Ekonomiczne auto do miasta za max. 5 tys.

28 Sie 2012, 03:39

Witam! Wiem że takich wątków było już mnóstwo, troszkę poczytałem postów u swoich poprzedników, aczkolwiek sam mam dodatkowo jeszcze kilka pytań. Nie rozpisując się: potrzebuję auta głównie do miasta. Zależy mi na możliwie najniższych kosztach utrzymania. Silnik nie ma być duży bo OC dla młodziaków słono kosztuje. Z dotychczasowych propozycji wybrałem kilka pozycji samochodów które by mi odpowiadały. Są to:
-Opel Corsa B
-VW Golf III
-VW Polo III
-Ford Fiesta MK3/MK4
-Peugeot 106
-Citroen Saxo
-Suzuki Swift
-Honda Civic VI
-Mitsubishi Colt
-Hyundai Accent
-Seat Ibiza
Wiem że lista dość długa ale wszystko podobne segmentowo. Silnik raczej benzyna, ew. LPG, max. 1400cm3. Budżet troszkę ogranicza, ale jak narazie nie stać mnie na nic droższego.
-
piotrek19
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 02 2012
Auto: Jak narazie nogi...

03 Wrz 2012, 13:56

Do mnie przemawia z tej listy VW Polo III,Hyundai Accent,Seat Ibiza -pytanie się nasuwa,czy sam będziesz korzystał czy rodzina,jakie odległości będzie pokonywał samochód i wreszcie czy to pierwszy samochód(bo tak zrozumiałem) ?
Kredyty samochodowe i nie tylko -zobacz na stronie !
netman
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Fiat

03 Wrz 2012, 21:36

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

03 Wrz 2012, 23:45

Ja bym wybrał coś z tych:Corsa,Swift,106,Saxo,Accent lub Colt.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Wrz 2012, 18:59

Aby nie zamieszczać kolejnego tematu o tym samym podepnę się pod ten... mam nadzieję, że autor się nie pogniewa :)

więc tak, przeczytałam kilka podobnych tematów ale wciąż brakuje mi jakichś info do podjęcia decyzji.

Oczywiście szukam samochodu, oto moje wymagania, preferencje czy jak to tam zwał :)

cena
max 5 tyś choć za 4 się nie pogniewam

przeznaczenie
samochód ma służyć 3 osobowej rodzinie z maleńkim dzieckiem. Wyjazd na zakupy w mieście, z dzieckiem do lekarza, jakieś sprawy do załatwienia na mieście. Tyle na co dzień.

Co jakiś czas wypad za miasto około 20km w 1 stronę

raz do roku dalsze wyjazdy 500-1000 km w 1 stronę.

moje doświadczenie

no cóż dopiero staję do egzaminu jednak znalezienie dobrego egzemplarza może trochę potrwać w związku z tym muszę już wiedzieć czego mam szukać

co samochód koniecznie musi posiadać
4/5 drzwi - konieczność przy małym dziecku :)
spory bagażnik - Maleństwo ma spory pojazd :roll:
troche elektryki - np lusterka
instalacja raczej gazowa bo w dłuższych trasach na benzynie to sporo wyjdzie

samochód musi być tani w utrzymaniu, niestety nie ma się co oszukiwać... :oops:
silnik nie zbyt duży. Samochód będzie rejestrowany na męża ( brak prawka) ze względu na miejsce zameldowania ( ja mam na drugim końcu kraju) ew. ja jako współwłaściciel choć nie wiem czy ma to znaczenie przy OC

Do tej pory miałam okazję jeździć tylko Lką fiat grande punto i powiem że podoba mi się ten samochodzik jednak nie mój przedział cenowy :(

pod uwagę biorę te modele ( bynajmniej takie były tu polecane)

Fiat punto
Seat Ibiza - choć wnętrze jakieś takie mało przyjazne :/
Ford fiesta
Daewoo Lanos
Fiat siena - coś takiego jak tu [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] choć mówią że jest paskudny to mi naprawdę się podoba :P

Problem mam w tym, że nie wiem czego mam w tej cenie oczekiwać. Widziałam punto za 2 tyś i za 4 tyś niektóre mało czym się różniły :| jestem trochę zdezorientowana
jakie roczniki przy danym modelu brać pod uwagę?

w grę nie wchodzi Volkswagen Golf i w sumie wszelkie Volkswageny. Mam wrażenie że na tych samochodach trzeba się znać aby bubla nie kupić. Jeden silnik dobry inny do bani... to nie dla mnie

hmmm chyba napisałam wszystko.
Proszę abyście polecając coś napisali dlaczego, tak samo odradzając.

aha i jeszcze jedno, jak sądzicie. Bardziej opłaca się kupić auto w benzynie i założyć instalację LPG czy kupować już z instalacją.
Ostatnio edytowany przez monia1846 15 Wrz 2012, 12:57, edytowano w sumie 2 razy
monia1846
Nowicjusz

Auto: Nie mam

14 Wrz 2012, 22:26

Mówisz spory bagażnik to może jakieś kombi?
np takie [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Nowości na 2021 rok modelowy
    Witam, Mimo iż rok 2020 dopiero co się zaczął Volvo określiło zmiany w modelach na rok 2021. Samochody z MY 2021 będzie można zamawiać prawdopodobnie od połowy kwietnia 2020r. Oto najważniejsze ze zmian: - we wszystkich modelach ...

15 Wrz 2012, 08:11

w prawdzie zawsze na słowo kombi ciarki mnie przechodziły i uważałam to za największe paskudztwo to jednak ten nawet mi się podoba :) pewnie ze względu na linię, nie jest taki kanciaty :naughty: tylko nie wiem czy jednak kombi nie jest ciut za długo jak na moje pierwsze autko.. a może to tylko takie złudzenie. W każdym bądz razie jeśli znalazłby się ładny samochód w kombi to mogłabym wziąć to pod uwagę.

zastanawiam się czy mając około 5 tyś warto myśleć o punto czy jednak poszukać czegoś większego? Niestety samochód ten musi nam posłużyć co najmniej 4-5 lat także nie ma mowy o szybkiej wymianie. :cry:
i przede wszystkim proszę podpowiedzcie przy jakich modelach jakich roczników szukać?

Ten marea o którym wspomniałeś wygląda świetnie bynajmniej na moje oko przebieg chyba standardowy i jakie było moje zdziwienie, ze to autko z '96... Mam nadzieję, że pomożecie bo w sumie to chyba tylko na Was w tej kwestii mogę liczyć :naughty:
monia1846
Nowicjusz

15 Wrz 2012, 08:56

Skąd jesteś to coś poszukam.
Barol
Awatar użytkownika

15 Wrz 2012, 09:05

Za 5 tyś kupisz ładny model 80-tki B4 z LPG która przy regularnych wymianach oleju i reszty części eksploatacyjnych pojeździ jeszcze sporo. Nadwozie do wyboru - sedan/kombi. Tyle, że raczej modelu z poduszkami nie dostaniesz a wspomniane niżej samochody będą to mieć.
Ponadto Mondeo II z gazem też jest do dostania, najlepiej sekwencyjnym ale na sprawnej, dobrze ustawionej drugiej generacji też jeździ bez problemów. Tutaj masz pełną elektrykę, 2 poduszki, ABS i jeszcze kilka innych bajerków, w zależności od wersji jaką dostaniesz.
No i całkiem ciekawą propozycją w tej cenie wydaje mi się Xsara tylko tutaj jeśli wózek do bagażnika wchodzi w grę to raczej tylko kombi.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

15 Wrz 2012, 09:12

pomorskie, w grę wchodzi tez zachodnio pomorskie bo mieszkam na granicy województw ewentualnie kujawsko - pomorskie

hmm w sumie co do bagażnika to wielki być nie musi tzn spory nie jak w matizie ale nie koniecznie kombi bo jakby nie było wózek się składa, kółka odkręca więc nie koniecznie musi to być wyznacznik dużego bagażnika :)

Tak oglądam te fiaty marea z tym że nie w kombi i kurcze, podobają mi się. Są dosyć duże i przede wszystkim mają ładne wnętrze. Może ktoś napisze o nich więcej. Na co uważać prze ewentualnym zakupie no i przede wszystkim czy to byłby dobry zakup :?:
Tu znalazłam ofertę która wydaje mi się dość ciekawa [link do Otomoto wygasł]

Czytając trochę o nich natknęłam się na takie oto wady
Minusy

Wysoka usterkowość
przeciętne wykonanie
kłopoty ze sprzedażą
kiepska jakość części

Lista usterek

Wycieki oleju z silnika i skrzyni biegów
awaryjna elektronika sterująca pracą silnika
nietrwałe elementy zawieszenia
kiepska jakość elementów z tworzyw sztucznych i gumy (uszczelki)
dużo drobnych usterek

ale czy są samochody w takim przedziale cenowym, które nie będą miały wad? Wątpię

Zastanawiam się tylko czy samochód z 1997roku długo pojeździ? jak by nie było ma już 15 lat :/
monia1846
Nowicjusz