Ekonomiczne auto, max 5000zł. Prośba o ocenę linków

27 Sty 2014, 13:12

Poczytałam trochę. Dokładam Matiza i Citroena Saxo i Mitshubishi Colt. Micra? Ale która, 2 czy 3? 3 było w szkołach jazdy , to takie trochę ryzyko. Punciaka bym nie chciała, kolega ojca miał właśnie Punto 2, jego żona Grande punto i no stop mieli z nimi problemy. Może jakieś felerne były, no, ale zraziłam się trochę. Astra trochę za długa, nie wejdzie mi do szopy ;)
A jeszcze mam pytanie, względem tego Mitshubishi i Citroena, jak jest z częściami zamiennymi? Drogie/dostępne? Bo to nie są zbyt popularne auta w okolicach Miechowa, tu głównie widuję masę opli (corsa, astra), fiatów, WV (polo, golf).
Znalazłam fajnego matiza - jak uważacie, warto?
[link do Tablica wygasł]
I parę innych linków do oceny:
corsa B
[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł] gdyby to spalanie było prawdziwe, to byłoby warto. Możliwe to? 5lON/100?
takiego citroena
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] kolor trochę śmieszny, ale brzmi zachęcająco. No, ale nie ma ABS..
I taką micrę 2
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] trochę słaby silnik chyba.
takie polo (ale silnik słaby)
[link do Tablica wygasł]

Dzięki za ew. uwagi dot. linków i za wszystkie wasze wcześniejsze podpowiedzi ;)
BaśkaG
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 01 2014
Auto: Nie mam

27 Sty 2014, 13:19

Corsa w dieslu jak nabardziej może spalić 5 litrów,Saxo bardzo ładne ale występowały z ABS,sam takiego posiadałem,wiec warto poszukać innego :) Micre i Polo raczej bym sobie odpuścił :yes:
KamilForza
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poznań
Prawo jazdy: 14 02 2013
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Opel Vectra
Silnik: 1.6 100 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

27 Sty 2014, 15:31

Polo 1.0 odpuść. Nie jedzie, pali, awaryjny i kiepska kultura pracy.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Sty 2014, 18:02

Micra jak najbardziej. U rodzinki upalana bez remontu silnika do ~700tyś km
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

27 Sty 2014, 20:53

Matiz to musi być jakaś padaka za te pieniądze.
Błękitna Corsa jako tako wygląda.
Niebieska całkiem ładna tylko cena troche przesadzona i 5l spali ale to w trasie,po mieście weżmie z 7l.
Saxo moim zdaniem warte obejrzenia.
Micra dostała chyba z przodu,silnik mógłby być tylko pytanie który to bo były dwie wersje 55 i 60KM.
Polo wygląda na zadbane ale jak koniu wspomniał kiepski silnik do tego auta.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

27 Sty 2014, 21:13

BaśkaG napisał(a):http://otomoto.forumsamochodowe.pl/nissan-micra-zadbany- ... 04059.html trochę słaby silnik chyba.

Micra jest spoko silnik masz na łańcuchu i super trwały a do tego 16V czyli w porównaniu do opla albo wieśwagena lat a świetlne do przodu.
Spalanie 6l pb i moc 1,0 jest uboga ale do miasta starczy. To samo tyczy się Colta.
Może je brać rdza ale jest to dla mechanika proste w weryfikacji.

Wklejam Ci link do tojki starlet która w porównaniu do w/w aut ma parametry auta wyścigowego, super trwała i tania w serwisie. Co ciekawe spalanie na poziomie 5,5l-6l pb jest normalne. Przy starlet corsa albo stare polo jest "prawie" samochodem :ok:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działa bezstopniowa skrzynia biegów?
    Przekładnie manualne samochodów osobowych mają zwykle 5 lub 6 biegów, automatyczne często więcej. Rekordzistą jest Lexus, który w modelach LC 500 i LS 500 stosuje dziesięciobiegowy automat. Istnieją jednak ...

27 Sty 2014, 23:26

Dzięki za oceny i propozycje!
Wahałam sie trochę nad tamtym Saxo w kolorze złotka, ale ktoś z was doradził, żeby poszukać wersji z ABS, bo były. I tak też zrobię. Co do micry pisaliście że stuknięta z przodu, no i w sumie rocznik 95 to jednak trochę stare, spróbuję znaleźć coś bliżej 2000r. Corsy i Polo odpuściłam sobie po przeczytaniu dziesiątek opinii na ich temat (i raportów spalania)
Stwierdziłam, że dla ułatwienia ograniczę się w poszukiwaniach tylko do 4 modeli, za każdym razem sprawdzając czy mają ABS, poduszki powietrzne i wspomaganie kierownicy.

Jeszcze kilka linków do ew. oceny
1.Mitshubishi Colt CJO (V generacja) silnik benzyna 1.3, 75 lub82KM, ew. 1.6 90KM ale z LPG
[link do Tablica wygasł] no, tu nie ma LPG, ale reszta jest fajna. Może opłacałoby się kupić i zrobić LPG?
[link do Otomoto wygasł] No, ten jest piękny, ale drogi jak ch...a. Ale może warto pożyczyć forsy i kupić ? 2003 rocznik.
2.Toyta Starlet IV benzyna 1.3, 75KM (na razie ofert w małopolsce brak)
3. Nissan Micra II benzyna 1.0, 60KM
[link do Tablica wygasł]
4.Citroen Saxo benzyna 1.1, 60KM
[link do Tablica wygasł] tu coś podejrzanie tanie - maska w innym kolorze. Nie warto?
BaśkaG
Nowicjusz

28 Sty 2014, 06:23

1.Dość ładnie sie prezentuje.
2.Jak wyżej i sprzedający napisał "PILNE!!! Kupiłem już nowe auto stąd zależy mi na czasie!" więc możliwe że spora negocjacja ceny wchodzi w gre.
3.Miało coś z przodem bo między maską a błotnikami nie ma równych szczelin.
4.Zalatuje coś handlarzem,jeśli faktycznie to cena mocno okazyjna.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

28 Sty 2014, 08:33

Barol napisał(a):Matiz to musi być jakaś padaka za te pieniądze.
Nie zgodzę się z tym do końca. Takie Matizy to idzie odkupić za 2 tys, do drobnych napraw. I potem całkiem sprawne, nie skorodowane sprzedawałem po niższej cenie niż w w/w linku. :ok:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

28 Sty 2014, 20:32

No tutaj sie zgodze ale mi chodziło o rocznik,kolega za swojego ponad rok temu dał 4500zł (2001rok i na full opcji czyli ABS,wspomaganie,poduchy itp).
Barol
Awatar użytkownika

03 Lut 2014, 15:58

Dzięki za pomoc!
Niestety, colt już od dawna nieaktualne ogłoszenie, chociaż wisi.
Szukam dalej. Dorzuciłam do puli Mazdę 323F i Toyotę corollę e11 hb.
toyota
mazda
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] chyba troche za tania jak na tą wersję i przebieg?
suzuki baleno (rozważam tylko dlatego, że blisko, i dużo już naprawione/wymienione. pierwsze słyszę o takim aucie ;) )

dzięki za ewentualne oceny.
BaśkaG
Nowicjusz

03 Lut 2014, 16:18

Corolla po lifcie za tania
Mazda tak samo
Baleno- kto wklada w auto kupe kasy i potem bez powodu sprzedaje auto?
Koniu
Forumowicz VIP

03 Lut 2014, 20:23

E11 po lifcie za 5koła,ładny chebel musi być :shock: Mazda to już wogóle odpał..
Barol
Awatar użytkownika

05 Lut 2014, 16:00

Dzięki za odpowiedzi.
Szukam już ładną chwilę i nic fajnego nie widzę w tych 5tyś w moich okolicach. No, więc poprzeczka idzie w górę, teraz szukam 6,5 tyś max.

No, to w takim razie starsze modele toyoty:
Corolla przed liftem [link do Tablica wygasł] to jest z tym silnikiem ponoc francuskim (czy tylko montowanym we francji?) który ma gorsze opinie, może stąd niższa cena?
[link do Tablica wygasł]

Generalnie, szukam Micry, Toyoty Corolli E11przed liftem lub Toyoty Starlet, Mitsubishi colt CJ0, Mazdy 323F BA lub BJ, ew. Citroena Saxo.
Warunki ABS+ wspomaganie, dałam już spokój poduszkom powietrznym, bo w 10 - 15sto letnich modelach i tak nie wiadomo czy się otworzą. Ekonomiczny, czyli albo silnik do 1.4 albo powyżej ale z gazem/diesel. Od prywatnych osób. Moze to zbyt wygórowane wymagania jak na mój budżet? Gdybyście przypadkiem trafili na jakieś ciekawe oferty z okolic Miechowa/ Krakowa, to proszę o wrzucenie. Coś mi nie idą te poszukiwania :bored:
BaśkaG
Nowicjusz

05 Lut 2014, 16:35

Tu Corolla E10 ale ładna
[link do oferty na Allegro wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP