Ekonomiczne auto do 6 tys. zł

25 Lis 2014, 10:55

Cześć :)

Pytanie teoretyczne, chciałbym jedynie zrobić mały "wywiad" w terenie. Za jakiś czas będę potrzebował auta dla siebie, czyli studenta. Oczekuję jak najwięcej za jak najmniej - niezawodność, tanie części, możliwie jak najniższe spalanie (preferowałbym LPG) i w miarę znośny wygląd (znośna jest dla mnie np. Astra G).
I zapewne nad kolejną Astrą w rodzinie bym myślał, ale zdaję sobie też sprawę, że japońce w tej cenie mają często dwukrotnie niższe ceny części i są prostsze w naprawie, więc cóż...
Może być sedan bądź hatchback. Chcę, aby dało się tym wyprzedzić. W większości będę jeździł na odcinkach 10-60 km. Na chwilę obecną rozważam Astrę G 1.6/1.8 + LPG. Myślałem jeszcze nad Hondą Civic albo Toyotą Corollą, ale Civici są często zajechane przed młodocianych rajdowców, zaś druga przypomina mi moją nauczycielkę od matematyki.

A wy co byście zasugerowali?

P.S. Corsa D jest w tej cenie osiągalna, tj. na tyle, abym nie musiał przejechać całej Polski i obejrzeć wszystkich oferowanych w tej cenie, żeby znaleźć jedną jedyną która się nie rozleci w tydzień po kupnie?
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

25 Lis 2014, 11:05

Jako propagator roverów na tym forum zaproponuję oczywiście rovera. Za 6 tys. przy odrobinie szczęścia kupisz 45 w dieslu.
Żaden inny samochód w tym budżecie nie daje takiej prezencji i dobrego wyposażenia jak rover. Przy czym będzie w miarę świeży rocznikowo, tani i raczej nie zajechany bo młodzi gniewni stronią od tej marki.
Wiele podzespołów pasuje od civica do tego niezniszczalny ekonomiczny diesel SDI. Mój w mieście nie palił więcej niż 6 litrów ropy.
Warto rozejrzeć się może nawet za starszym egzemplarzem 400/420, czasem idzie dorwać sztukę w bdb stanie
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

25 Lis 2014, 11:10

Corsa D do 6k? Nigdy w życiu :no:
Co powiesz na Peugeota 306?
[link do oferty na Olx wygasł]
lub Hyundai Accent?
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

25 Lis 2014, 11:14

Powiem wam, że w międzyczasie zacząłem rozważać diesela, gdyż zwykłem jeździć ekonomicznie, jednostajną prędkością, więc diesel mógłby się sprawdzić, choć mam bardzo niemiłe doświadczenia po Vectrze 2.0 DTI - ogrom pieniędzy na naprawy, a ostatecznie sprzedanie auta za bezcen. Dlatego albo musiałby to być niezawodny diesel w dodatku po dokładnym sprawdzeniu w serwisie albo coś w stylu właśnie silnika SDI, jak rozumiem, bez turbiny.

Barol, myslałem o Peugeot, ale 406. Ale wersja przedliftowa jakoś tak średnio mi się widzi, a 306 tym bardziej.

A powiedźcie mi, co myślicie o Daewoo Nubira? Ostatnio znajomy kupił za grosze Lanosa, części śmiesznie tanie, auto naprawdę żwawe (a przesiadł się z Volvo S60 2.4T), prowadzi się też dobrze. Co prawda Lanos mi się nie podoba, ale Nubira po liftingu jest ekstra.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

25 Lis 2014, 11:18

Nubira ok 2.0 + LPG.
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

25 Lis 2014, 11:20

Nubira to również auto godne polecenia najlepiej z silnikiem 2.0,lepsze osiągi a spalanie praktycznie to samo.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

25 Lis 2014, 11:59

Ja moge polecić jeszcze Leganze.
Zaj*biście wyposażone są.
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

25 Lis 2014, 13:17

Killaz napisał(a):Ostatnio znajomy kupił za grosze Lanosa, części śmiesznie tanie, auto naprawdę żwawe (a przesiadł się z Volvo S60 2.4T)
Rly? :shock: Wolałbym popełnić samobójstwo niż cofnąć się o 10 kroków wstecz jeśli chodzi o auto
Natomiast Leganza przyjemne autko :wink: Dorzucam Hyundaia Sonatę, Kię Magentis, Lagunę mk I
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

25 Lis 2014, 13:43

Killaz napisał(a):Dlatego albo musiałby to być niezawodny diesel w dodatku po dokładnym sprawdzeniu w serwisie albo coś w stylu właśnie silnika SDI, jak rozumiem, bez turbiny.

Roverovy SDI ma turbine i intercooler ale są to podzespoły niezwykle żywotne i bezawaryjne w tym silniku.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

25 Lis 2014, 14:54

Killaz napisał(a):niemiłe doświadczenia po Vectrze 2.0 DTI - ogrom pieniędzy na naprawy, a ostatecznie sprzedanie auta za bezcen.

Przykro mi :cry: Ja miałem taką i żałuję że sprzedałem, a w zasadzie zamieniłem za rzęcha Mondeo mk III z którym to miałem problemy. Vectry B od 3-4 lat są nisko cenionymi autami, max realną ceną sprzedaży z końcówki produkcji B to 5-6 tys zł.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

25 Lis 2014, 15:39

Ja Ci mogę zaproponować Mondeo Mk2 jeśli chcesz dobrego diesla. :ok:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] + rejestracja
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] +300zł malowanie zderzaka
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (wiem że ponad budżet ale widać że jeździł trasy więc musi być zadbany)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

25 Lis 2014, 18:00

Kirin88 , a jak z benzyniakami w roverach ? Słyszałem , że są kiepskie , że padają uszczelki pod głowicą . Nie ma tam alternatywy dla diesla , który podałeś ?
marco84
Początkujący

Miejscowość: Nowy Sącz
Auto: Fiat Punto 2
Silnik: 1,2 8V 60 KM