest niezawodnym, trzymanym pod kocem członkiem rodziny. Stąd prośba do Was, abyście pomogli mi przedrzeć się przez te oferty i wybrać najsensowniejsze. Na pewno macie doświadczenie, które pozwoli mi zaoszczędzić nery i czas.

Przykładowe oferty:
Panda:
1
[link do oferty na Olx wygasł]
2
3
4
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?

Seicento
1
2

Punto
1
2
3

Toyota Yaris

Nissan Micra
1
2
3

Z góry dziękuję za pomoc.
Whyduck
Nowicjusz

16 Lip 2019, 16:03

Biorąc te trzy modele pod uwagę myślę że najlepiej by było poszukać Pandy z silnikiem 1.1.

Ja od siebie mogę polecić jeszcze Yariskę 1.0 np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Jak by ci się udało kupić w dobrym stanie to na pewno będzie lepsza niż te wszystkie które wymieniłeś i gazu nie potrzeba bo w sumie mieści się w 5 litrach jeżdżąc po mieście a można zejść nawet do 4 jak jeździsz trasa/miasto :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

16 Lip 2019, 17:33

Dzięki bardzo, poszukam zatem Yariski.
Whyduck
Nowicjusz

16 Lip 2019, 17:34

3.9l po mieście w stolicy? Ten kto pisał opis tego Yarisa z linku to musiał mieć dobry towar.. :roll:
Swoją drogą ja nigdy nie uwierzę w spalanie w takich autach 5l po mieście i nie próbujcie mnie przekonywać..

Z Twoich linków obejrzałbym:
[link do oferty na Olx wygasł] - progi były robione więc na pewno podłogę trzeba sprawdzić w jakim jest stanie i cena jak na SC z tego roku trochę spora (znam trochę rynek SC) do tego kończy się przegląd i oc..
[link do oferty na Olx wygasł] - tutaj też progi i podłoga do sprawdzenia (przypadłość Punto).
[link do oferty na Olx wygasł] - długi przegląd i opłaty,5lat w jednych rękach tylko trochę dużo wyświetleń i nikt nie kupił?

Tutaj jeszcze ciekawe ogłoszenie,od nowości tylko dwóch właścicieli (też kobiety),przegląd i opłaty do przyszłego roku (oc do zapłacenia druga rata) i widać że było dbane pod względem technicznym.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Lip 2019, 17:41

Cichy77 napisał(a): od siebie mogę polecić jeszcze Yariskę 1.0 np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... 51dd7f08a1 Jak by ci się udało kupić w dobrym stanie to na pewno będzie lepsza niż te wszystkie które wymieniłeś i gazu nie potrzeba bo w sumie mieści się w 5 litrach jeżdżąc po mieście a można zejść nawet do 4 jak jeździsz trasa/miasto

Co do tego ogłoszenia to przerażają mnie takie ahy i ehy... bo np.o odpicowanych progach pan zapomniał.

Co do yarka to fajniejsza opcja od micry tu się zgodzę :ok:

P.s.

Barol yaris 1,0 pali 5,0l-6l pb a 1,3 pali 0,5l więcej. Lpg 7-9l .
Oczywiście wartości miejskie bez korków.
1,3 z korkami trzeba liczyć 7,5l-8l pb i 9l lpg.
Totalny max to vamax autostrada wyszło prawie 13l lpg. Sprawdzane tylko tankowaniem pod korek.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

16 Lip 2019, 17:44

Co do Yariski z dużą ilością wyświetleń - może to przez tą zbitą klapę? Suzuki Swift wygląda jak z salonu. Jak mogę sprawdzić czy licznik nie jest kręcony? Ma śmiesznie mały przebieg.
Whyduck
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Seat Leon III - gama silników
    SEAT wysyła nowego Leona na bitwę wydajnych i oszczędnych silników TDI i TSI, o pojemnościach od 1,2 do 2,0 litra pojemności. Wszystkie silniki wyposażone są w bezpośredni wtrysk i turbodoładowanie. Zostały one zaprojektowane ...
    Golf GTI Clubsport - jubileuszowa wersja na 40. urodziny
    Bardzo mocny, bardzo szybki i bardzo bogato wyposażony Golf GTI Clubsport debiutuje w polskich salonach. Specjalna wersja Golfa GTI nawiązuje do jubileuszowych edycji tego modelu, które Volkswagen prezentował przy ...

16 Lip 2019, 18:02

Barol napisał(a):https://www.olx.pl/oferta/fiat-seicento ... 9de2cfa2a0 - progi były robione więc na pewno podłogę trzeba sprawdzić w jakim jest stanie i cena jak na SC z tego roku trochę spora (znam trochę rynek SC) do tego kończy się przegląd i oc..

Gdyby podłoga okazała się dobra to ile ten egzemplarz powinien faktycznie kosztować?
Whyduck
Nowicjusz

16 Lip 2019, 18:03

A co powiecie na tego Hyundaia Getza?

Whyduck
Nowicjusz

16 Lip 2019, 18:31

Whyduck napisał(a):A co powiecie na tego Hyundaia Getza?

[link do oferty na Olx wygasł] ... 8b6e2c0996

Jeżeli jesteś w stanie zaakceptować wygląd yarisa to szukaj yarisa. Getz będzie więcej palił a do tego jest mniej trwałym autem gdzie w cenie zakupu prawie to samo.

Co do konkretnego ogłoszenia to miejskie auto mające prawie 300k.km.na lpg średnio wróży na przyszłość już nie wspomnę że cena 5k jest :lol:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

16 Lip 2019, 18:44

Whyduck pisz wszystko w jednym poście (masz opcje edytuj).

Whyduck napisał(a):Co do Yariski z dużą ilością wyświetleń - może to przez tą zbitą klapę? Suzuki Swift wygląda jak z salonu. Jak mogę sprawdzić czy licznik nie jest kręcony? Ma śmiesznie mały przebieg.

Trzeba jechać obejrzeć,może to być klapa a może być coś grubszego.
Te Swifty miały 5cyfrowe liczniki więc może się okazać że z przodu trzeba dodać 1 i ogólnie w tak tanim aucie ciężko będzie sprawdzić oryginalny przebieg.

Whyduck napisał(a):Gdyby podłoga okazała się dobra to ile ten egzemplarz powinien faktycznie kosztować?

Osobiście nie dałbym więcej jak 2000zł i na miejscu właściciela na więcej bym nie liczył ale i tak będą oferty typu Panie dam 1000zł i biorę,trzeba po prostu cierpliwie czekać.

Getz tak jak przedmówca wspomniał,jestem tego samego zdania.

Jeszcze może coś takiego? A za resztę kasy zrobić co trzeba (kupić nowe oc,ogarnąć gaz,wymiana sprzęgła).
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

17 Lip 2019, 08:12

Barol napisał(a):Jeszcze może coś takiego? A za resztę kasy zrobić co trzeba (kupić nowe oc,ogarnąć gaz,wymiana sprzęgła).
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... 3459c848ef

W ten weekend jadę zobaczyć tego punto i yariskę. Zastanawiam się jeszcze nad VW lupo np. takim [link do oferty na Olx wygasł] Co jest tańsze w serwisowaniu i trwalsze, yaris czy lupo?
Whyduck
Nowicjusz

18 Lip 2019, 07:24

Zdecydowanie Yaris.
Barol
Awatar użytkownika

27 Lip 2019, 16:22

Odrzuciłem wszystkie samochody, które zobaczyłem dotychczas zobaczyłem. Albo sprzedawca ewidentnie próbował coś ukryć, albo w samochodzie coś stukało pukało, a biegi wchodziły na chybił trafił, albo odstraszała mnie czerwona kontrolka silnika, na co pani ( [link do oferty na Olx wygasł] ... ba04710cf3 ) powiedziała, żeby tym się nie przejmować, bo jeździ tak od 5 lat, a mechanicy podpowiedzieli, że kontrolka się świeci bo jest założony gaz...

Chciałbym prosić o opinie nt. cen i „czerwonych flag” kolejnych kandydatów.

Przede wszystkim zastanawiam się nad tym Nissanem Micra K12. Samochód już zobaczyłem, na pierwszy rzut oka wszystko gra, w pon. jadę na stację diagnostyczną.

Ciekawi mnie również Honda Civic

Dobrze wygląda również Toyota Yaris, ale niestety nie ma gazu. Podejrzanie niski przebieg też zwrócił moja uwagę. Myślę, że niegłupio byłoby rozważyć ten egzemplarz i założyć gaz.

Whyduck
Nowicjusz

28 Lip 2019, 09:59

Micra K12 ma sporo drobnych bolączek,nie są drogie w usunięciu ale warto o nich wspomnieć.
Przy większych przebiegach lubi wyciekać olej z silnika,bywają problemy z elektrycznym wspomaganiem układu kierowniczego (tutaj niestety naprawa do tanich nie należy),nietrwałe są również elementy zawieszenia (najkrótszy żywot mają: łączniki stabilizatorów, silentblocki wahaczy oraz ich poduszki).
Sonda lambda czy sterowniki elektrycznie otwieranych szyb także nie należą do trwałych podzespołów w tym aucie.

Civic nie najgorszy ale trochę sobie woła (widać oznaki rdzy i brak klimy),fakt faktem jest trochę doinwestowany ale tak naprawdę mało kogo to obchodzi przy kupnie.

Yaris bardzo ładny i od nowości w jednej rodzinie,warto się nad nim zastanowić ale jednak ten brak klimy,ja już sobie nie wyobrażam auta bez klimy..
Zakładanie gazu? To jest jakaś niemal połowa wartości auta bo musisz liczyć koszta 2000-2500zł.
Barol
Awatar użytkownika