Ekonomiczne auto do miasta za 7500-8000zł

29 Mar 2013, 14:59

Witam.
Poszukuję pierwszego własnego samochodu i przyznam, że mam problem ze znalezieniem odpowiedniego auta. Od razu przejdę do rzeczy. Samochód musi być:
- Maksymalnie ekonomiczny (do 7l benz. w mieście)
- Mało awaryjny i tani w naprawach
- Powyżej rocznika 2000
- najlepiej 5 drzwiowy (ale nie jest to warunek konieczny)

W dużej mierze będę jeździć sam, ale zdarzy się przewozić kilka osób stąd chciałbym aby czuły się w miarę wygodnie.

Samochód będzie użytkowany w 90% w mieście (dystanse rzędu 10-30km po Łodzi) i bardzo sporadycznie na wypady gdzieś dalej (~50-70km).

Nie zależy mi na tym by była to rakieta, samochód ma sprawnie jeździć i nie żłopać paliwa.
Fajnie gdyby wyglądał w miarę nowocześnie i znośnie :wink: :roll:

Pomijamy auta skrajnie małe (mam 190cm wzrostu). Jedyne auta które z góry wykluczam to Punto II, Micrę, Seicento.

Swoją drogą: Czy do miasta opłaca się rozglądać za samochodami wyposażonymi w instalacje gazową lub silniki diesla?

Budżet to 7500-8000zł.

Czekam na Wasze propozycje. Wszelkie próby zakupu auta postaram się relacjonować w tym wątku :)
chriss
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 04 2011
Auto: Nie mam

29 Mar 2013, 16:03

7l pb po mieście to chyba tylko Tico,CC czy 126p.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

29 Mar 2013, 16:12

TFSI napisał(a):7l pb po mieście to chyba tylko Tico,CC czy 126p.

Corolla e11 7,5l pb
Corolla e11 5,8l ON silnik d4d bez dwumasy jezdność nawet na słonecznikowym :D
Avensis1 2,0 8l pb 9lpg

Wyniki w mieście tankowanie od korka do korka.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

29 Mar 2013, 17:09

@szybki: Corolla nie w moim typie.

Co sądzicie o Fordzie Focusie mk1 w dieslu (pytanie który silnik?), albo ewentualnie Renault Megane I FL 1.4 16V ??
Focusów jest ostatnio sporo w ogłoszeniach i można poprzebierać, pytanie, czy warto?
chriss
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 04 2011
Auto: Nie mam

29 Mar 2013, 19:38

W benzynie coś znajdziesz ale o dieslu zapomnij.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Mar 2013, 20:06

Ode mnie Fiat Panda.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

30 Mar 2013, 07:46

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

31 Mar 2013, 08:54

szybki jakieś te wyniki spalania są mocno zaniżone nie oszukujmy się takie spalanie można osiągnąć tymi autami w niezbyt szybkiej trasie kręcąć obroty na 3/4 nie jest to wielki problem,bo w mieście to jest raczej mało prawdopodobne chyba że bardzo małym i bez korków i mega lekką nogą a tak się na co dzień nie jeździ.A potem to ludzie czytają i myślą że auta takie są oszczędne kupują i zdziwko nie oszukujmy siebie i innych.Bo 7 l/100 w mieście to nawet tico może być trudno,bez wiekszych problemów powinno się udać średniej wielkości autem z małym dieslem 1.9 naprzykład ale opinie krążą że spali 5/100 w mieście to dopiero bzdura nawet lupo 3l może mieć problem wiem to z doświadczenia no chyba że ktoś jest mega zamulatorem .
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

31 Mar 2013, 09:02

U mnie maluch po mieście spali 7-7.5l pb i to 650 a gdzie takie 1.4 i większe..
Barol
Awatar użytkownika

31 Mar 2013, 09:31

ak83 napisał(a):szybki jakieś te wyniki spalania są mocno zaniżone

I tu się kłania problem tego co sie słyszy a tego co sie wie na 100%.
Testowałem różne samochody całkowicie nowe, stare, duże, małe i co do spalania przedstawiam syt. jaka ma miejsce po zatankowaniu a nie w/g wskazań kompa.
Przyznam że rzadko stoję w korkach ale w sumie musiałbym wtedy liczyć czas postoju, nie zmienia to faktu że miasto w moim wydaniu to częste światła i zwalnianie do 0.
Aven1 2,0 w mieście najwięcej spalił 9,3l i gdzie sporo się dogrzewałem na postojach.
Najbardziej zaskoczyły mnie wyniki z dużymi autami np: GSII430 V8 szybkie auto, cięzkie i mega wygodne. Wszyscy ostrzegli mnie że zginę na stacji benzynowej a tu zong. W trasie bez problemu osiagało 10l pb a w mieście 12lpb a max.w trasie 13,5l a wmieście 14,5l ale rzadko tak sie jeździ, oczywiście nigdy nie stosuje zasad ecodrivingu.
Moje największe spalanie to V8 bigblock w acie o masie 3t gdzie trudno było zejść poniżej 35l na 100km.
szybki
Moderator - Tuning

31 Mar 2013, 21:22

A ja podam spalania jakie odnotowałem w trasie berlin- wejherowo czas zawsze poniżej 4 godzin z jednym postojem 10 minut audi a8 3.3 tdi średnio 12/100 ,audi a4 2.5 tdi 14/100,audi a4 2.6 v6 15/100,opel omega 3.2 v6 18/100 lpg ,mitsubishi carisma 1.8 gdi 14/100 ale czas i tak był ponad 4 i 20 minut,calibra 2.0 16v 14/100 ,mercedes w 202 2.8 20/100 ostatnio pokonałem tą trasę fiatem brawo 1.9 jtd po chipie ale czasowo ciut ponad 5 godzin i średnio też nie mało wyszło bo prawie 10/100 a w mieście średnio pali 7/7.5 a w trasie mega zamulają to nawet można osiągnąć 4.2 przy 80/90 km/h .Więc takie spalania jak podał szybki to są bajki albo wyniki osiągnięte mega zamulając ale tak się nie jeździ na co dzień miałem też honde civic 5g 1.6 v-tec lekko dłubana na hamowni wyszło 148 KM i też piszą na forach że powinna spalić w mieście 8/100 jakbym nie próbował to niżej jak 9.5 nie dało rady zejść w mieście z kolei najwięcej na torze spaliła mi 24/100
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

31 Mar 2013, 23:54

Fiacik Panda faktycznie nie jest zły, a spali tyle co nic :) Tico trochę pije w mieście jak się spoci.
mati113
Początkujący

Miejscowość: Bytom
Auto: Nissan Micra
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

01 Kwi 2013, 10:37

ak83 napisał(a):A ja podam spalania jakie odnotowałem w trasie berlin- wejherowo czas zawsze poniżej 4 godzin z jednym postojem 10 minut audi a8 3.3 tdi średnio 12/100 ,audi a4 2.5 tdi 14/100,audi a4 2.6 v6 15/100,opel omega 3.2 v6 18/100 lpg ,mitsubishi carisma 1.8 gdi 14/100 ale czas i tak był ponad 4 i 20 minut,calibra 2.0 16v 14/100 ,mercedes w 202 2.8 20/100 ostatnio pokonałem tą trasę fiatem brawo 1.9 jtd po chipie ale czasowo ciut ponad 5 godzin i średnio też nie mało wyszło bo prawie 10/100 a w mieście średnio pali 7/7.5 a w trasie mega zamulają to nawet można osiągnąć 4.2 przy 80/90 km/h .Więc takie spalania jak podał szybki to są bajki albo wyniki osiągnięte mega zamulając ale tak się nie jeździ na co dzień miałem też honde civic 5g 1.6 v-tec lekko dłubana na hamowni wyszło 148 KM i też piszą na forach że powinna spalić w mieście 8/100 jakbym nie próbował to niżej jak 9.5 nie dało rady zejść w mieście z kolei najwięcej na torze spaliła mi 24/100

Okiej to możemy sie spotkać i przejechać. Praktycznie wszystkie wyniki mam udokumentowane. Więc jezeli jesteś pewny możemy nawet sie załozyć o konkretne auta i ich spalanie, hmm zarobisz sobie albo stracisz. Oczywiście jest jeszcze opcja taka że nie potrfie obsługiwać dystrybutora na stacji na ale zaraz podjade i pogadam na pobliskim orlenie :D

Twoje wyniki w spalaniu mogą byc z dwóch powodów albo wklepywałeś gaz do dechy albo zapominałeś że w nowszych autach są skrzynie 5biegowe.
Podane przeze mnie wyniki nie dotyczą prędkości maksymalnych ponieważ nie rajcuje mnie jechanie 180km/h autem które pojedzie 190km/h a znowu te co miały większe możliwości to nie miałem gdzie ich wykorzystać.

Twoje wyniki o tyle mnie dziwią że często też sprawdzam mocno wytrzepane auta przy których te Twoje demony szos są nie jezdnymi bźdzdłami :D i wychodzi lepiej.

Generalnie sądze że stosowałeś zasadę ON/OFF która w zwykłym ruchu ulicznym nie sprawdza się.
szybki
Moderator - Tuning

01 Kwi 2013, 12:21

Nie zrozumiałeś mnie nie rozumnie typów co podają najniższe spalania jakie osiągnęli może i wyniki były powtarzalne ale tak się nie jeździ na co dzień albo jak przejedziesz w korku 3 kilometry w czasie 40 minut i wyniki są znacznie zwiększone .Okej możemy się przejechać sprawdzić spalanie ale pod jednym warunkiem ja kieruje i ja ustalam miasto. Dlaczego piszesz na moje auta niejezdne bżdzidła przecież audi a8 3.3 po chipie jechałem raz 283 km/h mierzone według nawigacji a to tylko diesel i poza chipem seryjny czy to mało? A civiciem na ćwiartkę wykręciłem raz czas 14.7 a to był tylko silnik 1.6 bez turbiny . Nie rozumie ludzi co kupują duże szybkie auta a potem mulą się tym i się jarają jak to mało pali w przeliczeniu na moc a tej mocy nie wykorzystują nigdy lub bardzo rzadko to mija się z celem.
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

01 Kwi 2013, 14:20

ak83 napisał(a):Dlaczego piszesz na moje auta niejezdne bżdzidła przecież audi a8 3.3 po chipie jechałem raz 283 km/h mierzone według nawigacji a to tylko diesel i poza chipem seryjny czy to mało? A civiciem na ćwiartkę wykręciłem raz czas 14.7 a to był tylko silnik 1.6 bez turbiny . Nie rozumie ludzi co kupują duże szybkie auta a potem mulą się tym i się jarają jak to mało pali w przeliczeniu na moc a tej mocy nie wykorzystują nigdy lub bardzo rzadko to mija się z celem.

Sorki co do A8 to fakt dałem Ciała i Twoje wyniki najbardziej przypominaja ludzkie :D . Zresztą sporo jeździłem A8 4,2TDI no to podobnie wychodziło, co do Hondy to nie wiem jaka masz sztukę ale skoro w niej dłubałeś to pewnie zabrałeś się za Vtec-ka który wystarczy że będzie wczesniej się załaczał i do tego przy butowaniu a efekt opijstwa masz murowany.
Jeżeli chodzi o wyniki na 1/4 to w N/A street jest ok. tylko że nie gustuje w N/A do frajdy raczej do zwykłej jazdy. A jak N/A do frajdy to V8 jest debeściak :)
ak83 napisał(a):Nie zrozumiałeś mnie nie rozumnie typów co podają najniższe spalania jakie osiągnęli może i wyniki były powtarzalne ale tak się nie jeździ na co dzień albo jak przejedziesz w korku 3 kilometry w czasie 40 minut i wyniki są znacznie zwiększone .Okej możemy się przejechać sprawdzić spalanie ale pod jednym warunkiem ja kieruje i ja ustalam miasto.

Mówie o zwykłym przemieszczaniu sie gdzie rozwijam predkości przelotowe 130-150km/h
W mieście podane wyniki są przy normalnej jeździe gdzie lewym pasem wyprzedzam auta. Jeszcze raz Ci powtórze bez eco d.... i nie zamulam ciesząc się że zejde pół litra ze spalaniem.
Pomiary V8ki 3uza robiłem w obecności innych osób, jechaliśmy na 5 samochodów i tankowałem zawsze pod korek, jechałem w cztery osoby na dwupasmówce i nie muszę Ci mówić jakie miałem prędkości na zegarku momentami jak droga pozwoliła. Oczywiście jak warunki nie pozwalały jechalismy do 100km/h.

P.S.

Mam nadzieje że zobaczę Twoją Hondę na SSS w kwietniu.
szybki
Moderator - Tuning