Ekonomiczne auto do miasta do 20000zł

29 Lip 2021, 16:35

Witajcie hej.

Poszukuję samochodu jak w temacie max do 20000zł.
Wraz z partnerką nie jeździmy jakoś nadmiernie dużo, średnio koło jakichś 3-5km/dzień, póki trwa nauczanie zdalne raczej to się nie zmieni.
Co weekend dodatkowo zrobi auto trasę jakichś 100km.
Na teraz kołataliśmy się starym Renault Clio (1999) 1.2 z instalacją LPG i wystarczało na nasze potrzeby, ale pomału wygasa mu ubezpieczenie, a w tym stanie w jakim jest nie widzę sensu go naprawiać już, stąd poszukiwania nowego.

Z wymagań:
Cena: do 20000zł
Rok produkcji: 2009+
Przebieg: max 170k
Paliwo: Benzyna+gaz? Ew. benzyna która będzie łatwa do zagazowania.
Poj. silnika: 1.2 - 1.4?

Fajnie jakby oferta była z lubelskiego/okolic, średnio mi się widzi jechanie na drugi koniec Polski żeby obaczyć auto którego nie ma pewności że się weźmie, chyba że faktycznie trafi się jakaś mega oferta once in a lifetime.

Z wstępnych poszukiwań padło na:
*Renault Clio II
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
-Chłodnica klimatyzacji do wymiany (rzekomo koszt rzędu kilku stówek)

*Renault Clio III Lift
[link do oferty na Olx wygasł]
-Podejrzanie tanio? No i jednak z Lublina kawał drogi już

*Skoda Fabia
-W sumie chyba spoko, kawał drogi ale do zrobienia.

Skoda Fabia
-Spoko cena, dostępne w Lublinie, miejscami otarcia więc rdza może zawitać

Skoda Fabia
-Może niepokoić fakt że było używane do nauki jazdy przez 2 lata

Peugeot 207 1.4
-Jak w temacie oferty, no ładny. I do odbioru w Lublinie. Świeża instalacja LPG

Ogólnie to jestem laikiem jeśli chodzi o sprawy samochodowe (gdybym nie był nie byłoby tego postu :p ) więc będę wdzięczny za wyrozumiałość.
Z modeli które gdzieś tam mi jeszcze się przewijały w tym zakresie cenowym i wymogowym to Toyota Yaris (którą teściowa uważa za najlepszy wybór), Opel Corsa D i Ford Fiesta. Z honorowych wspomnień muszę dorzucić też Audi A3 którym katuje mnie mój staruszek :p

Chętnie usłyszę wasze zdanie i sugestie, z góry dzięki!
Barlor
Obserwowany

29 Lip 2021, 17:23

Może fiat punto evo 1.4 77km?
Do 20 tyś znajdziesz rocznik 2012+ z m. in. klimą w automacie, czujnikami parkowania, tempomatem, wielofunkcyjną kierownicą. Gaz znosi bez problemu.
Gość114260

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda latem na zimówkach to zły pomysł
    Możesz nie być tego świadomy, ale pewnie w Twoim kręgu znajomych czy sąsiadów znajdzie się ktoś, kto jeździ na oponach zimowych. A może robisz to właśnie Ty? Czy warto tak ryzykować? Nie każda opona potrafi zapewnić ...