Ekonomiczne auto do 4 tys

11 Lis 2012, 13:53

Witam wszystkich:)
Z uwagi na fakt iż moje obecne auto jest już dość leciwe i w opłakanym stanie blacharskim, do tego jest czystym benzyniakiem - najwyższy czas je zmienić. Budżet niewielki, czyli typowo studencki do około 4 tys.

Samochód ma służyć do jazdy dwa razy na miesiąc w trasę 200 km w jedną stronę, czyli w sumie 400, plus czasami jazda po mieście na zakupy itp, nie więcej niż 40 km tygodniowo.

Co do wymagań: potrzebuję czegoś ekonomicznego, czyli w grę wchodzi oczywiście benzyna-lpg plus odrobina jakiegoś komfortu, aby nie traktować jazdy jako karę ;p no i oczywiście o w miarę zdrowej blacharce - auto będzie stało po blokiem.

Myślałem o następujących samochodach:
- lanos ( można dostać dość młody egzemplarz jak na taką cenę)
- laguna I (duże, komfortowe auto- dobre na trasy, nie wiem jak z jakością)
- civic ( trochę starsze, ale podobno dobre jakościowo)
- swift ( najmniej komfortu, ale chyba najekonomiczniejsze)

Proszę o pomoc, co możecie polecić, z jakim silnikiem, co będzie najodpowiedniejszym wyborem a co odradzacie? Z góry dziękuję.
studentt
Nowicjusz

Auto: Renault Laguna
Silnik: 1.8 RN
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

11 Lis 2012, 21:38

Z tych wszystkich Lanos będzie w najlepszym stanie i silniki dobrze znoszą lpg (szczególnie 1.5 8V 86KM).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Lis 2012, 21:57

Patrząc po portalach aukcyjnych mam wrażenie, że tych silników jest stosunkowo najmniej, często trafiają się 1.5 16v lub 1.6 16v, czy one gorzej znoszą gaz ? czy różnica w spalaniu będzie duża? Na co zwracać szczególną uwagę przy kupnie lanosa?
studentt
Nowicjusz

11 Lis 2012, 22:45

Na ogół silniki Lanosa dobrze znoszą lpg.
Spalanie Lanosa jest na poziomie 9-11l lpg.
Przy kupnie patrz na wszystko jak przy kupnie normalnego auta.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

12 Lis 2012, 09:01

To ja bym wolał chyba dobry rower i kurtkę przeciwdeszczową, jeszcze wyjdzie na zdrowie
zigix
Nowicjusz

Auto: nie mam

12 Lis 2012, 09:21

A co Ci przeszkadza w Lanosie co?
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Nadwozie koncepcyjnej Kia Sportspace
    W przeciwieństwie do klasycznych pojazdów typu kombi, station wagon czy nawet shooting brake – Kia Sportspace wyróżnia się zdecydowanie odmienną i wyszukaną architekturą w stosunku do tradycji. Wydłużoną ...

12 Lis 2012, 12:12

Wiesz Barol.. jak się jeździ jakimś Mercedesem czy Porsche za pieniądze rodziców to się wybrzydza na inne auta. Gorzej jak samemu trzeba odkładać i płacić za swoje auto..
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2006

12 Lis 2012, 21:17

witam.mam taka lagune na sprzedanie.co do ceny to napewno sie dogadamy.pozdrawiam
[link do oferty na Allegro wygasł]

jezeli sie pan zdecyduje to prosze o kontakt:
gg:6053303[email widoczny po zalogowaniu]
linkk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 11 2008
Auto: bmw e36 coupe
Silnik: 320i 150 KM
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1992

13 Lis 2012, 09:18

Zauważyłem, że niektórzy mają problem z "tolerancją" lanosów.
Co do podanego linku to niestety interesują mnie raczej oferty z woj małopolskiego , ew. podkarpackiego, poza tym w tej kwocie, jedynie auta już zagazowane.

A propo laguny, czy egzemplarzy do 4 tysięcy będą już bardzo styrane? Wiem, że laguna w tym przedziale cenowym będzie oczywiście starsza od lanosa, spalanie chyba trochę większe w lagunie.
Gdyby trafiła się jakaś fajna laguna, nie wiem czy warto się skusić? czy jednak postawic na młodszego lanosa?

a co myślicie o astrze I w tej cenie,jest ich też dużo, jak wypada w porównaniu z lanosem ?
studentt
Nowicjusz

13 Lis 2012, 11:06

Za 4000zł spokojnie kupisz ładną Lagunke,spalanie raczej podobne jak w Lanosie.

Tutaj ładne Laguny
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

Astra jak najbardziej tak,za te pieniądze dostaniesz zadbany egzemplarz z roku 99/00 i nawet z polskiego salonu,dużym minusem jest niestety rdza.
Barol
Awatar użytkownika

13 Lis 2012, 11:26

A co powiesz na te auta:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] wygląda ładnie i na zadbaną
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] gaz sekwencyjny to duży plus
[link do Tablica wygasł]:
[link do Tablica wygasł]:
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2003

07 Lut 2013, 22:29

będę pisał długo i na temat. odradzam daewoo jest tam zamontowany silnik opla który został sprofanowany , polecam suzuki , a najlepiej honda ale obydwa auta są dobre , na trasie bez wariowania mile zaskoczy cię spalanie pod warunkiem że wszystko działa prawidłowo , jedziesz tylko w dwie osoby ,nie wiem jak znoszą LPG , jeśli nie ma możliwości wyprzedzenia zapłonu wypalą się zawory wydechowe lub już są wypalone jeśli zajmował się tym silnikiem mechanik laik a auto jedzie na LPG ( nie równa praca silnika) ogólnie rzecz biorąc przy 300 km tygodniowo polecone marki pojazdów będą cię kosztować około 400 PLN miesięcznie na PB
scorpion
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 04 2000
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: ford scorpio
Silnik: 2,9

08 Lut 2013, 08:35

Widze kolega nie w temacie,Daewoo nie ma silnika z Opla,tak przyjeło sie wśród mechaników,konstrukcja Daewoo jest troche inna.
Wiele marek ma podobne silniki gdyż podczas projektowania swoich konstrukcji korzystała z pomocy tej samej firmy dlatego ECO-TEC Opla,Duratec Forda i E-TEC Daewoo są podobne.
Barol
Awatar użytkownika

08 Lut 2013, 20:58

nie wiem z jakiej gliny są ulepione te silniki , i z czyich porad korzysta koncern daewoo ale wiem że te silniki nie działają prawidłowo spalają więcej niż mogą , szybko się zużywają i są awaryjne.
scorpion
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 04 2000
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: ford scorpio
Silnik: 2,9

08 Lut 2013, 22:54

To zależy,w przypadku Lanosa silniki 1.6 mają problemy z uszczelką pod głowicą,dobrze znoszą gaz i lubią swoje łyknać (10-12l pb).
Barol
Awatar użytkownika